Darmowa dostawa od 300,00 zł

Noże kuchenne

Najtańsze noże japońskie – nie rujnuj swojego budżetu.

Najtańsze noże japońskie – nie rujnuj swojego budżetu.

Od czasu do czasu stajemy przed dylematem co kupić najbliższej osobie. I nie mając konkretnego pomysłu, oraz by nie przekroczyć niskiego budżetu, decydujemy się na jakąś „bzdurę”. A potem żałujemy decyzji. Jednak czy kupując tani japoński nóż kuchenny robimy fatalny błąd? Czy wydając 200 złotych lub czasami dużo, dużo mniej, otrzymamy kiepskie ostrze? Sprawdźmy to.
Czytaj więcej
Nowoczesne noże kuchenne marki Dellinger.

Nowoczesne noże kuchenne marki Dellinger.

Żeby produkować świetne noże kuchenne nie trzeba mieć fabryki w Japonii. Nie trzeba też mieć rodzinnych tradycji w zakresie kuźnictwa. W ogóle nie trzeba się nawet wzorować na Kraju Kwitnącej Wiśni i ich wielowiekowej kulturze wyrobu najlepszych ostrzy. Wystarczy świetny pomysł, dizajn przyciągający uwagę, dobre materiały i… fabryka w Chinach. Tak zrobiła firma Dellinger. Fakt, za ich produkcją stoi pasja do japońskich noży kuchennych, ale już efekt końcowy jest diametralnie inny. Czy przez to, że noże Dellinger są produkowane w Kraju Środka są nożami gorszej jakości? Czy ich noże są kopiami ostrzy wykuwanych w Japonii? Sprawdźmy to na kilku wybranych seriach.

Czytaj więcej
Czy nóż kuchenny ma wpływ na to co gotuję?

Czy nóż kuchenny ma wpływ na to co gotuję?

Jeśli uwielbiasz kuchnię włoską to musisz kroić tylko włoskimi nożami kuchennymi. A jeśli kochasz potrawy kuchni tureckiej to tylko tureckimi. Za to sushi i sashimi da się zrobić tylko i wyłącznie nożami pochodzącymi z Japonii. Czy te stwierdzenia to kompletne bzdury czy może coś się za nimi kryje? Spróbujmy rozwikłać ten dylemat podchodząc do tematu z rozsądkiem i dużym zapasem wiedzy merytorycznej. By nam później nikt nie zarzucił, że wygadujemy herezje.
Czytaj więcej
Ten jeden, jedyny, niepowtarzalny nóż kuchenny.

Ten jeden, jedyny, niepowtarzalny nóż kuchenny.

Zaczynając swoją przygodę z przepięknymi japońskimi nożami kuchennymi zwykle nie inwestujemy ogromnych pieniędzy. Staramy się nie przesadzić z budżetem bo do końca nie wiemy czy ta „bajka” jest właśnie dla nas. Ale jak już połkniemy bakcyla, zaczniemy więcej gotować i kroić, to nasz apetyt na ekstremalnie ostre japońskie noże bardzo gwałtownie wzrasta. I chcemy coraz to lepsze, coraz piękniejsze ostrza. Czy jest gdzieś granica, za którą powinniśmy się zatrzymać? Czy wydając po kilka czy kilkanaście tysięcy złotych faktycznie będziemy mieli radość z niepowtarzalnego ostrza?
Czytaj więcej
Ranking (subiektywny) najładniejszych noży kuchennych.

Ranking (subiektywny) najładniejszych noży kuchennych.

Od razu nasuwa się pytanie, czy taki ranking może być obiektywny? Oczywiście, że nie może. Ale czy faktycznie obiektywnym być musi? Ważniejsze jest co w takim rankingu się znajduje, na co zwrócić uwagę, jakich producentów szukać i czy opisane linie noży są na tyle różnorodne, iż mogą trafić w gusta różnych klientów. Bo co nam po rankingu, w którym każdy kolejny nóż kuchenny jest podobny do poprzedniego.
Czytaj więcej
Ranking japońskich noży kuchennych 2023: Przewodnik po najlepszych modelach

Ranking japońskich noży kuchennych 2023: Przewodnik po najlepszych modelach

W niniejszym artykule przedstawimy nasz subiektywny ranking noży kuchennych na rok 2023. Japońskie noże kuchenne cieszą się ogromną popularnością wśród profesjonalnych kucharzy oraz amatorów gotowania. Ich wyjątkowa jakość, precyzja i trwałość sprawiają, że są niezastąpione w każdej kuchni. W dalszej części artykułu dowiesz się, jakie modele japońskich noży kuchennych warto wybrać oraz jakie są ich najważniejsze cechy i zalety.
Czytaj więcej
Nóż japoński - mistrzostwo kuchni w Twoim domu

