Darmowa dostawa od 300,00 zł

Sekiryu

( ilość produktów: 42 )

Mistrzowie kuźnictwa z miasta Seki

Wśród wielu tuzów japońskiego kuźnictwa marka SEKIRYU wydaje się kompletnym młodzieniaszkiem, mało doświadczonym podrostkiem. Została założona w 1974 roku w mieście Seki, które znane jest z produkcji wszelkiego rodzaju ostrzy. W tymże 1974 roku za sprawą Ryu Ohzawa powstała spółka Ohazawa Swords Co. Ltd. i rozpoczęła się produkcja noży kuchennych oraz mieczy japońskich. Pomimo krótkiej historii firma czerpie z bardzo bogatej tradycji całego regionu. Sposób wykuwania ostrzy bazuje na „Metodzie Seki”, która jest doskonalona w prefekturze Gifu od XII wieku.

Noże japońskie spod znaku Czerwonego Smoka 

Marka SEKIRYU to hołd złożony miastu Seki, kolebce wielu mistrzów kuźnictwa. Stąd pierwszy człon nazwy. Samo Ryu ma dwa znaczenia: z jednej strony to imię założyciela firmy, z drugiej zaś oznacza smoka. A smok w symbolice japońskiej jest odzwierciedleniem mocy, siły, szczęścia oraz sukcesu. Dlatego też ludzie związani z SEKIRYU wierzą w silny i stabilny rozwój firmy oraz szczęście, którym obdarzają swoich klientów produkując dla nich najlepsze noże kuchenne jakie potrafią wykuć. Symbol samego smoka widać zaś w czerwonym logo firmy.

Noże kuchenne dla wszystkich miłośników gotowania 

Przez pół wieku istnienia marki SEKIRYU produkowane noże kuchenne dotarły do miłośników japońskich ostrzy w 45 krajach, zdobywając uznanie i renomę. Mistrzowie kuźnictwa dbając o tradycję i czerpiąc z historii wytwarzania narzędzi tnących łączyli swoją wiedzę z najnowszą technologią i nowoczesnymi materiałami. Stąd powstało mnóstwo przepięknych noży kuchennych zadowalających zarówno osoby z mniejszym budżetem, jak i profesjonalistów oczekujących najwyższej jakości i nie liczących się z ceną.  

Stal i zdobienia w japońskich nożach SEKIRYU 

Swoje noże SEKIRYU wykonuje w oparciu o zaufanych, lokalnych poddostawców dbając o każdy detal łańcucha produkcyjnego. Wszystkie ostrza wychodzące z kuźni SEKIRYU charakteryzują się wysoką jakością. Bez względu czy zostały wykonane z tańszej i popularnej stali 420J2, lepszej stali AUS-8 czy doskonałej stali VG-10. W ofercie znajdziemy noże o charakterystycznej, minimalistycznej stylistyce oraz bogato zdobione np. w młotkowanie czy damast, lub z typowo europejską rękojeścią. SEKIRYU nie boi się nowych wyzwań i stara się słuchać swoich klientów wzbogacając cały czas ofertę noży kuchennych. 

Zaufane Opinie IdoSell
4.99 / 5.00 216 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2025-02-12
Bardzo miła i pomocna obsługa, która dba o komfort zakupów i zadowolenie klienta.
2025-02-06
Z pewnością wrócę na kolejne zakupy. Polecam wszystkim!
pixel