seria Kyoto
( ilość produktów: 11 )Noże Tamahagane z serii Kyoto mimo, że imponują pięknem i elegancją to ich najmocniejszą stroną jest stal wykorzystana do produkcji. Rdzeń ostrza został wykonany ze stali o nazwie VG-5, która jest hartowana do twardości 61 HRC +/-1 oraz okuty 62 warstwami miększej stali SUS410. Proces przekuwania stali jest wykonywany na zimno, czego rezultatem jest większa odporność na ścieranie oraz zwiększoną twardość. Dzięki zastosowaniu stali VG-5 krawędź tnąca może być zaostrzona do imponującego stopnia, co zapewnia doskonałe właściwości tnące. Co ciekawe, twardy rdzeń nie sprawia problemów przy ponownym ostrzeniu.
Do wykonania rękojeści wykorzystano materiał o nazwie Micarta, będący kompozytem lnu, płótna, włókna szklanego, papieru oraz włókna węglowego. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz wilgoć. Całość jest zapakowana w eleganckie czarne pudełko, które idealnie sprawdzi się jako prezent.

Nóż kuchenny Tamahagane Kyoto do wykrawania elast. SNK-1120 16 cm

Nóż kuchenny Tamahagane Kyoto do obierania SNK-1109 9 cm

Nóż kuchenny Tamahagane Kyoto uniwersalny SNK-1108 12 cm

Nóż kuchenny Tamahagane Kyoto uniwersalny SNK-1107 15 cm

Nóż kuchenny Tamahagane Kyoto do wykrawania SNK-1119 16 cm

Nóż kuchenny Tamahagane Kyoto Szefa SNK-1106 18 cm

Nóż kuchenny Tamahagane Kyoto Santoku SNK-1114 17,5 cm

Nóż kuchenny Tamahagane Kyoto Nakiri 18 cm SNK-1165

Nóż kuchenny Tamahagane Kyoto Deba SNK-1117 17 cm

Nóż kuchenny Tamahagane Kyoto Szefa SNK-1105 21 cm
