Darmowa dostawa od 300,00 zł

seria MSC

( ilość produktów: 29 )

Masahiro MSC to noże pomyślane o użytkownikach domowych. Nie znajdziemy tutaj wielu specjalistycznych noży o przeróżnych kształtach. Znajdziemy za to niezbędne i najczęściej wykorzystywane noże do pracy w domowej kuchni: nóż szefa kuchni, santoku oraz mały nóż uniwersalny. W ofercie jest również tradycyjny japoński nóż do krojenia warzyw - nakiri czy wielozadaniowe ostrze o nazwie bunka.

Stal MBS-26, która została użyta do produkcji noży z tej serii, jest wyjątkowym stopem węgla (0,85-1,00%), chromu (13-15%) oraz molibdenu, manganu i wanadu. Materiał ten zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości specjalnej obróbce cieplnej. Sekret trójstopniowego procesu składającego się z hartowania, chłodzenia w bardzo niskiej temperaturze oraz odpuszczania aż do osiągnięcia twardości 58-59HRC znany jest tylko właścicielowi firmy - rodzinie Hattori. Otrzymana w ten sposób stal pozwala się zaostrzyć do niespotykanego poziomu ostrości a utrzymywanie dużej agresywności krawędzi tnącej przez bardzo długi okres czasu jest cechą charakterystyczną noży Masahiro, uznaną przez użytkowników na całym świecie. MBS-26 należy do grupy tzw. stali nierdzewnych, nie reaguje w kontakcie z kwaśnymi produktami zamianą koloru czy zapachu.

Utrzymanie noży z tego stopu w nienagannym połyskującym stanie nie stanowi żadnego problemu. Wystarcza zwykłe mycie w letniej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Należy tylko pamiętać aby po myciu wytrzeć nóż do sucha.

Rękojeści wykonana z drewna pakkawood (MS300) lub drewna różanego (MS200) zostały perfekcyjnie wyprofilowane i wykończone sprawiając, że trzymany nóż wydaję się być naturalnym przedłużeniem ręki a praca staje się łatwa i bardzo przyjemna.

Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 13 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-14
Szybko, sprawnie, zgodnie z zamówieniem, dobrze zabezpieczone i zapakowane
2023-12-09
Polecam sklep. Noze testuje
pixel