Darmowa dostawa od 300,00 zł

Deski do krojenia

( ilość produktów: 70 )

Krojenie, siekanie, a także szatkowanie. We wszystkich tych czynnościach przyda Ci się funkcjonalna deska do krojenia. Nie może zatem dziwić, że zarówno amatorzy gotowania w domu, jak i profesjonalni kucharze poszukują idealnej deski do krojenia. Koniecznie zapoznaj się z informacjami dotyczącymi tego rodzaju produktu, a także sprawdź, dlaczego warto nam zaufać.

Czym jest profesjonalna deska do krojenia?

Deska do krojenia drewniana, plastikowa lub wykonana z kompozytu to zawsze niezbędne narzędzie w kuchni. Cechuje się bardzo wysoką jakością wykonania i pozwala komfortowo oraz bezpiecznie kroić, siekać, a także szatkować przygotowywane jedzenie. Na przestrzeni wieków, wraz z rozwojem technologii deski do krojenia drewniane, a także wykonane z innych tworzyw stały się coraz bardziej funkcjonalne. Tym samym produkty obecne dzisiaj na rynku znacznie łatwiej jest utrzymać w czystości. Jednocześnie nie rysują się one w tak dużym stopniu, jak deski obecne w europejskich i światowych kuchniach jeszcze kilkanaście lub kilkadziesiąt lat temu. 

Profesjonalne deski do krojenia — na co zwrócić uwagę?

W trakcie podejmowania decyzji zakupowej powinieneś wziąć pod uwagę między innymi aspekt wygody oraz ergonomii. Bardzo często dobrym pomysłem jest zatem zakup modelu z rączką. Dla przykładu kompozytowa deska do krojenia z rączką gwarantuje możliwość znacznie łatwiejszego chwycenia jej, transportowania, a także powieszenia. W wielu przypadkach dla przykładu kauczukowa deska do krojenia jest dodatkowo wyposażona w rant. Tego typu udogodnienie i zarazem zabezpieczenie pozwala znacznie ułatwić i przyspieszyć pracę w kuchni. Rant chroni bowiem blat stołu przed zabrudzeniem. Dzięki temu między innymi płyny z pokrojonych produktów zatrzymują się na obwodzie narzędzia pracy. W przypadku, gdy profesjonalna deska do krojenia z rantem jest odpowiednich rozmiarów, może także zastąpić w kuchni stolnicę. Deski do krojenia w niektórych przypadkach mogą służyć także do serwowania potraw. Doskonałym przykładem takiego zastosowania jest wykorzystanie ich w momencie, gdy serwujesz swoim gościom sery. Niektórzy kucharze podają także na specjalnych deskach pizzę. W sytuacji więc gdy zależy Ci na takim zastosowaniu profesjonalnej deski do krojenia, postaw na wariant, który cechuje się najwyższym poziomem estetyki. Funkcjonalność nie jest bowiem wtedy jedyną pożądaną cechą produktu. 

Deska drewniana do krojenia — kiedy ją wybrać?

Deska drewniana do krojenia to oczywiście najpopularniejszy wariant. Nie może to oczywiście nikogo dziwić, gdyż naturalne tworzywo posiada bardzo dużo zalet. Drewno jest surowcem naturalnym i łatwo dostępnym. Produkty wykonane z tego tworzywa cechują się również właściwościami bakteriobójczymi. Obecne natomiast na powierzchni drewnianej deski do krojenia słoje nadają jej niepowtarzalnego uroku. Wbrew pozorom do desek do krojenia drewnianych nie można zaliczyć deski bambusowej. Powstaje ona bowiem w procesie prasowania trawy bambusowej.

Deska bambusowa do krojenia — właściwości

Deska bambusowa do krojenia jest ceniona przede wszystkim za bardzo dużą twardość. Jednocześnie ma stosunkowo niewielką nasiąkliwość, co stwarza zaledwie minimalne prawdopodobieństwo gromadzenia się bakterii. Deska bambusowa jednocześnie bardzo szybko wysycha i nie wymaga impregnacji. Kolejną zaletą tego rozwiązania jest fakt, że nie tępi noży. Poszczególne jej warstwy nie są natomiast klejone, co pozwala zaliczyć ją do ekologicznych produktów. 

Deska do krojenia plastikowa — właściwości

Deska do krojenia plastikowa, czyli wykonana z tworzywa sztucznego to produkt, który spokojnie możesz umyć w zmywarce. Jednocześnie ten wariant produktu nie tępi noży. Zaraz po deskach wykonanych z drewna narzędzie pracy wykonane z plastiku należy do najpopularniejszych. Jednocześnie cechuje się on stosunkowo niewielką wagą oraz dostępnością w różnych wariantach kolorystycznych.

Deski do krojenia plastikowe — kiedy zdają egzamin?

