Darmowa dostawa od 300,00 zł

Blog

FAQ czyli wy pytacie a my odpowiadamy - najczęściej pojawiające się wątpliwości odnośnie japońskich noży kuchennych

FAQ czyli wy pytacie a my odpowiadamy - najczęściej pojawiające się wątpliwości odnośnie japońskich noży kuchennych

Spis treści:

  1. Czym różnią się japońskie ostrza od europejskich?
  2. Jaki japoński nóż kuchenny wybrać na początek?
  3. Jakie są rodzaje japońskich ostrzy i do czego służą?
  4. Z jakiej stali wykonane są japońskie noże kuchenne?
  5. Czy „damast” (stal damasceńska) w nożach to tylko ozdoba?
  6. Jak dbać o japoński nóż kuchenny?
  7. Jak ostrzyć japońskie noże kuchenne?
  8. Czy japońskie noże są delikatne?
  9. Dlaczego japońskie noże są drogie?
  10. Gdzie kupić prawdziwe japońskie noże kuchenne?
  11. Podsumowanie
Czytaj więcej
Największy Ranking japońskich noży kuchennych 2025r.

Największy Ranking japońskich noży kuchennych 2025r.

Spis treści:

  1. Na początek przygody z japońskimi nożami – budżet do 200 zł
  2. Noże dla tych, którzy już złapali bakcyla japońskiego kuźnictwa – budżet 200 – 450 zł
  3. Jeśli już całkowicie zakochaliście się w japońskich nożach – budżet 450 – 750 zł
  4. W poszukiwaniu nożowego piękna, elegancji i niepowtarzalności – budżet 750 – 950 zł
  5. Dzieła japońskiej sztuki kowalskiej, dla których warto wydać wszystkie pieniądze – budżet powyżej 950 zł
Czytaj więcej
Noże kuchenne z czarnym ostrzem – nie taki diabeł straszny jak go malują.

Noże kuchenne z czarnym ostrzem – nie taki diabeł straszny jak go malują.

Spis treści:

  1. Kupujemy takie noże kuchenne do których się przyzwyczailiśmy.
  2. Wyjaśniamy dlaczego klinga japońskiego noża może być czarna.
  3. Styl rustykalny w japońskich nożach kuchennych.
  4. Kurosan - seria noży marki Haiku.
  5. Kurouchi - legendarne noże kuchenne z miasta Tosa.
  6. Senzo FINEST - noże kuchenne najwyższej próby.
  7. Czernione ostrza japońskie jako ozdoba twojej kuchni.
Czytaj więcej
Hasegawa – jakość i precyzja

Hasegawa – jakość i precyzja

Spis treści:

  1. Deski marki HASEGAWA synonimem doskonałości.
  2. HASEGAWA - jakość i precyzja.
  3. Jak połączyć drewno z elastomerem.
  4. Detale są najważniejsze.
  5. Co ostrzymujemy kupując deskę HASEGAWA?
  6. Z profesjonalnej kuchni prosto do naszych domów.
Czytaj więcej
Rdza na ostrzu – czy to już koniec noża?

Rdza na ostrzu – czy to już koniec noża?

Spis treści:

  1. Rdza na nożu to jeszcze nie tragedia.
  2. Czym jest tak faktycznie rdza na nożu kuchennym?
  3. Czerwona rdza - czarna rdza - badaj uważnie swoje noże kuchenne.
  4. Zapobieganie lepsze od leczenia.
  5. Jak zatroszczyć się o nóż kuchenny ze śladami rdzy?
Czytaj więcej
Seki – nożowe centrum wszechświata

Seki – nożowe centrum wszechświata

Spis treści:

  1. Japońskie miasto Seki nożowym centrum wrzechświata.
  2. Specyficzne warunki naturalne.
  3. Mistrzowie kowalstwa.
  4. Od sierpa do noża kuchennego.
  5. MASAHIRO - z tradycji do mieczy samurajskich.
  6. SUNCRAFT - piękno i kunszt wykonania.
  7. SEKIRYU - nowoczesne spojrzenie na produkcję noży kuchennych.
Czytaj więcej
To samo się ułamało… temu nożu.

To samo się ułamało… temu nożu.

Spis treści:

  1. Czy zawsze warto kupować najdroższe noże kuchenne?
  2. Japońscy mistrzowie kuźnictwa stawiają na jakość noży.
  3. Czemu w moim japońskim nożu kuchennym pojawiają się wyszczerbienia?
  4. Dbaj o ostrość swojego noża kuchennego. 
Czytaj więcej
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 422 opinii
pixel