Darmowa dostawa od 300,00 zł

Ranking (subiektywny) najładniejszych noży kuchennych.

2024-10-08
Ranking (subiektywny) najładniejszych noży kuchennych.

Od razu nasuwa się pytanie, czy taki ranking może być obiektywny? Oczywiście, że nie może. Ale czy faktycznie obiektywnym być musi? Ważniejsze jest co w takim rankingu się znajduje, na co zwrócić uwagę, jakich producentów szukać i czy opisane linie noży są na tyle różnorodne, iż mogą trafić w gusta różnych klientów. Bo co nam po rankingu, w którym każdy kolejny nóż kuchenny jest podobny do poprzedniego. Wybraliśmy zatem trzy propozycje, które przedstawiamy poniżej.

ELEGANCIA – królewska seria noży prosto od marki Suncraft.

Albo te noże pokochasz od pierwszego wejrzenia albo … będziesz musiał się z ich designem oswajać przez bardzo długi czas. Z pewnością nie da się przejść obok nich obojętnie. Zwłaszcza nóż Szefa kuchni robi ogromne wrażenie szerokością klingi i łukowatym profilem ostrza oraz grzbietu. Można się zastanawiać czy to jeszcze nóż kuchenny czy może już gruziński kindżał. Przepiękne usłojenie rękojeść z drewna pakka w kolorze orzecha jest tak ergonomiczna, że nie chce się wypuszczać noża z dłoni.

Suncraft Elegancia
Suncraft Elegancia
Suncraft Elegancia
Suncraft Elegancia
Suncraft Elegancia

KUROUCHI – surowa stal z miasta Tosa.

Ta seria noży to tajemnica. Począwszy od unikalnej stali Aoko, poprzez stabilizujący kołek mekugi, a skończywszy na ręcznie kutej, w połowie czernionej klindze, na której widać każde uderzenie młota. Przy produkcji noży kuchennych Haiku z serii Kurouchi stosuje się te same zasady co setki lat temu. Zasady przez większość mistrzów kuźnictwa zapomniane, przez co mogą się wydawać magiczne, tajemne i nie z tej ziemi. I do tego są to noże ze stali wysokowęglowej, na której widać, oprócz zaczernionej i niewypolerowanej części klingi, upływ czasu. Upływ czasu pod postacią przepięknej patyny i rdzy, które mienią się kolorami rud ziemi Kraju Kwitnącej Wiśni.

Haiku Kurouchi
Haiku Kurouchi
Haiku Kurouchi
Haiku Kurouchi
Haiku Kurouchi

MASTERPIECE – ponad 800 lat tradycji marki Kasumi.

Czy po tylu latach kucia ostrzy da się jeszcze wymyślić coś nowego, co mogłoby zachwycić profesjonalnych kucharzy i amatorów? Tego wyzwania mogła się podjąć jedynie Katsumi Cuterly. Tylko jeden detal zdradza, że mamy w rękach coś wyjątkowego. Jest to pomarańczowy znak kanji na ostrzu oznaczający w wolnym tłumaczeniu ARCYDZIEŁO. A diabeł tkwi w szczegółach, których tak faktycznie nie widać. Seria noży kuchennych MASTERPIECE od Kasumi jest dwukrotnie ostrzona i dwukrotnie polerowana. Wszystko po to by ostrość noży kuchennych była jeszcze bardziej ekstremalna a czas między kolejnymi ostrzeniami jak najdłuższy. No i ten przepiękny wzór damasceński na klindze z autorskiej stali VG-10. Czy można się oprzeć takiej piękności?

Kasumi Masterpiece
Pokaż więcej wpisów z Październik 2024

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.99 / 5.00 151 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-09-25
udany zakup ;D
2024-09-20
Ostry solidny nóż, sprawdza się na co dzień.
pixel