Darmowa dostawa od 300,00 zł

Największy Ranking japońskich noży kuchennych 2025r.

Największy Ranking japońskich noży kuchennych 2025r.

Noże kuchenne możemy dzielić według wielu różnych kryteriów:
- ze względu na typ ostrza (np. nóż szefa kuchni czy nóż santoku),
- ze względu na stal (np. stal chromowo-molibdenowa lub stal VG-10),
- pod kątem twardości klingi (noże mogą być zahartowane między 53 HRC a 65 HRC),
- w odniesieniu do zdobień (np. noże ze stali damasceńskiej lub z młotkowaniem),
- z uwagi na materiał rękojeści czy jej kształt.

Jednak najczęstszym kryterium pod jakim jakim rozpatrujemy zakup japońskiego noża kuchennego to budżet. W sporym uogólnieniu możemy przyjąć, że im droższy nóż kupujemy tym:
- lepszą stal będzie miało ostrze,
- więcej zdobień na nożu znajdziemy,
- nóż będzie twardszy i zahartowany do wyższego stopnia HRC,
- będzie on dłuższy, grubszy czy cięższy czyli będzie więcej stali w nożu.

W naszym Rankingu skupiamy się tylko na jednym typie noża, czyli na nożu Szefa kuchni (i jego odmianach pod postacią noża Santoku, noża typu Bunka czy Kiritsuke). Daje nam to ogromne pole wyboru, ale przeprowadzimy Was przez świat japońskich mistrzów kuźnictwa wskazując na co zwracać uwagę i co wybrać, by te wspaniałe ostrza mogły wam długo służyć i cieszyć wasze oczy.

 

 

Na początek przygody z japońskimi nożami – budżet do 200 zł.


Nóż kuchenny Sekiryu KATEI Gyuto 180 mm – 89 zł

Nawet najtańsze japońskie ostrza często są lepszym rozwiązaniem niż „europejska blacha”. Ten nóż został utrzymany w typowej dla japońskiego kuźnictwa prostej stylistyce. Klinga z popularnej stali 420J2 została zahartowana do 53 HRC i bardzo łatwo jest ją naostrzyć. Owalna rękojeść z drewna topoli nadaje całej konstrukcji noża minimalistycznego stylu. Jedyne zdobienia jakie widzimy to czarny pierścień wieńczący rękojeść oraz wybita japońska nazwa producenta. Na początek przygody jest to w zupełności wystarczające ostrze.

Nóż kuchenny Haiku YAKITORI Chef 210 mm – 109 zł

Ceniona marka Haiku w tym przypadku postawiła na niski budżet i produkcję w Chinach. Ale kształt noża nie odbiega od tych produkowanych w Japonii. Za to niemiecka stal 1.4116 oraz rękojeść z tworzywa sztucznego wybaczają większość błędów jakie popełniamy w kuchni (krojenie ości czy chrząstek, mycie noża w zmywarce). Warto się przyglądnąć temu ostrzu jeśli nie chcemy od razu wydawać fortuny na nóż.


Nóż kuchenny Sekiryu KATEI HAMMERED Gyuto 180 mm – 119 zł

Ostrze z „zagłębia nożowego” czyli z samego miasta Seki w Japonii. Przepiękne zdobienie Tsuchime widoczne na klindze, czyli w europejskim nazewnictwie młotkowanie, wybacza wykorzystanie bardzo popularnej i tańszej stali 420SJ2 oraz niską twardość 53HRC. Z całością przepięknie komponuje się rękojeść z drewna topoli barwiona na ciemny brąz. Jest też odrobinę tańsza wersja bez młotkowania na klindze i z jasną rękojeścią ale wersja Hammered już dawno skradła nasze serca.

Nóż kuchenny Sekiryu KATEI Chiński tasak 200 mm – 149 zł

Wchodzimy w świat azjatyckich kulinariów. Tym nożem oczywiście nie rąbiemy kości i nie kroimy mrożonek. Za to bez dwóch zdań możemy się poczuć jak rasowy chiński mistrz kuchni podczas szatkowania kapusty czy krojenia mięsa. Szerokie ostrze sprzyja temu by pokrojone produkty przenieść na nożu bezpośrednio do garnka lub na patelnię. To już jest naprawdę „kawał noża” i do obsługi takiego ostrza trzeba się trochę przyzwyczaić.


