Arcydzieło japońskiego kuźnictwa!

Bardzo trudno rozmawiać o gustach, zwłaszcza w kontekście noży kuchennych. Już japońscy mistrzowie kuźnictwa doszli do perfekcji w kwestii wykonania ostrzy, ich zdobienia i doboru odpowiedniej rękojeści by wszystko ze sobą spójnie pasowało. Ale warto także wspomnieć o chińskich producentach, którzy też potrafią wykuć wspaniały nóż i zwieńczyć swoje dzieło oryginalnym uchwytem. Jednak są takie klingi, które wybiegają daleko wprzód większości mistrzów kowalstwa, i które są bez mała przez wszystkich uznawane za referencyjne. Czym zatem te noże sobie zasłużyły by być tak traktowane?
Ostrzenie
Pewnie wszyscy się zgodzimy, że ostrzenie w przypadku noży jest kluczowym aspektem. Ostrość to parametr, na którym najbardziej nam zależy w kuchni. Są producenci, którzy ostrzą „na pół gwizdka” z myślą, iż każdy użytkownik własnoręcznie doprowadzi klingę do ostrości jaka mu odpowiada. Większość jednak wypuszcza z fabryki ostrze mogące swobodnie przekroić pomidora, kartkę papieru czy paragon (to typowe testy noży, które znajdziemy u wielu youtuberów parających się nożami). Marka Kasumi poszła o krok dalej i noże z serii Masterpiece ostrzy dwukrotnie! Czemu? Przede wszystkim by ostrze było dokładnie wyprofilowanie. Aby było Mistrzowskie! By było agresywne w trakcie cięcia ale i delikatne dla krojonych produktów. A dlaczego nie robią tak inni producenci? Bo do takiej obróbki klingi potrzeba nie lada specjalistów z doświadczeniem w ostrzeniu sięgającym dekad. Bo taki proces do dodatkowe i wysokie koszty a niewiele fabryk może sobie na to pozwolić.


Polerowanie
Cóż by znaczyło ostrzenie bez polerowania. To polerowanie pozwala by ostrzyć noże z mniejszą częstotliwością. Daje ostateczną dokładność i gładkość cięcia. Jest tą przysłowiową kropką nad „i”. I nie ma w tym procesie miejsca na kompromisy. Jeśli chcemy aby nasza klinga była idealna to trzeba poddać ostrze dokładnemu wypolerowaniu. To polerowanie wygładza krawędź tnącą, nadaje jej ostateczny kąt, ściąga drut i wszelkie nierówności. W tym przypadku marka Kasumi w serii Masterpiece również wyprzedza wszystkich producentów, wykonując ten proces dwukrotnie.

Finalnie to musi być najlepszy nóż kuchenny
Ponad 800 lat doświadczenia w produkcji ostrzy pozwoliło kuźni Kasumi na stworzenie noży, które na samym początku były dedykowane tylko Szefom kuchni, gdyż jedynie oni byli w stanie docenić niezwykłość tych kling i odpowiednio dużo za nie zapłacić. Z serią noży Masterpiece marka Kasumi wkroczyła do prestiżowego klubu Takumi, zrzeszającego najlepszych japońskich rzemieślników. Seria Masterpiece została uhonorowana znakiem oznaczającym Arcydzieło. Na wszystkich nożach tej serii znajdziemy specjalny znak kanji
Czy tak jest faktycznie, że noże z serii Masterpiece są Mistrzowskie? Czy może to jednak jakieś zauroczenie marką Kasumi, wyglądem ich noży lub obietnicą niebotycznych osiągnięć podczas krojenia spowodowanych podwójnym szlifowaniem i podwójnym polerowaniem? Proponujemy każdemu zakup takiego ostrza by można było się przekonać samemu jak to jest trzymać w ręce Arcydzieło japońskiej sztuki kowalskiej.
Polecane
![Nóż Kasumi MASTERPIECE Santoku 180 mm [MP07]](hpeciai/cb9de4cf1a322079968b3e373fd9804b/pol_il_Noz-Kasumi-MASTERPIECE-Santoku-180-mm-MP07-14151.jpg)
Nóż Kasumi MASTERPIECE Santoku 180 mm [MP07]
![Nóż Kasumi MASTERPIECE Chef 200 mm [MP11]](hpeciai/86d8ca8aae6b930094f3f404213cbc06/pol_il_Noz-Kasumi-MASTERPIECE-Chef-200-mm-MP11-14152.jpg)
Nóż Kasumi MASTERPIECE Chef 200 mm [MP11]
![Nóż Kasumi MASTERPIECE Paring 80 mm [MP01]](hpeciai/07a19095dac286be1253c7e90b786942/pol_il_Noz-Kasumi-MASTERPIECE-Paring-80-mm-MP01-14174.jpg)
Nóż Kasumi MASTERPIECE Paring 80 mm [MP01]
![Nóż Kasumi MASTERPIECE Nakiri 170 mm [MP06]](hpeciai/001ef27bc52afcadec256a7c68d45abc/pol_il_Noz-Kasumi-MASTERPIECE-Nakiri-170-mm-MP06-14177.jpg)