Darmowa dostawa od 300,00 zł

To samo się ułamało… temu nożu.

2025-01-14
To samo się ułamało… temu nożu.

Szukając swego wymarzonego japońskiego noża kuchennego, przeszukując odmęty internetu, co rusz widzimy opinie wychwalające pod niebiosa najlepsze i najdroższe stale oraz polecające najtwardsze klingi, zahartowane do kosmicznego stopnia HRC. Oczywiście, w niektórych przypadkach warto jest zainwestować w najlepszy stop i twardość, choć raczej w nielicznych, ale w zasadzie ekstremalne parametry japońskiego noża wiążą się raczej z ograniczeniami niż z niczym niezmąconą wolnością krojenia.

Japońscy mistrzowie kuźnictwa stawiają na jakość swoich noży kuchennych.

Być może niektórzy sądzą, że takie stwierdzenie to raczej stereotyp i utarty slogan krążący w przestrzeni publicznej. Jednak sam proces wyrobu noży kuchennych, który składa się z kilkuset etapów, na każdym kroku poddawany jest wnikliwej kontroli. Począwszy od huty, skąd arkusze stali dostarczane są do producentów noży, skończywszy na końcowej ocenie wizualnej podczas pakowania ostrza. Nawet najdrobniejsza ryska i pęknięcie eliminuje nóż z użytkowania przez przyszłego właściciela. Dzieje się to w momencie, kiedy namagnesowane ostrze zostaje zanurzone w roztworze specjalnie przygotowanego fosforu, a następnie pod działaniem promieniowania UV zostaje poddane wnikliwej analizie. Jeżeli jest na klindze choćby najmniejsze pęknięcie to roztwór fosforu w nie wniknie i pod wpływem promieniowania ultrafioletowego zacznie „świecić”. Tym sposobem eliminuje się wady o wielkości nawet dwóch tysięcznych milimetra. Po przejściu przez kontrolę ostrza są rozmagnesowywane.

Czemu mój rewelacyjny japoński nóż pęka, wykrusza się i łamie czubek?

W zdecydowanej większości przypadków niestety winę ponosi użytkownik. Bardzo, bardzo rzadko zdarza się, że wychodzący z fabryki produkt jest marnej jakości. Wiąże się to od razu z usunięciem całej partii wykutych noży. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy z tego, że noże japońskie mają sporo cieńszą klingę i ostrze niż noże europejskie. Tym samym są bardziej podatne na naprężenia i siły powstające podczas nieumiejętnego krojenia. Również wyższa twardość, choć tak pożądana, oznacza większą kruchość i podatność na każdy błąd podczas krojenia. Co zatem może złego się zdarzyć podczas użytkowania japońskiego noża kuchennego?

  1. Nóż może nam wypaść z ręki, spaść z pulpitu magnetycznego i w zetknięciu z twardą powierzchnią może złamać się czubek lub wyszczerbić krawędź tnąca;
  2. Czubek lub ostrze może się zaklinować między kośćmi, utknąć w zmrożonym produkcie i pod wpływem siły skręcającej naszej dłoni, by wyswobodzić ostrze, może dojść do wyłamania i wykruszenia cienkiej stali;
  3. Podczas krojenia, zamiast używać siły zgodnej z linią cięcia, staramy się odseparować część krojonego produktu przechylając nóż w prawo lub w lewo. Powstające przy tym siły prostopadłe do ostrza wykruszają je i wyłamują. Krojąc produkt na desce używamy siły by zgarnąć pokrojone na bok kawałki. Zwiększone tarcie ostrza o deskę potrafi wyszczerbić krawędź, a czasami nawet wyłamać spory kawałek stali.

Testuj swój nóż i dbaj o jego ostrość.

Jeśli na ostrzu naszego noża pojawi się minimalna ryska lub szczerba to przestańmy kroić i naostrzmy je. Lepiej gdy uszczerbek jest minimalny, bo wtedy poświęcimy relatywnie mniej czasu na naprawę noża niż w przypadku gdy ubytek już jest bardzo widoczny i dokuczliwy. Dobrym testem na ostrość japońskiego noża jest przecięcie zwykłej kartki papieru. Jeśli czujemy, że ostrze płynnie tnie kartkę to możemy być pewni, iż jest w świetnej kondycji. Jeśli wyczujemy choćby minimalne szarpnięcie podczas krojenia to oznacza, że warto poświęcić chwilę na wyprowadzenie ostrza i doprowadzenie go do idealnego stanu.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.99 / 5.00 216 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2025-02-04
Mimo drobnych komplikacji, wszystko staranie zostało dopilnowane aby paczka została dostarczona. Zostałem osobiście powiadomiony o wszystkim o tym żebym sie nie martwił, także szczerze jestem mega zadowolony z takiego podejścia oraz starannie zapakowanej paczuszki. Pozdrawiam !
2025-01-20
Kupiłem nóż na prezent i obdarowany był zachwycony – piękny i funkcjonalny nóż
pixel