Czy rozróżniasz rodzaje krawędzi tnących noży kuchennych?

Poza stylem (japoński/zachodni) i kształtem, a tym samym przeznaczeniem, noże kuchenne różnią się od siebie także rodzajami krawędzi tnących. Przedstawiamy trzy najczęściej spotykane krawędzie tnące: gładką, ząbkowaną i żłobioną.
PROSTA KRAWĘDŹ

Gładka, w założeniu ostra jak brzytwa, o co należy dbać przy użyciu ostrzałki do noży.
Przeznaczenie: Precyzyjne, czyste cięcie surowego mięsa, ryb, warzyw
KRAWĘDŹ ZĄBKOWANA

Dzięki falowaniu, ostrze noża wywiera większy nacisk na krojony produkt. Ostrze o ząbkowanej krawędzi zwykle jest cieńsze od ostrza gładkiego.
Przeznaczenie: Praca z miękkimi produktami o twardej skórze, jak chleb, kiełbasa, pomidor. Cięcie czekolady.
KRAWĘDŹ GRANTON (ŻŁOBIONA, DIMPLE):

Dzięki delikatnym, dwustronnym żłobieniom ostrza tego noża, unika się przywierania do narzędzia krojonych produktów.
Przeznaczenie: Oddzielanie cienkich plastrów bez rozrywania lub strzępienia produktu. Przydatny do krojenia surowych ryb, wędlin i mięsa oraz arkuszy warzyw.
Przeczytaj także:
Polecane
![Nóż Masahiro BWH Chef Dimple 210mm [14081]](hpeciai/f2dba0d506260ea4a68c13e56f5476ca/pol_il_Noz-Masahiro-BWH-Chef-Dimple-210mm-14081-1915.jpg)
Nóż Masahiro BWH Chef Dimple 210mm [14081]
![Nóż Masahiro MV-H Chef Dimple 210mm [14981]](hpeciai/c517470c735db887f1ab5bace458785b/pol_il_Noz-Masahiro-MV-H-Chef-Dimple-210mm-14981-1994.jpg)
Nóż Masahiro MV-H Chef Dimple 210mm [14981]
![Nóż Masahiro BWH Bread 240mm [11077]](hpeciai/8c217b9e524c84ec652ed0cac863da51/pol_il_Noz-Masahiro-BWH-Bread-240mm-11077-2037.jpg)
Nóż Masahiro BWH Bread 240mm [11077]
![Nóż kuchenny Suncraft SENZO CLAD Gyuto 180 mm [AS-02]](hpeciai/c6fa63f306b0c68672fe75c1a4cd9247/pol_il_Noz-kuchenny-Suncraft-SENZO-CLAD-Gyuto-180-mm-AS-02-3661.jpg)
Nóż kuchenny Suncraft SENZO CLAD Gyuto 180 mm [AS-02]
![Nóż kuchenny Suncraft SESERAGI do pieczywa 223 mm [MS-001]](hpeciai/cd1862f845184b3f74893b6a58aa05b1/pol_il_Noz-kuchenny-Suncraft-SESERAGI-do-pieczywa-223-mm-MS-001-4980.jpg)
Nóż kuchenny Suncraft SESERAGI do pieczywa 223 mm [MS-001]
![Nóż Masahiro BWH Santoku Wave Edge 165mm [14039]](hpeciai/f6f3f6f785f6d1a5864f59af12e977c4/pol_il_Noz-Masahiro-BWH-Santoku-Wave-Edge-165mm-14039-10802.jpg)