SUNCRAFT - wysublimowane piękno samurajskich tradycji
PERFEKCYJNE NOŻE KUCHENNE
Siedziba firmy SUNCRAFT znajduje się w samym sercu Japonii, w mieście Seki, w prefekturze Gifu. Region ten bogaty jest we wszelkie atrybuty niezbędne do produkcji najwyższej jakości mieczy i noży – od żelazodajnej gleby, poprzez drewno idealnie nadające się zarówno do wytwarzania rękojeści, jak i na paliwo dla płatnerskich manufaktur, aż po krystalicznie czystą wodę górskich rzek. Dlatego też miasto Seki od 800 lat słynie jako centrum produkcji wszelkich ostrzy, a dzieła firmy SUNCRAFT są dokładnym spełnieniem oczekiwań, jakie stawia się nożom z japońskiej stali.
Seria ELEGANCIA to noże kuchenne wykonane w duchu japońskiej tradycji, z zamiłowaniem do piękna oraz wykorzystaniem najlepszej stali proszkowej SG2 hartowanej do twardości 62 HRC. SG2 (super gold #2) to stal o wysokiej odporności na korozję, popularnie nazywany stalą nierdzewną i należy do najlepszych materiałów służących do produkcji ostrzy.
Seria SENZO CLASSIC łączy w sobie najlepsze cechy wschodniej i zachodniej filozofii wytwórstwa noży. Zachodnie w większości są kształty i przeznaczenie noży, wschodnie z kolei są rzemiosło i design. W serii znajdują się noże o odmiennych ostrzach i zróżnicowanej wadze, czego wymaga się od narzędzi kuchennych w kręgu kultury zachodniej. Prosty, ale wyrafinowany design linii SENZO CLASSIC pozostaje w duchu japoński.
Seria TWISTED OCTAGON to linia noży do głębi japońskich. Charakterystyczny kształt rękojeści produktów serii SENZO TWISTED OCTAGON zainspirowany został istotną w japońskiej kulturze figurą ośmiokąta. Dla wygody użytkownika oraz dla większej pewności chwytu, ośmiokątną w przekroju rękojeść noża dodatkowo lekko skręcono.
Seria SENZO BLACK już na pierwszy rzut oka wyróżnia się charakterystyczną oktagonalną rękojeścią wykonaną z drewna pakkawood. Przy samej nasadzie ostrza znajduje się czarny pierścień, oddzielony od jaśniejszego drewna białą obręczą. Ośmiokątny kształt z jednej strony nawiązuje do japońskich tradycji, z drugiej zaś sprawia, że nóż leży pewnie w dłoni kucharza, sprzyjając szybkim, precyzyjnym ruchom cięcia, siekania i rozdrabniania produktów.