Darmowa dostawa od 300,00 zł

Ranking (subiektywny) najładniejszych noży kuchennych.

Ranking (subiektywny) najładniejszych noży kuchennych.

Od razu nasuwa się pytanie, czy taki ranking może być obiektywny? Oczywiście, że nie może. Ale czy faktycznie obiektywnym być musi? Ważniejsze jest co w takim rankingu się znajduje, na co zwrócić uwagę, jakich producentów szukać i czy opisane linie noży są na tyle różnorodne, iż mogą trafić w gusta różnych klientów. Bo co nam po rankingu, w którym każdy kolejny nóż kuchenny jest podobny do poprzedniego. Wybraliśmy zatem trzy propozycje, które przedstawiamy poniżej.

ELEGANCIA – królewska seria noży prosto od marki Suncraft.

Albo te noże pokochasz od pierwszego wejrzenia albo … będziesz musiał się z ich designem oswajać przez bardzo długi czas. Z pewnością nie da się przejść obok nich obojętnie. Zwłaszcza nóż Szefa kuchni robi ogromne wrażenie szerokością klingi i łukowatym profilem ostrza oraz grzbietu. Można się zastanawiać czy to jeszcze nóż kuchenny czy może już gruziński kindżał. Przepiękne usłojenie rękojeść z drewna pakka w kolorze orzecha jest tak ergonomiczna, że nie chce się wypuszczać noża z dłoni.

Suncraft Elegancia
Suncraft Elegancia
Suncraft Elegancia
Suncraft Elegancia
Suncraft Elegancia

KUROUCHI – surowa stal z miasta Tosa.

Ta seria noży to tajemnica. Począwszy od unikalnej stali Aoko, poprzez stabilizujący kołek mekugi, a skończywszy na ręcznie kutej, w połowie czernionej klindze, na której widać każde uderzenie młota. Przy produkcji noży kuchennych Haiku z serii Kurouchi stosuje się te same zasady co setki lat temu. Zasady przez większość mistrzów kuźnictwa zapomniane, przez co mogą się wydawać magiczne, tajemne i nie z tej ziemi. I do tego są to noże ze stali wysokowęglowej, na której widać, oprócz zaczernionej i niewypolerowanej części klingi, upływ czasu. Upływ czasu pod postacią przepięknej patyny i rdzy, które mienią się kolorami rud ziemi Kraju Kwitnącej Wiśni.

Haiku Kurouchi
Haiku Kurouchi
Haiku Kurouchi
Haiku Kurouchi
Haiku Kurouchi

MASTERPIECE – ponad 800 lat tradycji marki Kasumi.

Czy po tylu latach kucia ostrzy da się jeszcze wymyślić coś nowego, co mogłoby zachwycić profesjonalnych kucharzy i amatorów? Tego wyzwania mogła się podjąć jedynie Katsumi Cuterly. Tylko jeden detal zdradza, że mamy w rękach coś wyjątkowego. Jest to pomarańczowy znak kanji na ostrzu oznaczający w wolnym tłumaczeniu ARCYDZIEŁO. A diabeł tkwi w szczegółach, których tak faktycznie nie widać. Seria noży kuchennych MASTERPIECE od Kasumi jest dwukrotnie ostrzona i dwukrotnie polerowana. Wszystko po to by ostrość noży kuchennych była jeszcze bardziej ekstremalna a czas między kolejnymi ostrzeniami jak najdłuższy. No i ten przepiękny wzór damasceński na klindze z autorskiej stali VG-10. Czy można się oprzeć takiej piękności?

Kasumi Masterpiece
Pokaż więcej wpisów z Październik 2024

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 419 opinii
pixel