Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Kąt ostrzenia noża — jaki ustawić kąt?
Ustawienie kąta ostrzenia odgrywa bardzo istotną rolę zarówno dla efektywności cięcia, jak i dla trwałości ostrza. Przekonaj się, jaki kąt ostrzenia noży kuchennych będzie najlepszy i jak odpowiednio go ustawić. Dzięki temu to działanie nie będzie stanowić dla Ciebie żadnego problemu, bez względu na rodzaj narzędzi, którymi dysponujesz.
Czytaj więcej
Jaka deska do krojenia?
Dobór odpowiedniej deski do krojenia ma ogromne znaczenie dla osób, które pracują w kuchni. Być może zastanawiasz się zatem, jaka deska do krojenia będzie najbardziej odpowiednia dla Ciebie. Zapoznaj się koniecznie z podstawowymi informacjami na temat doboru idealnego narzędzia pracy oraz wybierz optymalne dla siebie rozwiązanie.
Czytaj więcej
Chcesz szybko stępić swój nóż kuchenny na desce do krojenia?
Dość często, stojąc przed wyborem deski do krojenia, kierujemy się ceną, estetyką czy dostępnością. Niestety może mieć to fatalne skutki dla ostrości naszych noży. Dlatego warto się głębiej zastanowić, która deska tak faktycznie będzie dla nas najlepsza. Wyjaśniamy jaki wpływ może mieć deska do krojenia na ostrość naszych noży kuchennych.
Czytaj więcej
SUNCRAFT - wysublimowane piękno samurajskich tradycji
Kuźnia marki SUNCRAFT, jak żadna inna, potrafi połączyć piękno przekutej stali z delikatnością drewnianej rękojeści. Tak powstałe noże to kwintesencja japońskiego ducha samurajów. Dodatkowe wspaniałe  zdobienia stawiają noże marki SUNCRAFT wśród najpiękniejszych ale też wśród dostępnych dla każdego amatora i profesjonalisty kuchni.
Czytaj więcej
Co już wiesz o japońskich nożach kuchennych?
Poszukując ojczyzny rzemieślników, którzy od niemal 800 lat praktykują tradycję kucia noży i mieczy, udać należy się do miasta Seki, leżącego w samym sercu Japonii. Przedstawiamy w wielkim skrócie historię powstawania najlepszych japońskich noży kuchennych.
Czytaj więcej
Jak możemy zmierzyć ostrość noży kuchennych?
Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko jeden parametr – ostrość, japońskie noże kuchenne są klasą samą w sobie. Żadne inne noże – niemieckie, amerykańskie – nie mogą się z nimi równać. Uczucie, jakie towarzyszy kucharzowi, który po raz pierwszy sięga po japoński nóż, by z niesamowitą łatwością i precyzją odkroić plaster produktu, jest fantastyczne. Japońskie noże? To trzeba poczuć!
Czytaj więcej
Skąd wzięła się renoma japońskich noży kuchennych?
Japońskie noże są znane na całym świecie, w wielu miejscach uchodzą za idealne do kuchni restauracyjnych i amatorskich, szczególnie, jeśli kucharz amator jest równocześnie pasjonatem gotowania. Skąd wzięła się sława japońskich narzędzi kuchennych i jak mają się one do (także świetnych) noży z USA czy Niemiec?
Czytaj więcej
pixel