Ranking (subiektywny) najładniejszych noży kuchennych.

Od razu nasuwa się pytanie, czy taki ranking może być obiektywny? Oczywiście, że nie może. Ale czy faktycznie obiektywnym być musi? Ważniejsze jest co w takim rankingu się znajduje, na co zwrócić uwagę, jakich producentów szukać i czy opisane linie noży są na tyle różnorodne, iż mogą trafić w gusta różnych klientów. Bo co nam po rankingu, w którym każdy kolejny nóż kuchenny jest podobny do poprzedniego. Wybraliśmy zatem trzy propozycje, które przedstawiamy poniżej.
ELEGANCIA – królewska seria noży prosto od marki Suncraft.
Albo te noże pokochasz od pierwszego wejrzenia albo … będziesz musiał się z ich designem oswajać przez bardzo długi czas. Z pewnością nie da się przejść obok nich obojętnie. Zwłaszcza nóż Szefa kuchni robi ogromne wrażenie szerokością klingi i łukowatym profilem ostrza oraz grzbietu. Można się zastanawiać czy to jeszcze nóż kuchenny czy może już gruziński kindżał. Przepiękne usłojenie rękojeść z drewna pakka w kolorze orzecha jest tak ergonomiczna, że nie chce się wypuszczać noża z dłoni.


KUROUCHI – surowa stal z miasta Tosa.
Ta seria noży to tajemnica. Począwszy od unikalnej stali Aoko, poprzez stabilizujący kołek mekugi, a skończywszy na ręcznie kutej, w połowie czernionej klindze, na której widać każde uderzenie młota. Przy produkcji noży kuchennych Haiku z serii Kurouchi stosuje się te same zasady co setki lat temu. Zasady przez większość mistrzów kuźnictwa zapomniane, przez co mogą się wydawać magiczne, tajemne i nie z tej ziemi. I do tego są to noże ze stali wysokowęglowej, na której widać, oprócz zaczernionej i niewypolerowanej części klingi, upływ czasu. Upływ czasu pod postacią przepięknej patyny i rdzy, które mienią się kolorami rud ziemi Kraju Kwitnącej Wiśni.
MASTERPIECE – ponad 800 lat tradycji marki Kasumi.
Czy po tylu latach kucia ostrzy da się jeszcze wymyślić coś nowego, co mogłoby zachwycić profesjonalnych kucharzy i amatorów? Tego wyzwania mogła się podjąć jedynie Katsumi Cuterly. Tylko jeden detal zdradza, że mamy w rękach coś wyjątkowego. Jest to pomarańczowy znak kanji na ostrzu oznaczający w wolnym tłumaczeniu ARCYDZIEŁO. A diabeł tkwi w szczegółach, których tak faktycznie nie widać. Seria noży kuchennych MASTERPIECE od Kasumi jest dwukrotnie ostrzona i dwukrotnie polerowana. Wszystko po to by ostrość noży kuchennych była jeszcze bardziej ekstremalna a czas między kolejnymi ostrzeniami jak najdłuższy. No i ten przepiękny wzór damasceński na klindze z autorskiej stali VG-10. Czy można się oprzeć takiej piękności?
Polecane
![Nóż kuchenny Suncraft ELEGANCIA Chef 200 mm [KSK-01]](hpeciai/cf407d2e2e12423ae7a9586032e4c3e8/pol_il_Noz-kuchenny-Suncraft-ELEGANCIA-Chef-200-mm-KSK-01-3627.jpg)
Nóż kuchenny Suncraft ELEGANCIA Chef 200 mm [KSK-01]
![Nóż kuchenny Suncraft ELEGANCIA Petty 150 mm [KSK-02]](hpeciai/2577fa968d9dc63c39c62a567fda6ddd/pol_il_Noz-kuchenny-Suncraft-ELEGANCIA-Petty-150-mm-KSK-02-3628.jpg)
Nóż kuchenny Suncraft ELEGANCIA Petty 150 mm [KSK-02]
![Zestaw Suncraft ELEGANCIA [KSK-SET2]](hpeciai/d1f238f358a88ac9743523e1d4a79959/pol_il_Zestaw-Suncraft-ELEGANCIA-KSK-SET2-10046.jpg)
Zestaw Suncraft ELEGANCIA [KSK-SET2]
![Nóż Haiku KUROUCHI Santoku 165 mm [B03]](hpeciai/64413148c2ab21ab974092cac24279a1/pol_il_Noz-Haiku-KUROUCHI-Santoku-165-mm-B03-14063.jpg)
Nóż Haiku KUROUCHI Santoku 165 mm [B03]
![Nóż Haiku KUROUCHI Ko-Yanagi 165 mm [B07]](hpeciai/0086aba1f89775d7ca0e19b1e9df5d8f/pol_il_Noz-Haiku-KUROUCHI-Ko-Yanagi-165-mm-B07-14067.jpg)
Nóż Haiku KUROUCHI Ko-Yanagi 165 mm [B07]
![Nóż Haiku KUROUCHI Gyuto (Chef) 210 mm [B08]](hpeciai/de1d4bd9c60c58bc4cc51e55f801c9ec/pol_il_Noz-Haiku-KUROUCHI-Gyuto-Chef-210-mm-B08-14068.jpg)
Nóż Haiku KUROUCHI Gyuto (Chef) 210 mm [B08]
![Nóż Kasumi MASTERPIECE Small Santoku 130 mm [MP04]](hpeciai/1e20d8fab5a67ab3f1db0c13011ec22b/pol_il_Noz-Kasumi-MASTERPIECE-Small-Santoku-130-mm-MP04-14150.jpg)
Nóż Kasumi MASTERPIECE Small Santoku 130 mm [MP04]
![Nóż Kasumi MASTERPIECE Chef 200 mm [MP11]](hpeciai/86d8ca8aae6b930094f3f404213cbc06/pol_il_Noz-Kasumi-MASTERPIECE-Chef-200-mm-MP11-14152.jpg)