Darmowa dostawa od 300,00 zł

Co już wiesz o japońskich nożach kuchennych?

2020-03-31
Co już wiesz o japońskich nożach kuchennych?

Początki metalurgii w mieście Seki sięgają okresu Kamakura. Wówczas to zamieszkał w nim mistrz kowalstwa znany pod imieniem Motoshige. Miecze z Seki zasłynęły w czasie wojen domowych (lata 1467-1568). Dowódcy wojskowi mówili o nich, iż są „nie do złamania”, „nie do zgięcia”, „są w stanie przeciąć wszystko”. Biała broń z Seki miała być tak doskonała dzięki wkładowi Drugiego Kanemoto. Opracował on unikatową metodę rzemieślniczej produkcji mieczy, tzw. “Shihouzume”. Gdy po okresie wyniszczających kraj wojen nastał wreszcie czas pokoju, nastąpił spadek zapotrzebowania na miecze. Rzemieślnicy z Seki przekwalifikowali się więc i zaczęli produkować noże do użytku domowego.

Dziś firmy działające z zagłębiu produkcyjnym miasta Seki nie wytwarzają już noży metodami czysto rzemieślniczymi. Masowa produkcja narzędzi pożądanych przez kucharzy z całego świata wymaga wsparcia nowoczesnymi maszynami i urządzeniami do obróbki stali. Dzięki połączeniu tradycyjnej filozofii pracy z metalem oraz najświeższych rozwiązań technologicznych, produkty oferowane przez zakłady wytwórcze z Seki znajdują uznanie wśród nabywców w Japonii i poza nią, trafiając do kuchni europejskich, amerykańskich i australijskich.  Seki do dziś określa się w ojczyźnie jako „Miasto Noży”. Potomkowie 120 tamtejszych rodzin kowalskich wciąż wytwarzają najznamienitsze japońskie miecze.

Przeczytaj także:

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.97 / 5.00 60 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-21
Jakość, obsługa oraz wysyłka super. POLECAM.
2024-04-16
Praca z tym nożem jest zdecydowanie komfortowa oraz efektywna, dobra inwestycja ;)
pixel