Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

DESKI DO KROJENIA A OSTROŚĆ NOŻY
Dość często, stojąc przed wyborem deski do krojenia, kierujemy się ceną, estetyką czy dostępnością. Niestety może mieć to fatalne skutki dla ostrości naszych noży. Dlatego warto się głębiej zastanowić, która deska tak faktycznie będzie dla nas najlepsza.
Czytaj więcej
SUNCRAFT - wysublimowane piękno samurajskich tradycji
Kuźnia marki SUNCRAFT, jak żadna inna, potrafi połączyć piękno przekutej stali z delikatnością drewnianej rękojeści. Tak powstałe noże to kwintesencja japońskiego ducha samurajów. Dodatkowe wspaniałe  zdobienia stawiają noże marki SUNCRAFT wśród najpiękniejszych ale też wśród dostępnych dla każdego amatora i profesjonalisty kuchni.
Czytaj więcej
O JAPOŃSKICH NOŻACH

Poszukując ojczyzny rzemieślników, którzy od niemal 800 lat praktykują tradycję kucia noży i mieczy, udać należy się do miasta Seki, leżącego w  samym sercu Japonii.

Czytaj więcej
OSTRY, OSTRZEJSZY, NAJOSTRZEJSZY...

Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko jeden parametr – ostrość, japońskie noże kuchenne są klasą samą w sobie. Żadne inne noże – niemieckie, amerykańskie – nie mogą się z nimi równać. Uczucie, jakie towarzyszy kucharzowi, który po raz pierwszy sięga po japoński nóż, by z niesamowitą łatwością i precyzją odkroić plaster produktu, jest fantastyczne. Japońskie noże? To trzeba poczuć!

Czytaj więcej
NOŻE JAPOŃSKIE vs RESZTA ŚWIATA

Japońskie noże są znane na całym świecie, w wielu miejscach uchodzą za idealne do kuchni restauracyjnych i amatorskich, szczególnie, jeśli kucharz amator jest równocześnie pasjonatem gotowania. Skąd wzięła się sława japońskich narzędzi kuchennych i jak mają się one do (także świetnych) noży z USA czy Niemiec?

Czytaj więcej
RODZAJE KRAWĘDZI TNĄCYCH

Poza stylem (japoński/zachodni) i kształtem, a tym samym przeznaczeniem, noże różnią się od siebie także rodzajami krawędzi tnących. Oto trzy najczęściej spotykane.

Czytaj więcej
OSTRZENIE NOŻY

Ostrzenie? Prosta sprawa! W dodatku zupełnie zwyczajna, ponieważ prędzej czy później każdy nóż będzie potrzebował naostrzenia. Japońskie noże najlepiej jest ostrzyć przeznaczonymi do tego celu kamieniami, co wcale nie jest tak trudne, jak się z początku wydaje.

Czytaj więcej
TECHNIKI KROJENIA

Cięcie odbywa się dzięki przesuwaniu ostrza noża w poprzek lub wzdłuż krojonego produktu. Można je realizować na kilka sposobów, z których każdy wyróżnia się nieco odmiennym prowadzeniem ostrza.

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel