Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

NOŻE W STYLU JAPOŃSKIM

2020-03-30
NOŻE W STYLU JAPOŃSKIM










NÓŻ DEBA

Zastosowanie
Ten nóż o masywnym ostrzu przeznaczony jest przede wszystkim do patroszenia oraz filetowania ryb, sprawdzi się również podczas pracy z drobiem i innymi rodzajami mięsa. Długość jego jednostronnie zaostrzonej klingi waha się między 9, a 30 cm.






NÓŻ YANAGIBA

Zastosowanie

Ten nóż posiada wysmukłe, dość długie ostrze. Używa się go podczas przygotowywania sushi i sashimi, krojenia cienkich plastrów oraz filetowania niektórych gatunków ryb. Jednostronne zaostrzenie pozwala precyzyjnie wykrawać estetyczne plastry, które łatwo odchodzą od noża. Nóż Yanagiba wymusza na kucharzu technikę krojenia – można nim ciąć tylko w jedną stronę, do siebie. Dzięki temu na powierzchni krojonego produktu nie zostają zygzakowate ślady, a przekrój plastra jest perfekcyjny, nieposzarpany, niezmiażdżony i nieposzarpany. Noże Yanagiba spotyka się w rozmiarach ostrza od 18 do 36 centymetrów.






NÓŻ TAKOHIKI

Zastosowanie

Nóż Takohiki zwany jest także nożem do cięcia ośmiornic. Faktycznie, sprawdza się w trakcie pracy z tym produktem, potrafi jednak znacznie więcej – znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie nóż Yanagiba. Ponieważ jednak Takohiki czubek Takohiki jest prostokątny, nóż ma tę dodatkową zaletę, że można nim wygodnie podbierać gotowe plastry z deski do krojenia. Długość ostrza – od 18 do 36 cm.



  


NÓŻ USUBA 

Zastosowanie

Zbliżony z kształtu do tasaka, jednak mniejszy i lżejszy od niego. Przydaje się do pracy z warzywami. Co charakterystyczne, tnąca krawędź ostrza tego noża jest prosta, albo tworzy łagodny łuk. Wysoka głownia noża skutecznie separuje dłoń kucharza od powierzchni deski do krojenia i gwarantuje komfort pracy. Tasak Usuba sprawdza się np. wtedy, gdy chce się ciąć warzywa na cieniutkie arkusze. Typowa długość ostrza waha się między 16, a 24cm.



   


NÓŻ NAKIRI

Zastosowanie

Ciut mniejszy bliźniak noża Usuba. Nietypowo dla stylu japońskiego ostrzony obustronnie. Polecany do obróbki warzyw. Ostrze ma długie na 14-17 cm.






NÓŻ SANTOKU

Zastosowanie

Japoński brat zachodniego noża szefa kuchni. Jego nazwę tłumaczy się jako „trzy zalety”, ewentualnie „trzy cnoty”. Nie bez powodu – nóż ten, z wyglądu stanowiący skrzyżowanie typowego noża szefa kuchni z tasakiem, jest wielofunkcyjny. Sprawdzi się podczas krojenia mięsa, ryb i warzyw. Typowa długość ostrza Santoku wynosi od 14 do 18cm.

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel