Woki
( ilość produktów: 27 )W naszym sklepie zaopatrzysz się między innymi w wysokiej klasy patelnie wok. Do dyspozycji masz szeroki asortyment naczyń wykonanych z różnych tworzyw. W związku z tym zakupisz u nas zarówno wok żeliwny, jak i wykonany ze stali nierdzewnej. Koniecznie sprawdź podstawowe informacje na temat naszych produktów.
Czym jest patelnia Wok?
Woki to wszechstronne naczynia kuchenne z głębokim i okrągłym kształtem. Są one niezastąpione w praktycznie każdej kuchni, oferując przy tym niemal nieograniczone możliwości zastosowania. To głębokie naczynie może mieć różną średnicę, jednak zwykle przekracza ona 28 centymetrów. Wielu osobom zdarza się mylić wok ze zwykłą patelnią. W rzeczywistości oba rodzaje naczyń służą bowiem do smażenia potraw. Oba również są wyposażone w rączki oraz uchwyty, które zapobiegają poparzeniom.
Zazwyczaj woki tworzone są ze stali węglowej. W wersji tradycyjnej naczynia te są żeliwne, jednak aktualnie na rynku pojawia się wiele wariantów chińskich patelni — wykonanych na przykład ze stali nierdzewnej. Tak zwany wok indukcyjny cechuje się lekko spłaszczonym dnem, co pozwala na wykorzystanie go w kuchence indukcyjnej.
Ciekawostką jest, że mimo iż w Europie woki kojarzone są z tradycyjną kuchnią chińską, mieszkańcy tego regionu świata nie znają tej nazwy. Wspomniane naczynie określają bowiem jako huò.
Wok na indukcję docenisz między innymi za to, że potrawy, które są z jego pomocą przygotowywane, mają bardzo mało tłuszczu. W związku z tym będą doskonałe dla osób, które dbają o swoją linię.
Wok patelnia — jak z niej korzystać?
Jeżeli zdecydujesz się na wok z pokrywką lub nawet bez niej masz ogromne możliwości w trakcie przyrządzania potraw. Smażenie z wykorzystaniem chińskiej patelni przebiega bowiem szybko i jednocześnie jest bardzo efektywne. W związku z tym nie potrzebujesz dużej ilości energii cieplnej.
Patelnia wok z pokrywką wymaga najpierw wlania na sam spód odrobiny tłuszczu. W dalszej kolejności powinieneś rozgrzać naczynie do wysokiej temperatury i rozprowadzić tłuszcz po brzegach woka. Wysoka jakość dostępnych u nas naczyń gwarantuje Ci, że w dalszej fazie przyrządzania potrawy dojdzie do równomiernego nagrzania dna oraz ścianek.
W kolejnym kroku wrzuć do woka na przykład mięso. Po paru minutach natomiast dodaj warzywa. Pamiętaj jednak o tym, że wszystkie kawałki muszą być pokrojone już wcześniej. Tempo smażenia jest bowiem bardzo szybkie, a w związku z tym mógłbyś nie zdążyć na przykład posiekać warzyw w sytuacji, gdy mięso jest już smażone.
Kiedy wok chiński zawiera już wszystkie składniki Twojej potrawy, pamiętaj o tym, aby mieszać go półkolistym ruchem całej patelni. Możesz wykorzystać do tego na przykład łyżkę. Za sprawą tego działania masz gwarancję, że wszystkie składniki równomiernie się obsmażą. Pamiętaj także o tym, że danie z patelni wok najlepiej spożyć zaraz po usmażeniu.
Wok — patelnia musi być oczywiście odpowiednio używana. Rozgrzane żeliwo może bowiem pęknąć w sytuacji, gdy na rozgrzane naczynie wylejesz strumień zimnej wody. Jeżeli będziesz pamiętać, aby tego nie robić, możesz być spokojny o stan techniczny chińskiej patelni — nawet przy bardzo intensywnej eksploatacji.
Czym się charakteryzuje wok żeliwny?
Naczynia żeliwne są przede wszystkim niesamowicie wytrzymałe. Jeżeli zadbasz o to, aby wok żeliwny był prawidłowo konserwowany, możesz być więc pewien, że posłuży Ci on przez wiele długich lat. Dodatkowo cechują się one bardzo wysoką odpornością na zarysowania, a także odpryski. Jeżeli więc żeliwna patelnia wok służy Ci do przyrządzania potraw, spokojnie możesz wykorzystywać metalowe akcesoria kuchenne.
