Darmowa dostawa od 300,00 zł

Blog

Wybieramy podstawowy nóż japoński – wziąć Szefa czy Santoku?

Wybieramy podstawowy nóż japoński – wziąć Szefa czy Santoku?

Spis treści:

  1. Najczęściej wybieramy nóż Szefa kuchni albo Santoku.
  2. Dobry nóż Szefa to podstawa.
  3. Nóż japoński musi się "nazywać" po japońsku. 
  4. Japończycy od wieków kochają noże kuchenne.
  5. Jak długie powinno być ostrze?
  6. Czy do małej kluchni tylko nadają się małe noże kuchenne?
  7. Noże takie same a jednak inne.
  8. Może jednak wybrać coś innego? Noże typu Bunka.
Czytaj więcej
Twardość japońskich noży kuchennych – czy jest o co kruszyć kopie?

Twardość japońskich noży kuchennych – czy jest o co kruszyć kopie?

Spis treści:

  1. Twardość japońskich noży kuchennych - temat, który zawsze elektryzuje.
  2. Hartowanie -coś z pogranicza czarnej magii.
  3. Niezbędny proces dla każdego japońskiego noża.
  4. Dlaczego tanie noże kuchenne są tanie, a drogie noże są drogie.
  5. Pierwiastek do pierwiastka.
  6. Twardy, twardszy, najtwardszy.
  7. Czy twardość 60 HRC to już dużo?
  8. Złoty środek czyli noże kuchenne o twardości 58 HRC.
  9. Mniejsza twardość to łatwiejsze ostrzenie.
  10. Kierując się sercem i rozumem.
Czytaj więcej
Zmywarka – przekleństwo czy zbawienie?

Zmywarka – przekleństwo czy zbawienie?

Spis treści:

  1. Czy stal pod każdą postacią można myć w zmywarce?
  2. Rewolucja przemysłowa w XIX wieku.
  3. Idą goście - szykuj zmywarkę?
  4. Stal i rdza - dwie strony tego samego medalu.
  5. A mama mówiła: nie myj noży kuchennych w zmywarce!
  6. Nóż kuchenny to nie tylko stalowa klinga.
  7. Stalowe garnki i patelnie - są równi i równiejsi.
  8. Deski kuchenne nie lubią się ze zmywarkami.
Czytaj więcej
Ciężka jak z żeliwa? Smażenie na patelni żeliwnej nie jest takie straszne.

Ciężka jak z żeliwa? Smażenie na patelni żeliwnej nie jest takie straszne.

Spis treści:

  1. Rozprawiamy się z mitem ciężkiej żeliwnej patelni.
  2. Tak było dawniej. Teraz jest nowocześniej!
  3. Jaką patelnię na palnik gazowy, a jaką na płytę indukcyjną?
  4. Jak chwycić by się nie przećwiczyć.
  5. Czy powierzchnia non-stick jest aż tak ważna?
  6. Ciężka, zziajana, zdyszana ... ale to nie lokomotywa.
  7. Ale co Japończycy mogą wiedzieć na temat żeliwa?
  8. Deski kuchenne nie lubią się ze zmywarkami.
Czytaj więcej
Rodzaje ceramicznych kamieni do ostrzenia noży – przewodnik po wybranych markach i rodzajach

Rodzaje ceramicznych kamieni do ostrzenia noży – przewodnik po wybranych markach i rodzajach

Spis treści:

  1. Japońskie kamienie jak i japońskie noże to jakość sama w sobie.
  2. Dlaczego ceramiczne kamienie japońskie są najlepsze?
  3. Czym kierować się przy wyborze japońskich kamieni do ostrzenia noży?
  4. Co to są grity i dlaczego warto zwracać na nie uwagę?
  5. Czy najtańsze japońskie kamienie do ostrzenia noży są najgorsze?
  6. Czy istnieją ekonomiczne kamienie do ostrzenia noży kuchennych?
  7. Gdy wygoda ostrzenia noży jest najważniejsza.
  8. Gdy bardziej liczy się jakość a nie cena.
  9. Nawet kamień nie trwa wiecznie.
Czytaj więcej
 Czym najlepiej naostrzymy swój japoński nóż kuchenny?

Czym najlepiej naostrzymy swój japoński nóż kuchenny?

Spis treści:

  1. Przegląd technik i sprzętu potrzebnego do naostrzenia noża kuchennego.
  2. Różnorodność opcji i problem w wyborze?
  3. Jest wiele rozwiązań ale nie wszystkie są idealne.
  4. Czy jeśli ma być szybko to będzie też dobrze?
  5. Technologia w służbie ostrzenia.
  6. Rekomendacja japońskich mistrzów kuźnictwa.
  7. Ostrzenie i polerowanie na różne sposoby.
Czytaj więcej
Kompletny przewodnik po deskach do krojenia: od materiałów po zastosowania

Kompletny przewodnik po deskach do krojenia: od materiałów po zastosowania

Spis treści:

  1. Przewodnik po deskach kuchennych.
  2. Dlaczego deski bambusowe są takie popularne?
  3. Zalety i wady desek z tworzywa.
  4. Tradycyjne drewniane deski do krojenia.
  5. Czy deski z granitu do czegoś się nadają?
  6. Jak wybrać idealną deskę kuchenną do krojenia?
  7. Kształty desek kuchennych.
  8. Czy osobna deska do krojenia mięsa i warzyw ma sens?
  9. Deski kuchenne najwyższej jakości.
  10. Czy deski do krojenia mogą tępić noże?
  11. Sekret japońskich desek do krojenia.
  12. Deski hinoki czyli z japońskiego cyprysu.
  13. Dlaczego kucharze sobie tak cenią deski kuchenne marki Hasegawa?
  14. Deski marki Asahi - trwałość i jakość na dekady.
Czytaj więcej
Ranking japońskich noży kuchennych 2023: Przewodnik po najlepszych modelach

Ranking japońskich noży kuchennych 2023: Przewodnik po najlepszych modelach

Spis treści:

  1. Ranking japońskich noży kuchennych w 2023 roku.
  2. Wprowadzenie do świata japońskich noży kuchennych.
  3. Czym charakteryzują się japońskie noże kuchenne?
  4. Rodzaje noży kuchennych.
  5. Za co kochamy japońskie noże?
  6. Jak wybrać idealny nóż kuchenny?
  7. Zestawy japońskich noży kuchennych.
  8. Poradnik dla początkującego wielbiciela japońskich noży.
  9. 10 najlepszych japońskich noży kuchennych.
  10. Czy da się kupić dobre i tanie noże kuchenne?
  11. Wybieramy noże japońskie do 300 zł.
  12. Najlepsze noże kuchenne do 700 zł.
  13. Czy warto kupować japońskie noże w cenie do 1500 zł?
  14. Porównanie noży japońskich i europejskich.
  15. Który ostatecznie nóż japoński wybrać?
Czytaj więcej
Nóż japoński - mistrzostwo kuchni w Twoim domu

Nóż japoński - mistrzostwo kuchni w Twoim domu

Spis treści:

  1. Mistrzowski japoński nóż kuchenny.
  2. Czym charakteryzują się japońskie noże?
  3. Japońskie noże kuchenne wykuwane z pasją.
  4. Stal rdzewna i nierdzewna w japońskich nożach kuchennych.
  5. Tradycyjne japońskie noże
  6. Rękojeści w japońskich nożach kuchennych.
  7. Kształt japońskich noży.
  8. Rodzaje japońskich noży kuchennych.
  9. Japoński nóż Nakiri.
  10. Nóż kuchenny typu Usuba.
  11. Noże do obierania warzyw.
  12. Nóż do mięsa czyli japoński nóż Szefa kuchni.
  13. Nóż japoński typu Bunka.
  14. Najpopularniejszy nóż japoński czyli Santoku.
  15. Nóż typu Deba do sushi i sashimi.
  16. Nóż japoński Kiritsuke.
  17. Jak wybierać nóż kuchenny?
  18. Czy można kupić nóż japoński na prezent?
  19. Najczęściej spotykane stale w nożach japońskich.
  20. Co warto wiedzieć przed zakupem japońskiego noża kuchennego?
  21. Jak myć i pielęgnować japońskie noże?
  22. Jak naostrzyć japoński nóż kuchenny?
  23. Krojenie japońskimi nożami czyli japońskie ostrze w praktyce.
  24. Jaki zestaw japońskich noży wybrać?
Czytaj więcej
Nowoczesna stal damasceńska

Nowoczesna stal damasceńska

Spis treści:

  1. Co oznacza termin "stal damasceńska"?
  2. Tradycyjna stal damasceńska.
  3. Legenda stali damasceńskiej.
  4. Próby odtworzenia historycznej stali.
  5. Stal damasceńska w nowoczesnym wydaniu.
  6. Jak powstaje charakterystyczny wzór na nożach kuchennych?
  7. Stal wysokowęglowa i niskowęglowa.
  8. Japoński lider w produkcji stali damasceńskiej.
  9. Czy dziwer i "damast" znaczy to samo?
  10. Wzór damasceński w wykonaniu chińskich producentów noży.
Czytaj więcej
Nóż jako prezent

Nóż jako prezent

Spis treści:

  1. Przesądy związane z wręczaniem noża kuchennego na prezent.
  2. Japoński nóż kuchenny jako świetny prezenta na każdą okazję.
  3. Różnice kulturowe między Polską a Japonią.
  4. Wypada czy nie wypada podarować nóż kuchenny?
  5. Prezent ma przede wszystkim cieszyć obdarowanego.
  6. Nóż - najlepszy przyjaciel kucharza.
Czytaj więcej
Kąt ostrzenia noża — jaki ustawić kąt?

Kąt ostrzenia noża — jaki ustawić kąt?

Spis treści:

  1. Wszystko co chcielibyście wiedzieć na temat kąta ostrzenia noży kuchennych.
  2. Dlaczego ustawienie kąta ostrzenia noży kuchennych jest tak ważne?
  3. Jakie wartości przyjmuje kąt ostrzenia noży kuchennych.
  4. Jaki kąt ostrzenia wybrać dla japońskich noży kuchennych?
  5. Ustawiamy kąt ostrzenia noża.
  6. Sprawdzamy pod jakim kątem jest naostrzony nóż.
  7. Jak radzą sobie z kątem ostrzenia noży kuchennych japońscy producenci.
Czytaj więcej
Jaka deska do krojenia?

Jaka deska do krojenia?

Spis treści:

  1. Z jakiego materiału są produkowane najlepsze deski kuchenne?
  2. Najbardziej renomowani producenci desek kuchennych.
  3. Wybieramy deskę kuchenną do krojenia mięsa.
  4. Deska kuchenna jako prezent dla wielbicieli gotowania.
  5. Czy istnieje idealna deska kuchenna?
Czytaj więcej
Chcesz szybko stępić swój nóż kuchenny na desce do krojenia?

Chcesz szybko stępić swój nóż kuchenny na desce do krojenia?

Spis treści:

  1. Wpływ desek do krojenia na ostrość noży kuchennych.
  2. Rodzaje desek kuchennych.
  3. Szklane deski do krojenia to krótkie życie noża.
  4. Jak zniszczyć w sekundę nóż na kamiennej desce do krojenia.
  5. Bambusowa deska jako najtańsza alternatywa.
  6. Deski kuchenne z tworzywa to jeszcze nie tragedia.
  7. Nowoczesne deski kompozytowe to najlepsze co możesz mieć w swojej kuchni.
  8. Drewniane deski do krojenia to piękno, tradycja i bezpieczeństwo dla twoich noży kuchennych.
Czytaj więcej
SUNCRAFT - wysublimowane piękno samurajskich tradycji

SUNCRAFT - wysublimowane piękno samurajskich tradycji

Spis treści:

  1. Marka Suncraft to producent najpiękniejszych japońskich noży kuchennych.
  2. Japońska tradycja kowalstwa.
  3. Perfekcyjne noże kuchenne z miasta Seki.
  4. Historia kuźni Suncraft.
  5. Eleganckie noże kuchenne z serii Elegancia.
  6. Przepiękne noże kuchenne z serii Senzo Classic.
  7. Seria noży Twisted Octagon i zaskakujący wygląd rękojeści.
  8. Klasyczne japońskie noże z serii Senzo Black.
Czytaj więcej
Wiesz jak pielęgnować japońskie noże kuchenne?

Wiesz jak pielęgnować japońskie noże kuchenne?

Spis treści:

  1. Kupiłeś japoński nóż kuchenny i nie wiesz co dalej?
  2. Konieczne kroki zaraz po zakupie japońskiego noża.
  3. Jak dbać o swój nóż po krojeniu a przed odłożeniem na listwę, pulpit magnetyczny czy blok.
  4. Nóż ze stali wysokowęglowej wymaga większej uwagi.
  5. Słów parę o rdzy na nożu kuchennym.
Czytaj więcej
Jak możemy zmierzyć ostrość noży kuchennych?

Jak możemy zmierzyć ostrość noży kuchennych?

Spis treści:

  1. Ostrość japońskich noży kuchennych można mierzyć ale ważniejsze by to poczuć.
  2. Maszyny i techniki pomiaru ostrości noży kuchennych.
  3. Ocena ostrości japońskich noży w twojej kuchni.
  4. Ostry nóż japoński niezbędnym narzędziem w twojej kuchni.
Czytaj więcej
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 416 opinii
pixel