Wiesz jak wyglądają noże kuchenne w stylu japońskim?

Duża różnorodność kształtów noży kuchennych bierze się głównie z odmienności ich zastosowań. Oto noże kuchenne typowe dla stylu japońskiego i japońskiej kuchni. I nie są to noże tylko do sushi i sashimi.

NÓŻ DEBA
Zastosowanie
Ten nóż o masywnym ostrzu przeznaczony jest przede wszystkim do patroszenia oraz filetowania ryb, sprawdzi się również podczas pracy z drobiem i innymi rodzajami mięsa. Długość jego jednostronnie zaostrzonej klingi waha się między 9, a 30 cm.

NÓŻ YANAGIBA
Zastosowanie
Ten nóż posiada wysmukłe, dość długie ostrze. Używa się go podczas przygotowywania sushi i sashimi, krojenia cienkich plastrów oraz filetowania niektórych gatunków ryb. Jednostronne zaostrzenie pozwala precyzyjnie wykrawać estetyczne plastry, które łatwo odchodzą od noża. Nóż Yanagiba wymusza na kucharzu technikę krojenia – można nim ciąć tylko w jedną stronę, do siebie. Dzięki temu na powierzchni krojonego produktu nie zostają zygzakowate ślady, a przekrój plastra jest perfekcyjny, nieposzarpany, niezmiażdżony i nieposzarpany. Noże Yanagiba spotyka się w rozmiarach ostrza od 18 do 36 centymetrów.

NÓŻ TAKOHIKI
Zastosowanie
Nóż Takohiki zwany jest także nożem do cięcia ośmiornic. Faktycznie, sprawdza się w trakcie pracy z tym produktem, potrafi jednak znacznie więcej – znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie nóż Yanagiba. Ponieważ jednak Takohiki czubek Takohiki jest prostokątny, nóż ma tę dodatkową zaletę, że można nim wygodnie podbierać gotowe plastry z deski do krojenia. Długość ostrza – od 18 do 36 cm.

NÓŻ USUBA
Zastosowanie
Zbliżony z kształtu do tasaka, jednak mniejszy i lżejszy od niego. Przydaje się do pracy z warzywami. Co charakterystyczne, tnąca krawędź ostrza tego noża jest prosta, albo tworzy łagodny łuk. Wysoka głownia noża skutecznie separuje dłoń kucharza od powierzchni deski do krojenia i gwarantuje komfort pracy. Tasak Usuba sprawdza się np. wtedy, gdy chce się ciąć warzywa na cieniutkie arkusze. Typowa długość ostrza waha się między 16, a 24cm.

NÓŻ NAKIRI
Zastosowanie
Ciut mniejszy bliźniak noża Usuba. Nietypowo dla stylu japońskiego ostrzony obustronnie. Polecany do obróbki warzyw. Ostrze ma długie na 14-17 cm.

NÓŻ SANTOKU
Zastosowanie
Japoński brat zachodniego noża szefa kuchni. Jego nazwę tłumaczy się jako „trzy zalety”, ewentualnie „trzy cnoty”. Nie bez powodu – nóż ten, z wyglądu stanowiący skrzyżowanie typowego noża szefa kuchni z tasakiem, jest wielofunkcyjny. Sprawdzi się podczas krojenia mięsa, ryb i warzyw. Typowa długość ostrza Santoku wynosi od 14 do 18cm.
Przeczytaj także:
Polecane
![Nóż Masahiro MS-8 Yanagiba 240mm dla leworęcznych [10063]](hpeciai/76a8a3e786b03f0d403c341d174ec7fc/pol_il_Noz-Masahiro-MS-8-Yanagiba-240mm-dla-leworecznych-10063-1952.png)
Nóż Masahiro MS-8 Yanagiba 240mm dla leworęcznych [10063]
![Nóż Masahiro MS-8 Deba 180mm [10007]](hpeciai/90481a0abe1240352aac10ca56e047a7/pol_il_Noz-Masahiro-MS-8-Deba-180mm-10007-1995.jpg)
Nóż Masahiro MS-8 Deba 180mm [10007]
![Nóż Masahiro Bessen Yanagiba 240mm [16219]](hpeciai/38882e35670c5eebe432d0be0fca1d1f/pol_il_Noz-Masahiro-Bessen-Yanagiba-240mm-16219-2005.jpg)
Nóż Masahiro Bessen Yanagiba 240mm [16219]
![Nóż Masahiro MS-8 Takohiki 210mm [10022]](hpeciai/cd48fa0ab16775fc556f7b45395cc32a/pol_il_Noz-Masahiro-MS-8-Takohiki-210mm-10022-2009.jpg)
Nóż Masahiro MS-8 Takohiki 210mm [10022]
![Nóż kuchenny Suncraft SENZO CLASSIC Usuba 167 mm [SZ-15]](hpeciai/1bb7b4d972b80a3c2ad9a481de762438/pol_il_Noz-kuchenny-Suncraft-SENZO-CLASSIC-Usuba-167-mm-SZ-15-3645.jpg)
Nóż kuchenny Suncraft SENZO CLASSIC Usuba 167 mm [SZ-15]
![Nóż kuchenny Suncraft SENZO BLACK Santoku 167 mm [BD-04]](hpeciai/8a72e475e3eb27a5cb4f59f472401c7a/pol_il_Noz-kuchenny-Suncraft-SENZO-BLACK-Santoku-167-mm-BD-04-3670.jpg)