Global
( ilość produktów: 97 )
Global to marka, pod którą japońska firma Yoshikin oferuje swoje wyjątkowe noże. Firma powstała w roku 1954 w mieście o tej samej nazwie (dziś: Tsubame). Początkowo trudniła się wytwarzaniem narzędzi ze stali nierdzewnej. Pierwszą przełomową datą w jej rozwoju okazał się rok 1960, kiedy zakład Yoshikin wypuścił pierwsze noże Bunmei Gincho, których klingi wykonano ze stali nierdzewnej (do tamtej pory japońskie noże kuchenne powstawały zwykle ze stali konwencjonalnej). Japonia pokochała serię Bunmei Gincho, a jej sukces zachęcił decydentów firmy Yoshikin do zainwestowania znacznych środków w prace koncepcyjne.
Zatrudniono światowej sławy projektanta wzornictwa przemysłowego Komina Yamadę. Podjął się on stworzenia wyjątkowej linii produktów, dzięki której Yoshikin miał przebojem wejść na światowe rynki. W efekcie, w roku 1985 światło dzienne ujrzała marka Global – najpierw zaprezentowano ją w Japonii, a potem, w roku 1988, podczas frankfurckich targów Ambiente – w Europie.
Narzędzia Global były pierwszymi japońskimi nożami kuchennymi zbudowanymi w całości ze stali nierdzewnej. Eleganckie i doskonałej jakości, dzięki zastosowaniu tego samego materiału do produkcji rękojeści i ostrza, noże Global są łatwe w konserwacji i utrzymaniu czystości. Powstają ze stali Cromova 18, zawierającej osiemnastoprocentową domieszkę chromu, molibdenu i wanadu. Stal tę poddaje się skomplikowanemu procesowi cieplnej obróbki, która sprawia, że wyprodukowanie z niej narzędzia są niezwykle ostre, a przy tym odporne na przebarwienia i korozję.
Noże Global łatwo rozpoznać już na pierwszy rzut oka. Specyficzna dla marki „kropkowana” rękojeść, pokryta regularnie rozmieszczonymi zagłębieniami, zapewnia pewny uchwyt noża i zabezpiecza przed niekontrolowanym wypuszczeniem go z dłoni, stanowiąc równocześnie „znak firmowy” marki. Każdy z noży brandowanych napisem Global posiada głownię o wypukłym szlifie. Co ciekawe, sama klinga, gdy spojrzeć na nią z boku, nie tworzy linii prostej, ale między grzbietem a ostrzem pozostaje wypukła. Dzięki takiej konstrukcji nóż Global jest mocny, kroi bardzo skutecznie, a odkrawane nim plastry produktów łatwo odchodzą od ostrza.
Zasadą, która przyświecała marce Global od samego początku i obowiązuje do dziś, jest ta, by zarówno ostrze jak i rękojeść noża stanowiły jednolitą całość. Wszystkie elementy narzędzi Global wykonuje się więc z litej stali, co zapewnia im wypełnienie restrykcyjnych norm jeśli chodzi o bezpieczeństwo i wygodę pracy. Doceniają ten fakt szefowie kuchni najlepszych światowych restauracji. Noże Global należą do ich ulubionych kuchennych pomocników.