Nóż japoński - mistrzostwo kuchni w Twoim domu

W świecie kulinariów, nóż japoński to symbol precyzji, ostrości i wyjątkowej jakości. Jego niezwykłe właściwości sprawiają, że jest niezastąpionym narzędziem w kuchni zarówno dla profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów. W artykule odpowiadamy na pytania, czym charakteryzują się japońskie noże, jakie rodzaje są dostępne na rynku oraz jak dbać o te wyjątkowe narzędzia, aby służyły Ci przez długie lata.
Czytaj więcej
Nowoczesna stal damasceńska

Nowoczesna stal damasceńska

„Nóż ze stali damasceńskiej” – to pojęcie budzi mocniejsze bicie serca u wielu miłośników noży. Nic dziwnego, ponieważ wzory, jakie tworzą się na „damasceńskich” ostrzach podczas procesu produkcyjnego są naprawdę wyjątkowe. Nie każdy jednak wie, że znajomość technologii produkcji tej stali zaginęła w odmętach historii, a stal, którą dziś nazywamy damasceńską, powstaje w inny sposób.
Czytaj więcej
Nóż jako prezent

Nóż jako prezent

Czy profesjonalny, super ostry japoński nóż kuchenny może stać się wymarzonym podarunkiem? Może, oczywiście, jednak pod pewnymi warunkami. I, wbrew pozorom, poważne podejście do krążących w społeczeństwie przesądów gra tu istotną rolę. Równie ważne jest dobre poznanie preferencji obdarowywanego.
Czytaj więcej
SUNCRAFT - wysublimowane piękno samurajskich tradycji

SUNCRAFT - wysublimowane piękno samurajskich tradycji

Kuźnia marki SUNCRAFT, jak żadna inna, potrafi połączyć piękno przekutej stali z delikatnością drewnianej rękojeści. Tak powstałe noże to kwintesencja japońskiego ducha samurajów. Dodatkowe wspaniałe  zdobienia stawiają noże marki SUNCRAFT wśród najpiękniejszych ale też wśród dostępnych dla każdego amatora i profesjonalisty kuchni.
Czytaj więcej
Co już wiesz o japońskich nożach kuchennych?

Co już wiesz o japońskich nożach kuchennych?

Poszukując ojczyzny rzemieślników, którzy od niemal 800 lat praktykują tradycję kucia noży i mieczy, udać należy się do miasta Seki, leżącego w samym sercu Japonii. Przedstawiamy w wielkim skrócie historię powstawania najlepszych japońskich noży kuchennych.
Czytaj więcej
Jak możemy zmierzyć ostrość noży kuchennych?

Jak możemy zmierzyć ostrość noży kuchennych?

Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko jeden parametr – ostrość, japońskie noże kuchenne są klasą samą w sobie. Żadne inne noże – niemieckie, amerykańskie – nie mogą się z nimi równać. Uczucie, jakie towarzyszy kucharzowi, który po raz pierwszy sięga po japoński nóż, by z niesamowitą łatwością i precyzją odkroić plaster produktu, jest fantastyczne. Japońskie noże? To trzeba poczuć!
Czytaj więcej
Skąd wzięła się renoma japońskich noży kuchennych?

Skąd wzięła się renoma japońskich noży kuchennych?

Japońskie noże są znane na całym świecie, w wielu miejscach uchodzą za idealne do kuchni restauracyjnych i amatorskich, szczególnie, jeśli kucharz amator jest równocześnie pasjonatem gotowania. Skąd wzięła się sława japońskich narzędzi kuchennych i jak mają się one do (także świetnych) noży z USA czy Niemiec?
Czytaj więcej
Jakie są techniki krojenia nożem kuchennym?

Jakie są techniki krojenia nożem kuchennym?

Cięcie odbywa się dzięki przesuwaniu ostrza noża w poprzek lub wzdłuż krojonego produktu. Można je realizować na kilka sposobów, z których każdy wyróżnia się nieco odmiennym prowadzeniem ostrza. Pokazujemy jak najlepiej ciąć nożem kuchennym.
Czytaj więcej
Jak poprawnie trzymać nóż kuchenny?

Jak poprawnie trzymać nóż kuchenny?

Bezpieczna i wydajna praca z nożem kuchennym nie jest możliwa, o ile nie uchwyci się go we właściwy sposób. Poniższe grafiki przedstawiają trzy bazowe chwyty z uwzględnieniem rodzaju kuchennego noża japońskiego.
Czytaj więcej
Zaufane Opinie IdoSell
4.99 / 5.00 156 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-03
Drugi zakup w sklepie. Błyskawiczna realizacja. Szybko i konkretnie. Polecam
2024-09-16
Zespół tej firmy wykazał się niezwykłym profesjonalizmem i zaangażowaniem przy realizacji mojego zlecenia. Nawet najbardziej złożone zadania potrafili rozwiązać w sposób sprawny i efektywny. Polecam i Pozdrawiam.
pixel