Nóż kuchenny Kanetsugu MIYABI ISSIN Santoku 170 mm – 199 zł

W tym nożu widać dorobek i historię japońskich mistrzów kuźnictwa. Klinga noża została wykonana w konstrukcji San-mai, gdzie na rdzeniu ze stali AUS-8 została zakuta warstwa stali SUS-410. Tym samym na ostrzu powstała śliczna linia zwana Katana-edge znana z japońskich mieczy samurajskich. Klingę zdobi wybita na ostrzu w języku japońskim nazwa producenta a całości dopełnia rękojeść z cudownego palisandru.

 

 

Noże dla tych, którzy już złapali bakcyla japońskiego kuźnictwa – budżet 200 – 450 zł


Nóż kuchenny Masahiro Sankei Chef 180mm brązowy – 219 zł

Choć jest to jedna z najtańszych serii marki Masahiro to nóż Szefa kuchni z linii Sankei kusi stonowaną elegancją i wyszukaną prostotą wykonania. Uwagę przykuwa okrągła rękojeść z drewna pakka o przepięknym usłojeniu i w kolorze cudownie ciepłego brązu. Dwa srebrne piny utrzymujące rękojeść na klindze dopełniają wizerunek noża i dodają japońskiego charakteru ostrzu.

Nóż kuchenny Masahiro BWH Santoku 175mm – 359 zł

Jeśli szukasz japońskiego noża o europejskim charakterze to seria BWH jest właśnie dla ciebie. Czarna rękojeść w kształcie jaki znają nasze babcie oraz srebrna klinga z logo producenta to wszystko co można znaleźć w tym ostrzu. Niech was jednak nie zwiedzie ten względny spokój. Nóż Masahiro BWH Santoku jest ostrzony jak japońskie miecze, czyli asymetrycznie, a to oznacza niezwykłą agresję cięcia.

Nóż kuchenny Suncraft SENZO ENTREE Chef 200 mm – 379 zł

W japońskich nożach kuchennych to detale decydują o charakterze ostrza. W serii ENTREE mamy czarną rękojeść zdobioną kunsztownym mozaikowym pinem. Mamy też klingę wykonaną w konstrukcji San-mai, gdzie na rdzeniu ze stali AUS-8 została zakuta warstwa miękkiej stali tworząc tym samym na ostrzu charakterystyczną linię zwaną Katana-edge. Jest to zabieg znany z japońskich mieczy samurajskich.

Nóż kuchenny Haiku ORIGINAL Gyuto 200 mm – 399 zł

Bardzo charakterystyczna japońska stylistyka w stylu ZEN jest wykorzystywana przez wielu producentów. Sięgnęła też po nią marka Haiku. Okrągła rękojeść z jasnego drewna honoki została zwieńczona czarnym pierścieniem. Do tego prosta klinga z sokołem, symbolem marki Haiku, czyli nawiązanie do tradycyjnych japońskich polowań z ptakami drapieżnymi. Takie polowania, zwane takagari, były odzwierciedleniem cnót samurajskich.

Nóż kuchenny Haiku RYOMA KUROSAN Santoku 180 mm – 439 zł

To ostrze dedykowane jest wszystkim fanom rustykalnego wykończenia klingi oraz miłośnikom japońskich zdobień na nożach kuchennych. Na tym ostrzu dopiero się dzieje! Mamy młotkowanie zwane Tsuchime, mamy czernienie na grzbiecie klingi i mamy linię Katana-edge. Do tego oktagonalna rękojeść z drewna orzechowego oraz metalowy kapsel wieńczący koniec noża. Czyż japońskie noże kuchenne nie są piękne?

 

 

Jeśli już całkowicie zakochaliście się w japońskich nożach  – budżet 450 – 750 zł

Nóż kuchenny Suncraft SENZO CLAD Gyuto 180 mm – 499 zł

W tym nożu spotyka się tradycyjna rękojeść w europejskim stylu zwieńczona metalową nasadką z cudownie wyprofilowanym ostrzem ze stali AUS-10. Na klindze dokładnie widzimy linię Shinogi, oddzielającą grzbiet noża od ostrza, oraz linię Katana-egde nawiązującą do samurajskich mieczy. Noże z serii CLAD posiadają wybitą na ostrzu nazwę producenta w języku japońskim jednoznacznie określając pochodzenie ostrza z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Nóż kuchenny Masahiro NEO Chef 180 mm – 519 zł

Jeśli zwracasz uwagę na stal z jakiej został wykonany nóż i jeśli jest ona dla ciebie totalnym wyznacznikiem jakości, to trafiłeś idealnie. Noż Szefa kuchni z serii NEO jest wykonany z niezwykłej stali proszkowej SG2 i zahartowany do twardości 62 HRC. Choć jedynym zdobnikiem jest linia Katana-edge to magia tego noża leży w jego ekstremalnej ostrości. Prawdopodobnie jest to najtańszy i najostrzejszy na rynku nóż ze stali proszkowej.

Nóż kuchenny Sekiryu KASHI Kiritsuke 180 mm – 549 zł

Nie znajdziemy takiego kształtu noża w europejskiej kuchni. Ścięty pod dużym kątem czubek noża Kiritsuke jest charakterystyczny dla Kraju Kwitnącej Wiśni a jego wygląd od razu nam mówi – jestem ostry i nie ma ze mną żartów. Klinga została ozdobiona młotkowaniem i linią charakterystyczną dla japońskich mieczy. Całość dopełnia rękojeść z drewna orzechowego w kolorystyce ciepłego brązu. Ten nóż z pewnością jest unikalny i przyciąga uwagę.

Nóż kuchenny Suncraft SENZO RETRO Bunka 165 mm – 659 zł

Surowy wygląd ostrza wraz z oktagonalną rękojeścią z drewna wenge nadają nożom z serii RETRO niebywałego stylu i wojowniczego charakteru. Część grzbietowa klingi pozostała niewypolerowana i dokładnie na niej widać strukturę metalu. Krawędź noża zdobi linia zwana Katana-edge a czubek został ścięty i wyprofilowany w kształt charakterystycznego trójkąta. Ten nóż przypomina średniowieczny miecz a jego ostrość przyprawia o zawrót głowy.

Nóż kuchenny Haiku RYOMA RAINBOW Chef 210 mm– 689 zł

Niewielu producentów odważyło się na połączenie stali, mosiądzu i miedzi w jednym ostrzu. Problemem są różne temperatury topnienia. Wyzwanie podjęła marka Haiku tworząc serię RYOMA RAINBOW. Przepiękna klinga, na której znajdziemy młotkowanie jak i wzór damasceński powstały z połączenia trzech różnych metali. Do tego rękojeść z drewna palisandru i metalowa nakładka wieńcząca koniec noża. Ozdobne, niepowtarzalne i wręcz butikowe wykonanie noża Szefa kuchni przyciągnie uwagę każdego.

 

 

W poszukiwaniu nożowego piękna, elegancji i niepowtarzalności – budżet 750 – 950 zł


Nóż kuchenny Suncraft SENZO CLASSIC Chef 200 mm – 799 zł

Mamy tutaj prawie wszystko czego możemy pragnąć od japońskiego noża kuchennego. Czarna owalna rękojeść z charakterystycznym czerwonym pierścieniem oraz metalową nasadką. Klinga ze stali VG-10 zdobiona młotkowaniem i wzorem damasceńskim. Na ostrzu charakterystyczna dla mieczy japońskich linia Katana-edge. Ten nóż Szefa kuchni to mistrzowskie wykonanie, przepiękny dizajn i rewelacyjna ostrość. Nie dziwi nas, że jest to bestseller.


Nóż kuchenny Masahiro MV-S Chef 180 mm – 819 zł

Sporo osób szuka noża kuchennego wykonanego w całości ze stali. Ostrze z serii MV-S jest propozycją z kuźni Masahiro właśnie dla takich pasjonatów japońskiego rzemiosła. Autorska stal MBS-26 jest zahartowana do 59 HRC by można było z łatwością nóż naostrzyć, ale też by ta ostrość utrzymywała się przez długi czas. Do tego asymetryczna krawędź tnąca zwiększająca agresję krojenia i przypominająca słynne miecze japońskie.


Nóż kuchenny Suncraft SENZO BLACK Chef 200 mm – 829 zł

Nóż obok którego nie da się przejść obojętnie. Jest to kwintesencja japońskiego minimalizmu, ducha ZEN i kunsztownego wykonania. Nie bez przyczyny kolor „black” znalazł się w nazwie noża. Oktagonalna rękojeść w kolorze ciemnego brązu, biały ozdobny pierścień oddzielający czarną nasadę wieńczącą uchwyt, a do tego czernione ostrze ze wzorem damasceńskim. Ciemna tonacja noży z serii BLACK przywodzi na myśl wykwintne i wyrafinowane dzieło sztuki.


Nóż kuchenny Tetsuhiro KAS Gyuto 210 mm – 869 zł

Ostrze w europejskim stylu z KULTOWEJ stali Aogami Super. Dla tych, którym twardość 65 HRC i ekstremalna ostrość nie są straszne. Czyste i gładkie ostrze zdobione jedynie linią Katana-edge oraz wybitą nazwą producenta w języku japońskim. Rękojeść z micarty zakończona metalową nasadką by łatwiej utrzymać nóż w czystości. Ten nóż ukazuje bezkompromisowe podejście japońskich producentów do produkcji noży. 


Nóż kuchenny Suncraft SENZO TWISTED OCTAGON Chef 200 mm – 939 zł

Niepowtarzalny, cudowny, zaskakujący. Dla tego noża można przytoczyć dużo więcej określeń bo jasna klinga ze wzorem damasceńskim wykuta ze stali VG-10 to nie jedyny atut. Jasna oktagonalna rękojeść z drewna pakka została w sposób nieprawdopodobny „skręcona” tworząc przepiękny wzór i zapewniając świetny uchwyt dla dłoni. Zwieńczeniem tego dzieła jest pierścień z czerwonej micarty oraz metalowa nasadka ułatwiająca utrzymanie noża w czystości.

 

 

Dzieła japońskiej sztuki kowalskiej, dla których warto wydać wszystkie pieniądze – budżet powyżej 950 zł


Nóż kuchenny Suncraft ELEGANCIA Chef 200 mm – 1049 zł

To jest nóż, który swoim wyglądem elektryzuje, bo nie wiadomo czy zaliczać go do noży outdoorowych, do broni białej czy jednak noży kuchennych. Bardzo szeroka klinga została wyprofilowana w łagodny łuk zarówno od strony ostrza jak i grzbietu. Do tego rękojeść z drewna pakka, która idealnie leży w dłoni. A na deser stal proszkowa SG2 o twardości 62 HRC. Wygląd tego noża jest tak charakterystyczny, że serii ELEGANCIA nie da się pomylić z niczym innym.


Nóż kuchenny Kasumi MASTERPIECE Chef 200 mm – 1049 zł

Ponad 800 lat tradycji wykuwania noży pozwoliło marce Kasumi na stworzenie Arcydzieła. Kiedyś noże z serii MASTERPIECE były zarezerwowane TYLKO dla szefów kuchni. Teraz to ostrze z opatentowanej stali VG-10 Gold, zdobione wzorem damasceńskim oraz podwójnie ostrzone i podwójnie polerowane z dokładnością do tysięcznych części milimetra, może sobie kupić każdy wielbiciel gotowania. Powiedzieć, że ten nóż jest piękny to jak nic nie powiedzieć.


Nóż kuchenny Suncraft SENZO FINEST Chef 210 mm – 1299 zł

Z tym nożem żarty trzeba odłożyć na bok. Przepiękna oktagonalna rękojeść z drewna zebrano, czernione ostrze z widocznym młotkowaniem i linią Katana-edge nawiązującą do mieczy samurajskich, to tylko preludium do symfonii krojenia jaką oferuje na klinga. Bo dopiero podczas pracy w kuchni odczujemy ekstremalną ostrość stali proszkowej SPG STRIX i niebywałą twardość 65 HRC. Krojenie tym nożem to czysta poezja.


Nóż kuchenny Haiku KUROUCHI Gyuto (Chef) 210 mm – 1529 zł

Ten kształt noża jest wykuwany zgodnie z dawnymi japońskimi tradycjami i tylko przez jednego Mistrza. Na czernionej klindze dokładnie widać nieregularne uderzenia jego młota. Oryginalna stal Aoko z czasem nabierze patyny i będzie się delikatnie mienić kolorami fioletu, ultramaryny i ochry. To ostrze jest dla tych, którzy lubią rustykalny wygląd i cenią sobie, że nóż będzie się starzeć wraz z kucharzem. Decydując się na nóż z serii KUROUCHI możemy mieć pewność, iż nikt i nigdy nie będzie miał takiego samego ostrza.


Nóż kuchenny Suncraft SENZO DAWN (Limited Edition) Chef 200 mm – 1899 zł

Chef SENZO DAWN to w naszym zestawieniu jedyny noż kuchenny, którego światowa produkcja zamknęła się w ilości około 3 tys. sztuk. I więcej ich już nie będzie. Ale warto na niego wydać każde pieniądze, bo za tym ostrzem stoi nieprawdopodobna historia „świętego drzewa” użytego w rękojeści oraz wręcz biżuteryjne wykonanie. Damasceński wzór na klindze mieni się czernią i złotem co najmniej jak insygnia Królowej Elżbiety. Oktagonalna rękojeść z czarnego drewna stabilizowanego została ozdobiona mosiężnym pierścieniem i nasadką z drewna „świętego dębu”. Przepiękne i unikalne usłojenie rękojeści sprawia, że każdy nóż jest jedyny w swoim rodzaju.

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 416 opinii
pixel