Deski do krojenia wykonane z plastiku sprawdzą się przede wszystkim wtedy, gdy:

  • potrzebujesz wygodnego produktu, który bez problemu może być umyty w zmywarce,
  • pracujesz z różnymi rodzajami żywności i chcesz łatwo rozróżniać deski poprzez odmienne ich kolory,
  • potrzebujesz lekkiego narzędzia pracy, które bez problemu można transportować i przechowywać w dowolnym miejscu.

Jak sam widzisz, nie może dziwić, że tak wielu kucharzy ma pośród swojego wyposażenia funkcjonalne deski do krojenia plastikowe. 

Cienkie czy grube deski do krojenia?

Podejmując decyzję, czy lepiej wybrać cienkie, czy grube deski do krojenia, powinieneś zastanowić się nad swoimi priorytetami. Spore znaczenie mają także w tym przypadku indywidualne preferencje kucharza. Cienkie są przede wszystkim lżejsze, co znacznie ułatwia nie tylko ich przenoszenie, ale również przechowywanie. Z drugiej strony grube deski do krojenia są zwykle znacznie trwalsze i jednocześnie bardziej stabilne podczas użytkowania. W takim przypadku znacznie wyższy jest również poziom odporności na zarysowania oraz nacięcia. Dzięki temu możliwe jest długotrwałe użytkowanie deski do krojenia. W sytuacji, gdy nie możesz się zdecydować, czy bardziej potrzebujesz w kuchni cienkiej, czy grubej deski, możesz zakupić oba warianty. W naszej ofercie masz taką możliwość. 

Dlaczego niektórzy wybierają nietypowe deski do krojenia?

Nietypowe deski do krojenia to narzędzia pracy, które wyróżniają się na tle pozostałych na przykład:

  • rozmiarem,
  • estetyką,
  • materiałem wykonania.

Dla przykładu mogą być one bardzo kompaktowych rozmiarów, dzięki czemu bez problemu można je zabierać ze sobą w podróż. Niepowtarzalna estetyka może być natomiast nieoceniona w sytuacji, gdy zamierzasz podarować deskę do krojenia drugiej osobie w prezencie. Najwyższy poziom estetyki jest pożądany także wtedy, gdy chcesz, aby deska do krojenia służyła Ci jako dekoracja kuchenna, nadając jednocześnie elegancji oraz stylu przestrzeni. Nietypowy materiał wykonania, taki jak choćby kompozyt, kamień lub szkło hartowane to wariant dla osób, którym zależy na unikalnych właściwościach produktu. W sytuacji, gdy decydujesz się na deskę do krojenia wykonaną z jednego z wymienionych tworzyw, powinieneś zapoznać się z jego charakterystyką. W takim bowiem przypadku będziesz wiedział, czego możesz spodziewać się po produkcie.

Duża deska do krojenia — kiedy ją wybrać?

Duża deska do krojenia dedykowana jest przede wszystkim osobom, które mają do pokrojenia duże ilości żywności na raz. Doskonałym przykładem jest sytuacja, gdy duże i profesjonalne deski do krojenia są wykorzystywane w trakcie przyrządzania potraw dla większej liczby osób. Duża powierzchnia pozwala także na łatwe segregowanie składników. W związku z tym żadnym problemem nie jest przechowywanie na jednej desce różnego rodzaju pożywienia. 

Kiedy wybrać deski do krojenia z grawerem?

Profesjonalna deska do krojenia z grawerem to niezawodne narzędzie pracy i jednocześnie pamiątka dla osób, które cenią spersonalizowane oraz unikalne akcesoria kuchenne. Grawerowanie pozwala na przykład na dodanie do produktu imienia, inicjałów bądź też specjalnej wiadomości. W takich przypadkach deski do krojenia z grawerem mogą służyć także jako upominki. Wiele osób wybiera takie produkty na przykład w sytuacji, gdy dokonuje zakupu upominku z okazji rocznicy ślubu lub urodzin.

Deski do krojenia drewniane — producenci

Deski do krojenia plastikowe, drewniane, bambusowe, a także wykonane z innych tworzyw to w przypadku naszej oferty zawsze produkty od renomowanych marek. Tym samym możesz u nas zaopatrzyć się w narzędzia pracy sygnowane między innymi następującymi logami:

  • Hasegawa,
  • Hinoki,
  • Techno-Tsukihoshi,
  • Parker Asahi.

