Dellinger
( ilość produktów: 75 )Marka DELLINGER powstała ze zrozumienia i miłości do tego, co tradycyjne, trwałe i tak bardzo niewspółczesne. Ręcznie kute noże z damasceńskiej stali właśnie takie są. Solidne, pewne, wytwarzane z myślą o wielu latach pracy w kuchni.
Noże, które są piękne i funkcjonalne
Noże DELLINGER powstają w zgodzie z najlepszymi tradycjami rzemiosła i równocześnie z uwzględnieniem potrzeb, jakie ma dzisiejszy użytkownik. W związku z tym w Twojej kuchni będą się nie tylko świetnie prezentować – są naprawdę piękne! – ale także doskonale sprawdzać. Jako że produkowane są ręcznie, każdy egzemplarz noży sygnowanych marką DELLINGER pozostaje jedyny i niepowtarzalny. A wszystko dlatego, że założyciele firmy to prawdziwi pasjonaci. Z wytwarzania i sprzedawania noży idealnie dostosowanych do potrzeb użytkownika uczynili sposób na życie. Dlatego też każdy nóż DELLINGER zachwyca zarówno pięknem, jak i maksymalną funkcjonalnością. Specyficzny wzór kling najpiękniejszych noży DELLINGER powstaje w efekcie zastosowania podczas ich produkcji metod wytwarzania charakterystycznych dla tzw. współczesnej stali damasceńskiej. Efekt wizualny jest zachwycający, jednak chodzi także o wartość użytkową noży oraz o odniesienie do starożytnych tradycji.
Starożytna stal damasceńska
Technologia produkowania starożytnej stali damasceńskiej pozostawała ściśle strzeżoną tajemnicą mistrzów rzemiosła. Była ona niezwykle efektowna, super wytrzymała i niełatwo ulegała stępieniu. Jej cechą szczególną była charakterystyczna „falista” struktura ostrza. Na Bliskim Wschodzie znana prawdopodobnie już od ok. IV wieku, do Europy dotarła podczas wypraw krzyżowych. Rycerze opowiadali legendy o jej trwałości i ostrości – damasceńskimi klingami można było podobno przecinać świece bez ich wywracania, szczerbić kamienie, niszczyć miecze kute z innych rodzajów stali. Niestety, tajemnica stali damasceńskiej przepadła wraz z zaprzestaniem jej wytwarzania w XVII wieku. Nie zachowały się żadne „instrukcje” jej produkcji, ani nawet opisy pracy damasceńskich mieczników.
Współczesna „stal damasceńska”
Nie wiemy, jak pracowali dawni mistrzowie, potrafimy jednak dziś uzyskać charakterystyczny falujący wzór ostrzy noży. Składając i skuwając ze sobą naprzemiennie ułożone warstwy stali o różnych właściwościach, uzyskuje się ostrza mocne i elastyczne równocześnie, a przy tym – po prostu piękne. Tak właśnie wytwarzane są najciekawsze z noży marki DELLINGER. Tworzone z miłości do szlachetnego rzemiosła, produkowane z myślą o współczesnym użytkowniku, pozostają zachwycające wizualnie i równocześnie maksymalnie użytkowe.