seria A-1
( ilość produktów: 5 )Noże kuchenne marki Tojiro wyróżnia świetna relacja ceny do jakości. Przede wszystkim dzięki swojej przystępności, połączonej z odpowiednią solidnością, zyskały sobie zwolenników na całym globie. Przygodę z japońskimi nożami kuchennymi warto zacząć właśnie od narzędzi Tojiro – produkt tej firmy będzie nam wiernie i efektywnie służył przez lata.
Linia Tojiro A-1 sprawdzi się zarówno w gastronomii, jak i w kuchni domowej. Klingi tych noży powstają z laminatu ukształtowanego w trzy warstwy – rdzeń stanowi wysokowęglowa nierdzewna stal VG-10, której charakterystyczną cechą jest domieszka kobaltu. Użycie tego surowca zapewnia dużą ostrość i trwałość. Ten typ stali opracowany został przez firmę Takefu Special Steel Co., Ltd. W procesie produkcyjnym hartuje się ją aż do uzyskania twardości na poziomie 60 HRC.
Rękojeści noży kuchennych z linii Tojiro A-1 wytwarzane są z tzw. PakkaWood, prasowanego na gorąco laminatu drewna, o świetnej odporności na kurczenie i pękanie. Pakkawood jest niewrażliwe na wilgoć, moczenie w wodzie i zmiany temperatury, w dodatku niewiele waży, dzięki czemu i cały nóż jest lekki, a kucharz może operować nim przez wiele godzin bez odczuwania zmęczenia.