Darmowa dostawa od 300,00 zł

Blog

HAIKU – ostrza japońskie czy europejskie?

HAIKU – ostrza japońskie czy europejskie?

Spis treści:

  1. Noże HAIKU - śmiały pomysł i cudowne wykonanie.
  2. Historia zaklęta w czarnej stali.
  3. Hołd oddany bohaterowi.
  4. Minimalistyczna i prosta forma - jak wiersze haiku.
  5. Japoński nóż w domowej kuchni.
  6. Kiedy cena ma pierwszorzędne znaczenie.
Czytaj więcej
Nowoczesne noże kuchenne marki Dellinger.

Nowoczesne noże kuchenne marki Dellinger.

Spis treści:

  1. Podejście z pasją do kucia noży kuchennych.
  2. Włókno węglowe czyli linia noży Carbon Fragment.
  3. Ostrze wschodzącego słońca - linia Sandvik Northen Sun.
  4. Efektowny minimalizm to nie tylko domena Japończyków - seria noży Okami.
Czytaj więcej
Czy nóż kuchenny ma wpływ na to co gotuję?

Czy nóż kuchenny ma wpływ na to co gotuję?

Spis treści:

  1. Dobór noża do rodzaju gotowanych potraw?
  2. Uniwersalny nóż Szefa kuchni.
  3. Nóż Slicer czyli jak pokroić szynkę na plasterki.
  4. Pyszne kiełbaski jak z niemieckiej masarni.
  5. Zostań sushi masterem.
  6. Nie ważne co gotujesz - ważne byś kroił z głową.
Czytaj więcej
Wybieramy podstawowy nóż japoński – wziąć Szefa czy Santoku?

Wybieramy podstawowy nóż japoński – wziąć Szefa czy Santoku?

Spis treści:

  1. Najczęściej wybieramy nóż Szefa kuchni albo Santoku.
  2. Dobry nóż Szefa to podstawa.
  3. Nóż japoński musi się "nazywać" po japońsku. 
  4. Japończycy od wieków kochają noże kuchenne.
  5. Jak długie powinno być ostrze?
  6. Czy do małej kluchni tylko nadają się małe noże kuchenne?
  7. Noże takie same a jednak inne.
  8. Może jednak wybrać coś innego? Noże typu Bunka.
Czytaj więcej
Twardość japońskich noży kuchennych – czy jest o co kruszyć kopie?

Twardość japońskich noży kuchennych – czy jest o co kruszyć kopie?

Spis treści:

  1. Twardość japońskich noży kuchennych - temat, który zawsze elektryzuje.
  2. Hartowanie -coś z pogranicza czarnej magii.
  3. Niezbędny proces dla każdego japońskiego noża.
  4. Dlaczego tanie noże kuchenne są tanie, a drogie noże są drogie.
  5. Pierwiastek do pierwiastka.
  6. Twardy, twardszy, najtwardszy.
  7. Czy twardość 60 HRC to już dużo?
  8. Złoty środek czyli noże kuchenne o twardości 58 HRC.
  9. Mniejsza twardość to łatwiejsze ostrzenie.
  10. Kierując się sercem i rozumem.
Czytaj więcej
Zmywarka – przekleństwo czy zbawienie?

Zmywarka – przekleństwo czy zbawienie?

Spis treści:

  1. Czy stal pod każdą postacią można myć w zmywarce?
  2. Rewolucja przemysłowa w XIX wieku.
  3. Idą goście - szykuj zmywarkę?
  4. Stal i rdza - dwie strony tego samego medalu.
  5. A mama mówiła: nie myj noży kuchennych w zmywarce!
  6. Nóż kuchenny to nie tylko stalowa klinga.
  7. Stalowe garnki i patelnie - są równi i równiejsi.
  8. Deski kuchenne nie lubią się ze zmywarkami.
Czytaj więcej
Ciężka jak z żeliwa? Smażenie na patelni żeliwnej nie jest takie straszne.

Ciężka jak z żeliwa? Smażenie na patelni żeliwnej nie jest takie straszne.

Spis treści:

  1. Rozprawiamy się z mitem ciężkiej żeliwnej patelni.
  2. Tak było dawniej. Teraz jest nowocześniej!
  3. Jaką patelnię na palnik gazowy, a jaką na płytę indukcyjną?
  4. Jak chwycić by się nie przećwiczyć.
  5. Czy powierzchnia non-stick jest aż tak ważna?
  6. Ciężka, zziajana, zdyszana ... ale to nie lokomotywa.
  7. Ale co Japończycy mogą wiedzieć na temat żeliwa?
  8. Deski kuchenne nie lubią się ze zmywarkami.
Czytaj więcej
Rodzaje ceramicznych kamieni do ostrzenia noży – przewodnik po wybranych markach i rodzajach

Rodzaje ceramicznych kamieni do ostrzenia noży – przewodnik po wybranych markach i rodzajach

Spis treści:

  1. Japońskie kamienie jak i japońskie noże to jakość sama w sobie.
  2. Dlaczego ceramiczne kamienie japońskie są najlepsze?
  3. Czym kierować się przy wyborze japońskich kamieni do ostrzenia noży?
  4. Co to są grity i dlaczego warto zwracać na nie uwagę?
  5. Czy najtańsze japońskie kamienie do ostrzenia noży są najgorsze?
  6. Czy istnieją ekonomiczne kamienie do ostrzenia noży kuchennych?
  7. Gdy wygoda ostrzenia noży jest najważniejsza.
  8. Gdy bardziej liczy się jakość a nie cena.
  9. Nawet kamień nie trwa wiecznie.
Czytaj więcej
 Czym najlepiej naostrzymy swój japoński nóż kuchenny?

Czym najlepiej naostrzymy swój japoński nóż kuchenny?

Spis treści:

  1. Przegląd technik i sprzętu potrzebnego do naostrzenia noża kuchennego.
  2. Różnorodność opcji i problem w wyborze?
  3. Jest wiele rozwiązań ale nie wszystkie są idealne.
  4. Czy jeśli ma być szybko to będzie też dobrze?
  5. Technologia w służbie ostrzenia.
  6. Rekomendacja japońskich mistrzów kuźnictwa.
  7. Ostrzenie i polerowanie na różne sposoby.
Czytaj więcej
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 416 opinii
pixel