Wok do gotowania jest również całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Żeliwne naczynia nie wydzielają bowiem żadnych szkodliwych substancji nawet wtedy, gdy gotujesz w bardzo wysokich temperaturach. Patelnie wok świetnie sprawdzają się zatem na przykład w trakcie przyrządzania zdrowych posiłków z ryb, mięsa oraz warzyw. Jeżeli zdecydujesz się na patelnię wok, z pewnością zatem szybko docenisz jej właściwości.
Wok z pokrywką wykonany ze stali nierdzewnej — właściwości
Jeżeli interesuje Cię wok, indukcja jest technologią obecną w Twojej kuchence i zastanawiasz się nad zakupem naczynia wykonanego ze stali nierdzewnej, z pewnością się nie zawiedziesz. Stal nierdzewna wykazuje bowiem bardzo wysoką odporność na korozję oraz kwasoodporność. Oznacza to, że nawet pod wpływem długotrwałego narażenia na działanie wody, a także wilgotności oraz kwasów i enzymów, wok chiński zachowa pełnię swoich właściwości, a stan techniczny nie ulegnie zmianie.
Stal nierdzewna jest najczęściej używanym rodzajem stali w produkcji naczyń kuchennych. Jest ona oznaczana jako 18/8 bądź też 18/10. Symbole te oznaczają, że materiał zawiera 18 procent chromu i odpowiednio od 8 do 10 procent niklu.
Jeżeli w Twoim posiadaniu znajduje się już wysokiej klasy patelnia wok, indukcja jest technologią, którą wykorzystujesz i zastanawiasz się, w jaki sposób ją czyścić, nie masz się czego obawiać. To bowiem tworzywo można spokojnie szczotkować twardymi i drucianymi szczotkami. Przy gotowaniu natomiast możliwe jest wykorzystywanie metalowych akcesoriów kuchennych. Patelnia wok ze stali aluminiowej nie wymaga jednocześnie stosowania żadnych szczególnych zasad konserwacji. Spokojnie więc można myć ją w zmywarce bez ryzyka uszkodzenia.
Kto wykorzystuje woki?
Woki mogą być wykorzystywane zarówno przez cenione lokale gastronomiczne, jak i przez gospodarstwa domowe. Tego typu patelnie świetnie sprawdzają się bowiem w trakcie przyrządzania dań wymagających krótkiej obróbki. W zaciszu swojej domowej kuchni spokojnie przyrządzisz zatem na przykład naleśniki, jajecznicę bądź też placki.
Cenieni szefowie kuchni mogą natomiast wykorzystywać patelnie wok do przyrządzania posiłków znacznie bardziej złożonych. Dzięki tego typu naczyniom w kuchniach panuje klimat rodem z chińskich lokali gastronomicznych, a potrawom nadawany jest niepowtarzalny smak. Patelnię wok docenią także ci kucharze, którym zależy na gotowaniu potraw fit, czyli w tym przypadku ze stosunkowo niskim poziomem tłuszczu.
Patelnia wok indukcja — czyszczenie żeliwnych naczyń
Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób można wyczyścić wok żeliwny. Jest to bardzo wytrzymałe i niesamowicie uniwersalne rozwiązanie, które wymaga jednak odpowiedniej pielęgnacji. Przede wszystkim powinieneś pamiętać o tym, że czyszczenie chińskiej żeliwnej patelni wymaga korzystania z tradycyjnych metod. Zalej zatem wok na indukcję wodą aż do tego poziomu, który przykrywa zabrudzenia.
Następnie do żeliwnego garnka wlej buteleczkę wody utlenionej bądź też opakowanie sody oczyszczonej. Tego typu miksturę gotuj następnie na małym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas możesz natomiast sprawdzać, czy zabrudzenia odchodzą od powierzchni garnka, wykorzystując do tego delikatną szczotkę do naczyń. Kiedy skończysz korzystać z chińskiej patelni, pamiętaj o tym, aby delikatnie ją przemyć łagodnym płynem do naczyń oraz gąbką. Następnie osusz naczynie i wysmaruj je dowolnym olejem roślinnym w celu konserwacji.
Patelnia wok z pokrywką czy zwykła patelnia?
