Kąt ostrzenia noża — jaki ustawić kąt?
Kąt ostrzenia noży kuchennych — dlaczego jest ważny?
Kąt ostrzenia noża jest istotny z kilku powodów. Po pierwsze wpływa on na efektywność tnącą narzędzia. Po drugie ostrzenie pod odpowiednim kątem pozwala na łatwe oraz precyzyjne cięcie. Pamiętaj także o tym, że jeśli dowiesz się, jaki kąt ostrzenia noża jest odpowiedni, nie będziesz również musiał martwić się o trwałość ostrza. Ostrze, które zostaje naostrzone pod zbyt małym kątem, może bowiem łatwo się zniszczyć. Zwłaszcza wtedy, gdy wykorzystujesz je do cięcia twardych materiałów. Z drugiej natomiast strony ostrze naostrzone pod zbyt dużym kątem nie będzie efektywne w cięciu. Z tego też powodu tak ważne jest odnalezienie odpowiedniego kąta dla konkretnego zastosowania oraz typu noża.
W sytuacji, gdy będziesz już pewien, że naostrzyłeś ostrza z zachowaniem odpowiedniego nachylenia noża, nie zapomnij o wykorzystywaniu w trakcie pracy także odpowiedniej deski do krojenia. Dla przykładu deska Hasegawa to produkt, który jest bardzo odporny na zarysowania i jednocześnie gwarantuje doskonałą przyczepność. Świetnie pasuje także do noży japońskich.
Kąt ostrzenia noża kuchennego — wartości
Kąt ostrzenia noży jest bardzo istotny. Aby wiedzieć, pod jakim kątem należy wykonywać tę czynność, trzeba zrozumieć jakie znaczenie mają kąty oraz jak ważna jest jakość stali. Ostrzenie słabej jakości stali pod kątem ostrym może bowiem nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Standardowe kuchenne noże dobrze funkcjonują, gdy są naostrzone pod kątem 20-25 stopni. Kąty ostrzenia powyżej tych wartości są zazwyczaj zarezerwowane dla noży myśliwskich oraz narzędzi przeznaczonych do cięższych zadań.
Kąt ostrzenia noży japońskich
Kąt ostrzenia noży japońskich natomiast wynosi przeważnie 10-15 stopni. Ich klingi tworzone są bowiem ze specjalnego materiału, który zapewnia bardzo wysoką ostrość przez dużo dłuższy czas, niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych noży kuchennych.
Jak ustawić kąt ostrzenia noża — uniwersalny kąt ostrzenia
Wiesz już, jaki kąt ostrzenia noży kuchennych jest uniwersalny. Jest to oczywiście zakres od 20 do 25 stopni. Pozwala on przede wszystkim na:
- efektywne cięcie,
- trwałość ostrza,
- zachowanie bezpieczeństwa w trakcie pracy,
- możliwość wykorzystania wielu rodzajów noży.
Pamiętaj więc o tym, że optymalna wartość, jeśli chodzi o kąt ostrzenia sprawia, że będziesz mógł komfortowo kroić większość produktów spożywczych. Chodzi tutaj zarówno o miękkie warzywa oraz owoce, jak i o twarde mięsa i warzywa korzeniowe.
Uniwersalny kąt ostrzenia noża kuchennego sprawia również, że Twoje narzędzie pracy staje się znacznie mniej podatne na uszkodzenia. W ten sposób możesz wykorzystywać swój nóż także do cięcia bardzo twardych materiałów. Jeżeli wiesz, jak ustawić kąt ostrzenia noża, pamiętaj, że wpływasz także na swoje bezpieczeństwo. Ostrze naostrzone z zachowaniem optymalnego nachylenia sprawia bowiem, że jesteś mniej podatny na przypadkowe przecięcia. Jest ono wtedy bardziej przewidywalne w trakcie pracy.
Uniwersalny kąt ostrzenia noży kuchennych, czyli wspomniany zakres 20-25 stopni doskonale pasuje do różnych typów narzędzi pracy. W związku z tym świetnie sprawdzi się zarówno z nożami szefa kuchni, jak i nożami do warzyw. Z tego też powodu jest on tak często wykorzystywany.
Jaki kąt ostrzenia noża — jak sprawdzić kąt?
Jak sprawdzić kąt ostrzenia noża? Z wykorzystaniem kątomierza! Metoda ta nie jest co prawda w stu procentach dokładna, ale daje możliwość sprawdzenia przybliżonej wartości. Ostrzałki przeznaczone do noży dzielą się natomiast na mechaniczne oraz elektryczne. W przypadku tych drugich wartość kąta ostrzenia można ustawić. W mechanicznych natomiast znacznie trudniej jest go sprawdzić. Z tego też powodu wiele osób, które decydują się na ostrzenie noży, wybiera właśnie przyrządy elektryczne. Pamiętaj również o tym, że sprawdzisz kąt ostrzenia noża i masz odpowiednią ostrzałkę, dalej nie jesteś w pełni przygotowany do krojenia z wykorzystaniem naostrzonych narzędzi. Z pewnością przyda Ci się bowiem także deska do krojenia Asahi.
Jaki kąt ostrzenia noży kuchennych — podsumowanie
Kąt ostrzenia noży kuchennych odgrywa kluczową rolę dla efektywności cięcia oraz trwałości ostrza. Niewłaściwie dobrany może prowadzić do szybkiego zużycia narzędzia pracy, a także do obniżenia efektywności krojenia. Z tego też powodu zalecanym uniwersalnym kątem ostrzenia noża kuchennego jest zakres od 20 do 25 stopni. Pozwala to na efektywne cięcie różnego rodzaju produktów spożywczych. Dla przykładu może być to mięso, warzywa oraz ryby. Jednocześnie gwarantuje wysoki poziom wytrzymałości ostrza. W związku z tym nie musisz obawiać się, że będziesz musiał wymienić swoje ulubione narzędzia pracy na nowe. Spokojnie możesz także poddawać obróbce nawet bardzo twarde produkty, takie jak choćby kości.
Jak sprawdzić kąt ostrzenia noża japońskiego? — podsumowanie
Nieco inny jest kąt ostrzenia noży japońskich. W tym bowiem przypadku narzędzia mogą być ostrzone pod kątem mieszczącym się w zakresie od 10 do 15 stopni. Wynika to z wykorzystania specjalnego materiału, który zapewnia większą ostrość. Ustalenie kąta ostrzenia może być przeprowadzone za pomocą na przykład kątomierza. W niektórych przypadkach, gdy masz do dyspozycji ostrzałkę elektryczną, nie jest on jednak potrzebny. Ustawienie optymalnego nachylenia odbywa się bowiem w sposób zautomatyzowany.
Pamiętaj o tym, że prawidłowe ostrzenie noża nie gwarantuje jeszcze w stu procentach komfortowej pracy. Bardzo ważne jest również, abyś zaopatrzył się w profesjonalne deski do krojenia. Dzięki kompletowi właściwie dobranych oraz przygotowanych narzędzi pracy będziesz natomiast pewien, że cięcie przebiega komfortowo i efektywnie.