seria KUROUCHI
( ilość produktów: 10 )Pradawna tradycja wykuwania surowych noży
Na Shikoku, najmniejszej z czterech głównych wysp Japonii, w prefekturze Kochi leży niewielkie miasteczko Tosa, w którym wciąż kultywuje się tradycję ręcznego wykuwania „surowych” noży kuchennych. Stąd właśnie pochodzi linia ostrzy Haiku KUROUCHI, ostrzy niepowtarzalnych i unikatowych. Sama nazwa Kurouchi oznacza w wolnym tłumaczeniu „czarną magię” i odnosi się do niewypolerowanej i czarnej górnej części klingi. Na niej widać wszystkie ślady uderzeń mistrza kowalstwa i nie znajdziemy dwóch takich samych wzorów. Surowa czarna warstwa pozostawiona na klindze stanowi także zabezpieczenie dla rdzenia ze szlachetnej i rzadkiej stali Aoko.
Każdy szczegół noża kuchennego jest bardzo ważny
Choć dzisiejsza technologia klejenia pozwala na trwałe i sztywne osadzenie trzonów noży to rękojeści noży Haiku mistrz kuźni zabezpiecza dodatkowo specjalnymi kołkami mekugi. Jest to szczególnie ważne w dużych nożach typu Szef kuchni czy Santoku, gdzie podczas krojenia mogą występować duże przeciążenia ostrza. Każdy nóż z serii KUROUCHI posiada stalowe okucie rękojeści. Zaś sam uchwyt noża został wykonany z drewna honoki, które zabarwiono na czarno aby utrzymać surową stylistykę ostrza.
Szlachetna stal ze szlachetną patyną
Do wykucia noży KUROUCHI wykorzystano wysokowęglową stal Aoko. Pozwoliło to na zahartowanie ostrzy do poziomu 62 HRC. Z czasem, zarówno czarna część klingi jak i część wypolerowana, pokrywa się szlachetną patyną. Można wtedy zauważyć jak powierzchnia ostrza zaczyna się mienić delikatnymi odcieniami fioletu, ultramaryny i ochry. Jeśli jednak taki rodzaj utleniania się stali komuś nie przypadnie do gustu, to można go usunąć specjalną gumką a samo ostrze zabezpieczać olejkiem kameliowym.