Jak poprawnie trzymać nóż kuchenny?

CHWYT NOŻA
Bezpieczna i wydajna praca z nożem nie jest możliwa, o ile nie uchwyci się go we właściwy sposób. Poniższe grafiki przedstawiają trzy bazowe chwyty z uwzględnieniem rodzaju noża japońskiego.
Chwyt odpowiedni dla noży: Chef (szefa kuchni), Deba, Santoku, Nakiri

Ten chwyt noża charakteryzuje duża wszechstronność, w związku z tym zaleca się go dla większości zastosowań. Sprawdzi się na pewno podczas krojenia produktów o włóknistej strukturze, gdzie użyć trzeba większej siły.
Chwyt odpowiedni dla noży: Chef (szefa kuchni), Deba, Santoku, Nakiri, tasak

Ta technika uchwytu noża jest skuteczna podczas rozdrabniania – w szczególności warzyw.
Chwyt odpowiedni dla noży: Slicer, Yanagiba, Takohiki

W tym rodzaju chwytu wskazujący palec kucharza ułożony jest w sposób, dzięki któremu nóż pozostaje łatwy do kontrolowania. W efekcie uzyskuje się precyzyjne cięcie. Technikę tę powinien opanować każdy sushi master.