seria SAI
( ilość produktów: 11 )Linia SAI jest wyjątkowa. Komin Yamada zaprojektował ją w duchu nowoczesności i równocześnie z poszanowaniem tradycji. Każdy z noży Global SAI powstaje w Japonii w procesie ręcznej obróbki, z uwzględnieniem najświeższych trendów technologicznych. W efekcie powstaje nóż precyzyjny, bardzo wygodny w pracy i niezwykle wytrzymały.
Ostrza noży Global SAI wykonuje się z trójwarstwowej stali CROMOVA 18 SANSO. W rdzeniu umieszcza się nierdzewną stal CROMOVA 18 o twardości 56-58 HRC, którą okłada się dwustronnie bardziej miękką stalą nierdzewną SUS410. W efekcie klinga noża staje się długowieczna, odporna na uszkodzenia mechaniczne, przebarwienia chemiczne oraz rdzewienie. Głównie noży Global SAI młotkuje się dla zapobieżenia przywieraniu produktu do powierzchnio ostrza.
Delikatne zaokrąglenie klingi zwiększa komfort pracy ręki. Ergonomiczny uchwyt japońskich noży kuchennych serii SAI posiada doskonałe parametry użytkowe – jest wyważony i pewnie leży w dłoni, do czego przyczynia się nowatorskie rozwiązanie, jakim jest specjalne wgłębienie na kciuk. Jednolita konstrukcja narzędzia czyni je higienicznym i bezproblemowym w ostrzeniu.
Noże z jej serii poznać można od razu po idealnym wypolerowaniu oraz siedmiu wgłębieniach-kropkach, które odnoszą się do reguł kodeksu honorowego samurajów.