Deska Hasegawa to produkt marki założonej jeszcze w 1955 roku w Chiba w Japonii. Założyciele tego przedsiębiorstwa od samego początku chcieli stworzyć jak najlepsze deski do krojenia, które sprawdzą się u cenionych szefów kuchni z całego świata. Deski do krojenia sygnowane logiem Hasegawa zostały zaprojektowane z myślą o najlepszych nożach i są cenione przez szefów kuchni oraz miłośników noży ze względu na ich miękką powierzchnię. Jednocześnie nie musisz się obawiać, że korzystając z tego rodzaju produktu, będziesz mieć problem na przykład ze sporym porysowaniem desek. Hinoki natomiast to przedsiębiorstwo, które tworzy wysoce wyrafinowane przyrządy kuchenne. Są one nasycone ponad 400-letnią tradycją japońskiego rzemiosła, a także realizowane zgodnie z nowoczesnymi zasadami projektowania. Producent Techno-Tsukihoshi także znany jest na całym świecie z produkcji najlepszych desek do krojenia. Fabryka tego przedsiębiorstwa zlokalizowana jest w południowo-zachodniej Japonii. Deski Asahi także cieszą się ogromną renomą i są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych produktów w tej kategorii.

Japońskie marki odpowiedzialne są, jak widzisz, zarówno za produkcję desek do krojenia, jak i noży oraz różnego rodzaju akcesoriów kuchennych. Wymienione wyżej renomowane firmy znane są z bardzo wysokiej wytrzymałości produktów. Jednocześnie wybierając deski do krojenia mięs, warzyw oraz owoców sygnowane logami tych firm masz pewność maksymalnej precyzji i wygody pracy. Docenisz to nie tylko w pracy zawodowego kucharza, ale także wtedy, gdy zajmujesz się gotowaniem w domowej kuchni. Dodatkowo markowa profesjonalna deska do krojenia z pewnością zostanie doceniona przez obdarowywaną osobę, jeśli zdecydujesz się na taki upominek. 

Profesjonalne deski do krojenia — cena

Bez względu na to, czy interesuje Cię deska kauczukowa z naszej oferty, czy też na przykład deska wykonana z bambusa lub innego tworzywa, masz pewność, że zakup ten nie obciąży mocno Twojego firmowego lub domowego budżetu. Jako sklep internetowy z profesjonalnym wyposażeniem do kuchni prowadzimy bowiem uczciwą politykę cenową. Poszczególne deski do krojenia różnią się oczywiście od siebie pod względem ceny, jednak za każdym razem masz pewność, że nie przepłacasz. Różnice w tej kwestii między konkretnymi artykułami wynikają bardzo często na przykład z innych tworzyw, a także rozmiarów produktu. Koniecznie przejrzyj wszystkie dostępne u nas warianty i podejmij decyzję, który z nich będzie najbardziej Ci odpowiadał. 

Deska do krojenia drewniana — czyszczenie

Warto czyścić drewnianą deskę do krojenia za pomocą ściereczki lub gąbki zmoczonej w cieplej wodzie z płynem do mycia naczyń. Pamiętaj o tym, aby przetrzeć ściereczkę po każdym użyciu. Dla odświeżenia przyrządu warto natomiast natrzeć deskę plasterkiem bądź też połówką cytryny. Po takiej czynności pozostaw narzędzie pracy na około 20 minut i wytrzyj do sucha. Zyskasz wtedy pewność, że zapach intensywnie pachnących produktów bardzo szybko zostanie zniwelowany. 

Deska do krojenia drewniana — dlaczego nasza oferta?

Nasza oferta desek do krojenia składa się wyłącznie z produktów od najbardziej renomowanych producentów. Marki, takie jak choćby: Hasegawa lub Hinoki robią ogromne wrażenie na szefach kuchni z całego świata. Drugim powodem, dla którego warto wybrać właśnie nasz asortyment, jest bardzo szeroki wybór produktów. W sytuacji zatem, gdy cenisz sobie komfort w trakcie podejmowania decyzji zakupowej, będziesz usatysfakcjonowany zakupami w Souschef.pl. Spore znaczenie dla wszystkich naszych klientów zainteresowanych profesjonalnymi deskami do krojenia ma również możliwość skorzystania z profesjonalnego doradztwa. Nasi doświadczeni pracownicy od lat specjalizują się w branży przyrządów kuchennych i chętnie wskażą Ci najlepsze warianty zakupowe. Bez względu na to, czy decydujesz się na deskę do krojenia przeznaczoną do restauracyjnej kuchni, czy też do domu lub na prezent. Ważnym aspektem oferty naszego sklepu są również atrakcyjne ceny. Zakup wysokiej klasy deski do krojenia wcale nie musi zatem mocno obciążyć Twojego firmowego lub domowego budżetu. W sytuacji zatem, gdy jesteś zainteresowany zakupem deski do krojenia od renomowanego producenta, koniecznie skontaktuj się z nami lub zamów produkty bezpośrednio na stronie internetowej.

Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 30 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-14
Noże super, wszystko bardzo sprawnie :D
2024-03-11
Wszystko ok, serdecznie polecam
pixel