seria Masterpiece
( ilość produktów: 16 )To, że Japończycy robią wyśmienite i ekstremalnie ostre noże, wiadomo od dawna. Jednak tylko nieliczni mistrzowie kuźnictwa mogą się poszczycić przynależnością do prestiżowego klubu TAKUMI, skupiającego najlepszych rzemieślników. I tylko nieliczni mogą na swoich produktach umieszczać znak kanji oznaczający w wolnym tłumaczeniu Arcydzieło.
Na nożach marki Kasumi z serii Masterpiece znajdziemy takie właśnie oznaczenie
Ponad 800 lat tradycji i wykorzystanie najnowocześniejszych technologii zaowocowało postaniem jedynych w swoim rodzaju noży kuchennych. Nikt oprócz Kasumi nie poważył się na wykucie takich ostrzy. W czym tkwi tajemnica noży z serii Masterpiece? Są trzy główne aspekty, które decydują o niepowtarzalności produktów marki Kasumi:
- wysublimowana stal VG-10 ze starannie dobranymi dodatkami manganu, molibdenu, chromu, wanadu i kobaltu, której skład jest pilnie strzeżony przez producenta i hutę Takefu
- podwójne polerowanie klingi na specjalnych kamieniach Kasumi dające efekt „lustra”, ale także w znaczący sposób zwiększające agresywność ostrza i wydłużające czas między kolejnymi ostrzeniami noża
- podwójne ostrzenie na wyselekcjonowanych kamieniach Kasumi o gradacji 1000 i 3000 gritów, wykonywane przez niebywałych specjalistów w swojej dziedzinie, aby osiągnąć niespotykaną ostrość dawnych mieczy samurajskich, niejednokrotnie przewyższającą ostrość brzytwy
Wszystkie działania podjęte przy wykuwaniu, polerowaniu i ostrzeniu noży z serii Masterpiece są niezwykle pracochłonne i wymagają mistrzowskiej dokładności. Dlatego na samym początku seria ta była dedykowana i wykonywana specjalnie dla szefów kuchni. Z czasem stała się marzeniem wielu amatorów gotowania i trafiła w końcu pod strzechy domowych kuchni. Kasumi jako jedyny producent wykuwa swoje noże w ten sposób a ostrza z serii Masterpiece są niemalże doskonałe.