Kasumi
( ilość produktów: 79 )
Marka Kasumi należy do japońskiego producenta Sumikama Cutlery. Fabryka, w której powstają noże Kasumi mieści się w samym sercu Japonii – w mieście Seki należącym do prefektury Gifu. Kto interesuje się historią samurajów, ten wie, że to właśnie w tej okolicy powstawały najdoskonalsze miecze owych rycerzy. I nie ma tu przypadku. Tradycja kucia i hartowania stali przekazywana jest w Seki z ojca na syna.Niegdyś znajomość tajników obróbki metalu pozwalała wytwarzać niezwykle skuteczną białą broń, dziś zaś produkować doskonałe noże, cenione przez amatorów i zawodowych kucharzy.
Narzędzia znakowane marką Kasumi powstają z poszanowaniem kilkusetletniej tradycji japońskiej sztuki kowalstwa, z zachowaniem wszelkich jej reguł. Są wykuwane z pasją, każdy z nich to arcydzieło sumienności i perfekcji. Z tego opisu można by w nosić, że noże Kasumi będą do rdzenia japońskie. Jest jednak inaczej. Swoją ofertę firma Sumikama Cutlery kieruje bowiem przede wszystkim do klienta zachodniego i to z myślą o nim jej designerzy projektują noże o na ogół mocno zeuropeizowanych ostrzach i rękojeściach. Ich nowoczesne kształty docenia się na świecie: ostrza noży Kasumi Damascus dwukrotnie zdobyły prestiżową nagrodę Design Plus.
Materiały, po jakie najchętniej sięga Sumikama Cutlery, to należy do nich z pewnością tzw stal nierdzewna VG-10. Charakteryzuje ją duża gęstość, pozwalająca uzyskać materiał o twardości 60-62 w skali Rockwella i to bez utraty elastyczności i udarności. Regularnie używany, nóż Kasumi pozostaje dzięki użytej do jego produkcji stali ostry i gotowy do pracy dłużej, niż noże wykonane z innych gatunków stali. Preferowanym materiałem na rękojeści jest w przypadku noży Kasumi drewno Pakka. Kompozyt ten, powstający z kolejnych warstw brzozy sklejanej pod ciśnieniem i temperaturą żywicą, zachowuje wygląd drewna, jednak jest od niego odporniejszy.