Darmowa dostawa od 300,00 zł

Noże kuchenne

Nowoczesne noże kuchenne marki Dellinger.

Nowoczesne noże kuchenne marki Dellinger.

Spis treści:

  1. Podejście z pasją do kucia noży kuchennych.
  2. Włókno węglowe czyli linia noży Carbon Fragment.
  3. Ostrze wschodzącego słońca - linia Sandvik Northen Sun.
  4. Efektowny minimalizm to nie tylko domena Japończyków - seria noży Okami.
Czytaj więcej
Czy nóż kuchenny ma wpływ na to co gotuję?

Czy nóż kuchenny ma wpływ na to co gotuję?

Spis treści:

  1. Dobór noża do rodzaju gotowanych potraw?
  2. Uniwersalny nóż Szefa kuchni.
  3. Nóż Slicer czyli jak pokroić szynkę na plasterki.
  4. Pyszne kiełbaski jak z niemieckiej masarni.
  5. Zostań sushi masterem.
  6. Nie ważne co gotujesz - ważne byś kroił z głową.
Czytaj więcej
Ranking japońskich noży kuchennych 2023: Przewodnik po najlepszych modelach

Ranking japońskich noży kuchennych 2023: Przewodnik po najlepszych modelach

Spis treści:

  1. Ranking japońskich noży kuchennych w 2023 roku.
  2. Wprowadzenie do świata japońskich noży kuchennych.
  3. Czym charakteryzują się japońskie noże kuchenne?
  4. Rodzaje noży kuchennych.
  5. Za co kochamy japońskie noże?
  6. Jak wybrać idealny nóż kuchenny?
  7. Zestawy japońskich noży kuchennych.
  8. Poradnik dla początkującego wielbiciela japońskich noży.
  9. 10 najlepszych japońskich noży kuchennych.
  10. Czy da się kupić dobre i tanie noże kuchenne?
  11. Wybieramy noże japońskie do 300 zł.
  12. Najlepsze noże kuchenne do 700 zł.
  13. Czy warto kupować japońskie noże w cenie do 1500 zł?
  14. Porównanie noży japońskich i europejskich.
  15. Który ostatecznie nóż japoński wybrać?
Czytaj więcej
Nóż japoński - mistrzostwo kuchni w Twoim domu

Nóż japoński - mistrzostwo kuchni w Twoim domu

Spis treści:

  1. Mistrzowski japoński nóż kuchenny.
  2. Czym charakteryzują się japońskie noże?
  3. Japońskie noże kuchenne wykuwane z pasją.
  4. Stal rdzewna i nierdzewna w japońskich nożach kuchennych.
  5. Tradycyjne japońskie noże
  6. Rękojeści w japońskich nożach kuchennych.
  7. Kształt japońskich noży.
  8. Rodzaje japońskich noży kuchennych.
  9. Japoński nóż Nakiri.
  10. Nóż kuchenny typu Usuba.
  11. Noże do obierania warzyw.
  12. Nóż do mięsa czyli japoński nóż Szefa kuchni.
  13. Nóż japoński typu Bunka.
  14. Najpopularniejszy nóż japoński czyli Santoku.
  15. Nóż typu Deba do sushi i sashimi.
  16. Nóż japoński Kiritsuke.
  17. Jak wybierać nóż kuchenny?
  18. Czy można kupić nóż japoński na prezent?
  19. Najczęściej spotykane stale w nożach japońskich.
  20. Co warto wiedzieć przed zakupem japońskiego noża kuchennego?
  21. Jak myć i pielęgnować japońskie noże?
  22. Jak naostrzyć japoński nóż kuchenny?
  23. Krojenie japońskimi nożami czyli japońskie ostrze w praktyce.
  24. Jaki zestaw japońskich noży wybrać?
Czytaj więcej
Nowoczesna stal damasceńska

Nowoczesna stal damasceńska

Spis treści:

  1. Co oznacza termin "stal damasceńska"?
  2. Tradycyjna stal damasceńska.
  3. Legenda stali damasceńskiej.
  4. Próby odtworzenia historycznej stali.
  5. Stal damasceńska w nowoczesnym wydaniu.
  6. Jak powstaje charakterystyczny wzór na nożach kuchennych?
  7. Stal wysokowęglowa i niskowęglowa.
  8. Japoński lider w produkcji stali damasceńskiej.
  9. Czy dziwer i "damast" znaczy to samo?
  10. Wzór damasceński w wykonaniu chińskich producentów noży.
Czytaj więcej
Nóż jako prezent

