seria Senzo Black
( ilość produktów: 15 )
Inspirujące z wyglądu, ośmiokątne rękojeści noży z serii Senzo Black są zachętą do bliższego przyjrzenia się oferowanym przez nie walorom praktycznym. Kształt ten, oprócz wyraźnych odniesień do japońskiej kultury, zapewnia bowiem świetne walory praktyczne - sprawia, że rękojeść doskonale leży w dłoni i nawet podczas szybkiej i intensywnej pracy pozwala na pewny chwyt.
Niecodzienna rękojeść doskonale koresponduje z ostrzami wykonanymi z najwyższej jakości stali - do jej produkcji użyto *stali damasceńskiej - rdzeń wykonano z uznawanej za najlepszy materiały dla noży **stali VG-10, a pozostałe 75% z 33-warstwowej stali, zbudowanej z naprzemiennie nakładanych warstw miękkich i twardych. Dzięki temu udało uzyskać się efekt, z którego słynęły samurajskie miecze - wyjątkową ostrość, bez obawy o zużywanie czy stępienie, nawet podczas intensywnej eksploatacji i zaniedbywaniu zabiegów konserwacyjnych. Noże z serii Senzo Black są więc prawdziwym narzędziem w ręku mistrza kuchni - pozwalają osiągnąć wiele, bez irytowania i zwracania na siebie uwagi. W skład serii wchodzą najpopularniejsze warianty - noże szefa kuchni, do obierania, uniwersalne i do pieczywa. Z pewnością każdy mistrz znajdzie coś dla siebie.
*Stal damasceńska – współczesna tzw. stal damasceńska składa się z nałożonych na siebie kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy stali nierdzewnej, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. W efekcie na powierzchni noża powstaje efekt „falowania”.
**Stal VG-10 ten rodzaj stali uznany został za najlepszy do produkcji noży kuchennych. Kucharze doceniają zarówno piękny design noży wykonanych z VG-10, jak i ich wyjątkową trwałość. VG-10 to materiał o dużej twardości, na skali HRC otrzymał wartość HRC 60. Dzięki temu wyprodukowane z niego noże są niebywale ostre oraz bardzo odporne na ścieranie.