Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

NOŻE W STYLU ZACHODNIM

2019-04-26
NOŻE W STYLU ZACHODNIM

Noże kuchenne to bardzo polularne narzędzia, które występują w bardzo licznych kształtach, zależnych od zastosowania. Przedstawiamy pierwszą, najbardziej znaną grupę - noże w stylu zachodnim.

Znajdziemy tu m.in. nóż szefa kuchii, obierak, trybownik, noż do pieczywa oraz kilka innych, mniej popularnych ostrzy.

 



Nóż szefa kuchni (nóż francuski)



Szeroka, charakterystycznie zaokrąglona głownia pozwala na rytmiczny, kołyszący ruch podczas krojenia w plastry lub siekania.
Typowa długość ostrza wynosi 17-33cm

 

Zastosowanie
• siekanie
• krojenie
• krojenie w kostkę
• plastrowanie

Nóż do obierania (obierak)

 

Do małych i skomplikowanych zadań z krótkim, ostrym ostrzem.
Typowa długość ostrza wynosi 6-12cm

 

Zastosowanie
• siekanie
• obieranie
• drążenie
• usuwanie oczek z ziemniaków

Nóż do filetowania (trybownik)

 

Zwykle giętki. Do skomplikowanego cięcia mięsa. Długi i wąski profil, zakrzywia się przy początku oraz na czubku ostrza tak, by układał się jak kontur kości i chrząstek.
Typowa długość ostrza wynosi 13-18cm

 

Zastosowanie
• oddzielanie mięsa od kości
• wycinanie tłuszczu
• przecinanie ścięgien

Nóż uniwersalny (mały nóż szefa kuchni)

 

Uniwersalny nóż o wszechstronnym zastosowaniu, będący mniejszą wersją noża szefa kuchni.
Typowa długość ostrza wynosi 10-15cm

 

Zastosowanie
• siekanie
• krojenie
• krojenie w kostkę
• plastrowanie

Nóż do porcjowania (carving)


Podobnie jak przedstawiony niżej nóż Slicer, Carving jest przeznaczony do krojenia i porcjowania mięsa. Jest jednak krótszy a ostrze o bardziej okrągło zakończonym czubku oraz cieńszej klindze. Doskonały do porcjowania drobiu, pieczeni, szynki i innych dużych wędlin. Dostępny w wersji ze sztywnym oraz elastycznym (flexible) ostrzem.
Typowa długość ostrza wynosi około 20cm

 

Zastosowanie
• plastrowanie
• porcjowanie

Nóż do plastrowania (slicer)


 

Slicer to drugie obok noża carving narzędzie do plastrowania i porcjowania. Jego długie ostrze najlepiej sprawdza się podczas cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie" tzw. technika pull slice) aby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić idealny przekrój.

Typowa długość ostrza wynosi 20-36cm

 

Zastosowanie
• plastrowanie
• porcjowanie

Nóż do pieczywa


Do produktów o twardych skórkach. Ząbkowane ostrze z drobnymi i zbliżonymi do siebie ząbkami lub szerokie i faliste o niskiej częstotliwości. Z łatwością radzi sobie z twardą skórką jak i miękkim wnętrzem chleba dając estetyczne kromki z minimalną ilością okruchów. Może być również z powodzeniem używany do krojenia czekolady, pomidorów czy owoców cytrusowych.

 

Zastosowanie
• krojenie grubej skórki chleba
• owoce i warzywa z twardą skórką

Tasak

Duże, prostokątne ostrze, do ciężkich i trudnych cięć.
Typowa długość ostrza wynosi 15-25cm

 

Zastosowanie
• dzielenie drobiu
• odcinanie mięsa
• przecinanie przez żebra
• miażdżenie np. czosnku oliwek
 

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel