Darmowa dostawa od 300,00 zł

Ostrzenie noży

Rodzaje ceramicznych kamieni do ostrzenia noży – przewodnik po wybranych markach i rodzajach

Rodzaje ceramicznych kamieni do ostrzenia noży – przewodnik po wybranych markach i rodzajach

Spis treści:

  1. Japońskie kamienie jak i japońskie noże to jakość sama w sobie.
  2. Dlaczego ceramiczne kamienie japońskie są najlepsze?
  3. Czym kierować się przy wyborze japońskich kamieni do ostrzenia noży?
  4. Co to są grity i dlaczego warto zwracać na nie uwagę?
  5. Czy najtańsze japońskie kamienie do ostrzenia noży są najgorsze?
  6. Czy istnieją ekonomiczne kamienie do ostrzenia noży kuchennych?
  7. Gdy wygoda ostrzenia noży jest najważniejsza.
  8. Gdy bardziej liczy się jakość a nie cena.
  9. Nawet kamień nie trwa wiecznie.
Czytaj więcej
 Czym najlepiej naostrzymy swój japoński nóż kuchenny?

Czym najlepiej naostrzymy swój japoński nóż kuchenny?

Spis treści:

  1. Przegląd technik i sprzętu potrzebnego do naostrzenia noża kuchennego.
  2. Różnorodność opcji i problem w wyborze?
  3. Jest wiele rozwiązań ale nie wszystkie są idealne.
  4. Czy jeśli ma być szybko to będzie też dobrze?
  5. Technologia w służbie ostrzenia.
  6. Rekomendacja japońskich mistrzów kuźnictwa.
  7. Ostrzenie i polerowanie na różne sposoby.
Czytaj więcej
Nóż japoński - mistrzostwo kuchni w Twoim domu

Nóż japoński - mistrzostwo kuchni w Twoim domu

Spis treści:

  1. Mistrzowski japoński nóż kuchenny.
  2. Czym charakteryzują się japońskie noże?
  3. Japońskie noże kuchenne wykuwane z pasją.
  4. Stal rdzewna i nierdzewna w japońskich nożach kuchennych.
  5. Tradycyjne japońskie noże
  6. Rękojeści w japońskich nożach kuchennych.
  7. Kształt japońskich noży.
  8. Rodzaje japońskich noży kuchennych.
  9. Japoński nóż Nakiri.
  10. Nóż kuchenny typu Usuba.
  11. Noże do obierania warzyw.
  12. Nóż do mięsa czyli japoński nóż Szefa kuchni.
  13. Nóż japoński typu Bunka.
  14. Najpopularniejszy nóż japoński czyli Santoku.
  15. Nóż typu Deba do sushi i sashimi.
  16. Nóż japoński Kiritsuke.
  17. Jak wybierać nóż kuchenny?
  18. Czy można kupić nóż japoński na prezent?
  19. Najczęściej spotykane stale w nożach japońskich.
  20. Co warto wiedzieć przed zakupem japońskiego noża kuchennego?
  21. Jak myć i pielęgnować japońskie noże?
  22. Jak naostrzyć japoński nóż kuchenny?
  23. Krojenie japońskimi nożami czyli japońskie ostrze w praktyce.
  24. Jaki zestaw japońskich noży wybrać?
Czytaj więcej
Kąt ostrzenia noża — jaki ustawić kąt?

Kąt ostrzenia noża — jaki ustawić kąt?

Spis treści:

  1. Wszystko co chcielibyście wiedzieć na temat kąta ostrzenia noży kuchennych.
  2. Dlaczego ustawienie kąta ostrzenia noży kuchennych jest tak ważne?
  3. Jakie wartości przyjmuje kąt ostrzenia noży kuchennych.
  4. Jaki kąt ostrzenia wybrać dla japońskich noży kuchennych?
  5. Ustawiamy kąt ostrzenia noża.
  6. Sprawdzamy pod jakim kątem jest naostrzony nóż.
  7. Jak radzą sobie z kątem ostrzenia noży kuchennych japońscy producenci.
Czytaj więcej
Na czym i jak ostrzyć noże kuchenne?

Na czym i jak ostrzyć noże kuchenne?

Spis treści:

  1. Ostrzenie noży kuchennych to nie taka trudna sprawa.
  2. Stan ostrza a gradacja kamieni.
  3. Sposób na naostrzenie własnego noża kuchennego.
  4. Filmy instruktażowe z ostrzenia japońskich noży kuchennych.
Czytaj więcej
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 416 opinii
pixel