Blog

SUNCRAFT - wysublimowane piękno samurajskich tradycji
Kuźnia marki SUNCRAFT, jak żadna inna, potrafi połączyć piękno przekutej stali z delikatnością drewnianej rękojeści. Tak powstałe noże to kwintesencja japońskiego ducha samurajów. Dodatkowe wspaniałe  zdobienia stawiają noże marki SUNCRAFT wśród najpiękniejszych ale też wśród dostępnych dla każdego amatora i profesjonalisty kuchni.
Czytaj więcej
O JAPOŃSKICH NOŻACH

Poszukując ojczyzny rzemieślników, którzy od niemal 800 lat praktykują tradycję kucia noży i mieczy, udać należy się do miasta Seki, leżącego w  samym sercu Japonii.

Czytaj więcej
OSTRY, OSTRZEJSZY, NAJOSTRZEJSZY...

Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko jeden parametr – ostrość, japońskie noże kuchenne są klasą samą w sobie. Żadne inne noże – niemieckie, amerykańskie – nie mogą się z nimi równać. Uczucie, jakie towarzyszy kucharzowi, który po raz pierwszy sięga po japoński nóż, by z niesamowitą łatwością i precyzją odkroić plaster produktu, jest fantastyczne. Japońskie noże? To trzeba poczuć!

Czytaj więcej
NOŻE JAPOŃSKIE vs RESZTA ŚWIATA

Japońskie noże są znane na całym świecie, w wielu miejscach uchodzą za idealne do kuchni restauracyjnych i amatorskich, szczególnie, jeśli kucharz amator jest równocześnie pasjonatem gotowania. Skąd wzięła się sława japońskich narzędzi kuchennych i jak mają się one do (także świetnych) noży z USA czy Niemiec?

Czytaj więcej
RODZAJE KRAWĘDZI TNĄCYCH

Poza stylem (japoński/zachodni) i kształtem, a tym samym przeznaczeniem, noże różnią się od siebie także rodzajami krawędzi tnących. Oto trzy najczęściej spotykane.

Czytaj więcej
OSTRZENIE NOŻY

Ostrzenie? Prosta sprawa! W dodatku zupełnie zwyczajna, ponieważ prędzej czy później każdy nóż będzie potrzebował naostrzenia. Japońskie noże najlepiej jest ostrzyć przeznaczonymi do tego celu kamieniami, co wcale nie jest tak trudne, jak się z początku wydaje.

Czytaj więcej
TECHNIKI KROJENIA

Cięcie odbywa się dzięki przesuwaniu ostrza noża w poprzek lub wzdłuż krojonego produktu. Można je realizować na kilka sposobów, z których każdy wyróżnia się nieco odmiennym prowadzeniem ostrza.

Czytaj więcej
CHWYT NOŻA

Bezpieczna i wydajna praca z nożem nie jest możliwa, o ile nie uchwyci się go we właściwy sposób. Poniższe grafiki przedstawiają trzy bazowe chwyty z uwzględnieniem rodzaju noża japońskiego.

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel