Darmowa dostawa od 300,00 zł

Wiesz jak wyglądają noże kuchenne w stylu japońskim?

2020-03-30
Wiesz jak wyglądają noże kuchenne w stylu japońskim?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NÓŻ DEBA

Zastosowanie
Ten nóż o masywnym ostrzu przeznaczony jest przede wszystkim do patroszenia oraz filetowania ryb, sprawdzi się również podczas pracy z drobiem i innymi rodzajami mięsa. Długość jego jednostronnie zaostrzonej klingi waha się między 9, a 30 cm.

 

NÓŻ YANAGIBA

Zastosowanie
Ten nóż posiada wysmukłe, dość długie ostrze. Używa się go podczas przygotowywania sushi i sashimi, krojenia cienkich plastrów oraz filetowania niektórych gatunków ryb. Jednostronne zaostrzenie pozwala precyzyjnie wykrawać estetyczne plastry, które łatwo odchodzą od noża. Nóż Yanagiba wymusza na kucharzu technikę krojenia – można nim ciąć tylko w jedną stronę, do siebie. Dzięki temu na powierzchni krojonego produktu nie zostają zygzakowate ślady, a przekrój plastra jest perfekcyjny, nieposzarpany, niezmiażdżony i nieposzarpany. Noże Yanagiba spotyka się w rozmiarach ostrza od 18 do 36 centymetrów.

 

NÓŻ TAKOHIKI

Zastosowanie
Nóż Takohiki zwany jest także nożem do cięcia ośmiornic. Faktycznie, sprawdza się w trakcie pracy z tym produktem, potrafi jednak znacznie więcej – znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie nóż Yanagiba. Ponieważ jednak Takohiki czubek Takohiki jest prostokątny, nóż ma tę dodatkową zaletę, że można nim wygodnie podbierać gotowe plastry z deski do krojenia. Długość ostrza – od 18 do 36 cm.

 

NÓŻ USUBA

Zastosowanie
Zbliżony z kształtu do tasaka, jednak mniejszy i lżejszy od niego. Przydaje się do pracy z warzywami. Co charakterystyczne, tnąca krawędź ostrza tego noża jest prosta, albo tworzy łagodny łuk. Wysoka głownia noża skutecznie separuje dłoń kucharza od powierzchni deski do krojenia i gwarantuje komfort pracy. Tasak Usuba sprawdza się np. wtedy, gdy chce się ciąć warzywa na cieniutkie arkusze. Typowa długość ostrza waha się między 16, a 24cm.

 

NÓŻ NAKIRI

Zastosowanie
Ciut mniejszy bliźniak noża Usuba. Nietypowo dla stylu japońskiego ostrzony obustronnie. Polecany do obróbki warzyw. Ostrze ma długie na 14-17 cm.

 

NÓŻ SANTOKU

Zastosowanie
Japoński brat zachodniego noża szefa kuchni. Jego nazwę tłumaczy się jako „trzy zalety”, ewentualnie „trzy cnoty”. Nie bez powodu – nóż ten, z wyglądu stanowiący skrzyżowanie typowego noża szefa kuchni z tasakiem, jest wielofunkcyjny. Sprawdzi się podczas krojenia mięsa, ryb i warzyw. Typowa długość ostrza Santoku wynosi od 14 do 18cm.

 

Przeczytaj także:

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 30 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-12
Super precyzja i mega jakość - japoński nóż przekroczył moje oczekiwania!
2024-03-11
Jestem w pełni zadowolony z zakupu i obsługi, z pewnością wrócę po kolejne zakupy ;)
pixel