Nóż jako prezent

Spis treści:

  1. Przesądy związane z wręczaniem noża kuchennego na prezent.
  2. Japoński nóż kuchenny jako świetny prezenta na każdą okazję.
  3. Różnice kulturowe między Polską a Japonią.
  4. Wypada czy nie wypada podarować nóż kuchenny?
  5. Prezent ma przede wszystkim cieszyć obdarowanego.
  6. Nóż - najlepszy przyjaciel kucharza.
Czytaj więcej
SUNCRAFT - wysublimowane piękno samurajskich tradycji

SUNCRAFT - wysublimowane piękno samurajskich tradycji

Spis treści:

  1. Marka Suncraft to producent najpiękniejszych japońskich noży kuchennych.
  2. Japońska tradycja kowalstwa.
  3. Perfekcyjne noże kuchenne z miasta Seki.
  4. Historia kuźni Suncraft.
  5. Eleganckie noże kuchenne z serii Elegancia.
  6. Przepiękne noże kuchenne z serii Senzo Classic.
  7. Seria noży Twisted Octagon i zaskakujący wygląd rękojeści.
  8. Klasyczne japońskie noże z serii Senzo Black.
Czytaj więcej
Wiesz jak pielęgnować japońskie noże kuchenne?

Wiesz jak pielęgnować japońskie noże kuchenne?

Spis treści:

  1. Kupiłeś japoński nóż kuchenny i nie wiesz co dalej?
  2. Konieczne kroki zaraz po zakupie japońskiego noża.
  3. Jak dbać o swój nóż po krojeniu a przed odłożeniem na listwę, pulpit magnetyczny czy blok.
  4. Nóż ze stali wysokowęglowej wymaga większej uwagi.
  5. Słów parę o rdzy na nożu kuchennym.
Czytaj więcej
Jak możemy zmierzyć ostrość noży kuchennych?

Jak możemy zmierzyć ostrość noży kuchennych?

Spis treści:

  1. Ostrość japońskich noży kuchennych można mierzyć ale ważniejsze by to poczuć.
  2. Maszyny i techniki pomiaru ostrości noży kuchennych.
  3. Ocena ostrości japońskich noży w twojej kuchni.
  4. Ostry nóż japoński niezbędnym narzędziem w twojej kuchni.
Czytaj więcej
Wiesz jak wyglądają noże kuchenne w stylu japońskim?

Wiesz jak wyglądają noże kuchenne w stylu japońskim?

Spis treści:

  1. Kształty typowo japońskich noży kuchennych.
  2. Nóż Deba jako nóż Szefa kuchni.
  3. Europejski slicer czyli nóż Yanagiba.
  4. Japońskie ostrze typu Takohiki.
  5. Nóż Usuba i Nakiri - podobieństwa i róznice.
  6. Najbardziej wszechstronny nóż w kuchni japońskiej czyli Santoku.
Czytaj więcej
Jakie są techniki krojenia nożem kuchennym?

Jakie są techniki krojenia nożem kuchennym?

Spis treści:

  1. Jak najlepiej kroić japońskim nożem kuchennym.
  2. Technika "Rock Chop" i ruch noża na desce do krojenia .
  3. Technika "Tap Chop" czyli popularne szatkowanie i siekanie.
  4. Technika "Cross Chop" i idealne prowadzenie noża.
  5. Technika "Draw Slice" czyli praca z wędlinami.
  6. Technika "Push Slice" podczas krojenia np. cebuli.
  7. Technika "Sawing Cut" przy krojeniu pieczywa.
  8. Technika "Pull Slice" czyli krój jak prawdziwy masarz .
Czytaj więcej
Jak wyglądają japońskie noże w stylu zachodnim?

Jak wyglądają japońskie noże w stylu zachodnim?

Spis treści:

  1. Poznaj noże kuchenne w europejskim stylu.
  2. Nóż Szefa kuchni jako podstawa wyposażenia każdego kucharza.
  3. Obierak czyli najmniejszy nóż w twojej kuchni.
  4. Trybownik czyli skomplikowana nazwa noża do filetowania.
  5. Nóż uniwersalny czyli prawie do wszystkiego.
  6. Jeśli dzielisz mięso na porcje to nóż typu Carving będzie pomocny.
  7. Dla miłośników wędlin nóż do plastrowania czyli Slicer.
  8. Z charakterystycznymi ząbkami nóż do pieczywa.
  9. Tasak czyli poczuj się jak w prawdziwej masarni.
Czytaj więcej
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 416 opinii
pixel