seria Glass Stone
( ilość produktów: 20 )
Seria Glass Stone – kamienie najlepsze z najlepszych
Marka SHAPTON postanowiła rozpieszczać swoich klientów i przygotowała serię kamieni syntetycznych o gradacji od 120 do 30 000 gritów. I są to nie byle jakie kamienie! Unikalne połączenie podstawki ze szkła hartowanego ze specjalnie wyselekcjonowanym i warstwowo nakładanymi ziarnami poskutkowało stworzeniem kamienia o grubości zaledwie 10 mm (5 mm ma podstawka i 5 mm warstwa ścierna). I tyle wystarczy by idealnie naostrzyć każdy japoński nóż kuchenny.
Kamienie do ostrzenia noży z najtwardszych stali
W przypadku najpopularniejszych noży japońskich, hartowanych w granicach 58 HRC, z ostrzeniem nie ma najmniejszego problemu. Z taką twardością ostrza poradzi sobie w zasadzie każdy kamień. A co w przypadku gdy mamy ekstremalnie twarde noże? Żeby idealnie naostrzyć nóż kuchenny o twardości 62-67 HRC potrzebujemy już kamienia syntetycznego, i najlepiej gdyby był najwyższej jakości. I tutaj z pomocą przychodzi marka SHAPTON z serią Glass Stone … bo inne kamienie dawno już „wysiadły”.
Trwałość na lata – kamienie do ostrzenia marki SHAPTON
Entuzjaści najostrzejszych japońskich noży kuchennych jednoznacznie określają serię Glass Stone jako „mercedesa wśród wszystkich kamieni do ostrzenia”. I nie ma tu żadnej przesady. Kamienie te wystarczają na wiele, wiele lat, pomimo tego, że warstwa ścierna jest sporo cieńsza niż w innych kamieniach. I dodają jeszcze przymiotnik „najszybsze”. W przypadku ostrzenia noży kuchennych na kamieniach z serii Glass Stone wystarczy parę ruchów aby poczuć różnicę. Te parę pociągnięć ostrzem po kamieniu wystarczy aby przywrócić ostrość naszym nożom.
Minimalistyczny design – synonim japońskiej doskonałości
Kamienie z serii Glass Stone mają charakterystyczny minimalistyczny wygląd. Warstwa ścierna w kolorze białym została złączona ze szklaną podstawką, na której są tylko niezbędne informacje: gradacja kamienia, wielkość ziarna i numer katalogowy. I tyle! Ascetyczny wygląd przyciąga uwagę wszystkich entuzjastów gotowania i krojenia. I tych kamieni nie da się pomylić z żadnymi innymi.