seria BESSEN
( ilość produktów: 18 )Noże z grupy BESSEN zostały wykonane w duchu japońskiej tradycji i stylu, mającej swe korzenie setki lat temu, kiedy rzemieślnicy wykuwali najznakomitsze miecze samurajskie. Ostrza noży z serii Bessen zostały wykonane ze stali Ki-gami No.2 o wysokiej (1,1%) zawartości węgla, hartowanej do twardości 61-63 HRC. Ki-gami nie należy do rodziny stali tzw. nierdzewnych, w trakcie użytkowania pojawi się szlachetna patyna a rdzawych nalotów można uniknąć dokładnie myjąc i susząc nóż oraz przechowując w suchym miejscu. Klingę można dodatkowo zabezpieczyć warstwą specjalnego oleju, ewentualnie oleju spożywczego.
Jednostronnie zaostrzone przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem charakteryzują się niebywałą ostrością. Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.
Seria BESSEN składa się z typowych dla kuchni japońskiej ostrzy takich jak: yanagiba, takohiki, deba i usuba.