Darmowa dostawa od 300,00 zł

seria KUROUCHI

( ilość produktów: 7 )

Na Shikoku, najmniejszej z czterech głównych wysp Japonii, w prefekturze Kochi leży niewielkie miasteczko Tosa, w którym wciąż kultywuje się tradycję ręcznego wykuwania „surowych” noży kuchennych. Stąd właśnie pochodzi linia ostrzy Haiku KUROUCHI, ostrzy niepowtarzalnych i unikatowych. Sama nazwa Kurouchi oznacza w wolnym tłumaczeniu „czarną magię” i odnosi się do niewypolerowanej i czarnej górnej części klingi. Na niej widać wszystkie ślady uderzeń mistrza kowalstwa i nie znajdziemy dwóch takich samych wzorów. Surowa czarna warstwa pozostawiona na klindze stanowi także zabezpieczenie dla rdzenia ze szlachetnej i rzadkiej stali Aoko.  

Choć dzisiejsza technologia klejenia pozwala na trwałe i sztywne osadzenie trzonów noży to rękojeści noży Haiku mistrz kuźni zabezpiecza dodatkowo specjalnymi kołkami mekugi. Jest to szczególnie ważne w dużych nożach typu Szef kuchni czy Santoku, gdzie podczas krojenia mogą występować duże przeciążenia ostrza. Każdy nóż z serii KUROUCHI posiada stalowe okucie rękojeści. Zaś sam uchwyt noża został wykonany z drewna honoki, które zabarwiono na czarno aby utrzymać surową stylistykę ostrza.  

Do wykucia noży KUROUCHI wykorzystano wysokowęglową stal Aoko. Pozwoliło to na zahartowanie ostrzy do poziomu 62 HRC. Z czasem, zarówno czarna część klingi jak i część wypolerowana, pokrywa się szlachetną patyną. Można wtedy zauważyć jak powierzchnia ostrza zaczyna się mienić delikatnymi odcieniami fioletu, ultramaryny i ochry. Jeśli jednak taki rodzaj utleniania się stali komuś nie przypadnie do gustu, to można go usunąć specjalną gumką a samo ostrze zabezpieczać olejkiem kameliowym.

 

Zaufane Opinie IdoSell
4.98 / 5.00 96 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-06-10
Wszystko jak najbardziej ok
2024-05-21
Polecam!
pixel