Być może zastanawiasz się, czy powinieneś wybrać patelnię wok, czy też tradycyjną patelnię. To, która decyzja zakupowe będzie lepsza, zależy w dużej mierze od tego:
- jakie potrawy zamierzasz przyrządzać,
- jaką ilość jedzenia przygotowujesz.
Wok patelnia jest idealna do smażenia na dużym ognia jedzenia typowo azjatyckiego. Co prawda na tradycyjnej patelni także jest to możliwe, jednak jeśli zależy Ci na smaku oraz klimacie rodem z azjatyckiej gastronomii, koniecznie zdecyduj się na patelnię wok z pokrywką. Pamiętaj również o tym, że patelnia WOK pozwala przygotowywać bardzo duże porcje. Patelnie płaskie mają natomiast znacznie mniej miejsca na smażenie dużej ilości składników jednocześnie.
Zwykła patelnia sprawdzi się natomiast lepiej, gdy zależy Ci na dłuższym smażeniu, a także wtedy, gdy masz niewiele miejsca do przechowywania naczyń. Patelnia wok zajmuje bowiem naprawdę sporo przestrzeni i nierzadko konieczne jest zarezerwowanie dla niej całej półki. Tym bardziej w sytuacji, gdy oprócz niej w Twojej kuchni znajduje się także sporych rozmiarów pokrywka.
Wok chiński — jak wybrać?
Wybór idealnego woka chińskiego zależy w dużej mierze od Twoich preferencji. Pod uwagę w trakcie podejmowania decyzji zakupowej powinieneś wziąć aspekty, takie jak:
- materiał wykonania,
- wielkość naczynia,
- kompatybilność z kuchenką,
- uchwyty.
Materiał wykonania decyduje między innymi o tym, jak długo wok do gotowania będzie trzymał temperaturę. Jednocześnie niektóre tworzywa są bardziej wymagające pod względem pielęgnacji, a niektóre mniej. Dla przykładu jeśli masz w kuchni wok żeliwny, powinieneś szczególnie zatroszczyć się o prawidłowe jego czyszczenie. Natomiast w przypadku stali nierdzewnej możesz pozwolić sobie nawet na środki czyszczące o mocnym działaniu.
Wielkość patelni wok musi oczywiście korelować z dostępną u Ciebie przestrzenią do gotowania. Zwykle po największe naczynia sięgają szefowie kuchni, którzy dysponują dużymi kuchenkami. Bez względu na to, czy są to płyty indukcyjne, czy też gotują i smażą na otwartym ogniu. Ogromną wagę trzeba przyłożyć także do kompatybilności z kuchenką. W sytuacji zatem, gdy dysponujesz patelnią wok z pokrywką, powinieneś zwrócić uwagę na to, czy jest ona dostosowana do płyt indukcyjnych. Decydując się na odpowiednie naczynie do Twojej kuchni, zwróć także uwagę na obecność uchwytów. Chińska patelnia może mieć zarówno jedną długą rączkę, jak i dwa krótkie uchwyty. W niektórych natomiast przypadkach naczynie jest wyposażone w kombinację obu tych rozwiązań.
Wok do gotowania — cena
Patelnia wok z naszej oferty zawsze dostępna jest w stosunkowo atrakcyjnej cenie. Jako sklep internetowy prowadzimy bowiem całkowicie uczciwą politykę cenową. W związku z tym śmiało postaw na oferowane przez nas rozwiązania w sytuacji, gdy zależy Ci na wysokojakościowych naczyniach i nie chcesz jednocześnie zbyt mocno obciążać swojego firmowego lub domowego budżetu. Różnice między poszczególnymi produktami wynikają między innymi z renomy producentów, odmiennych tworzyw wykonania naczyń, a także rozmiarów produktów.
Wok na indukcję — producenci
Marki odpowiedzialne za produkcję patelni wok z pokrywką to między innymi:
- Ballarini,
- Demeyere oraz
- Staub.
Początek działalności marki Ballarini datuje się na rok 1889. Włoski przedsiębiorca Paolo Ballarini postanowił wtedy dać początek rodzinnej firmie. Jej nazwa wzięła się oczywiście od jego nazwiska. W ciągu lat marka rozrosła się, a wyroby sygnowane logiem włoskiej firmy zyskały uznanie na całym świecie. W 2012 roku marka otworzyła swoją filię także w naszym kraju. Aktualnie notuje się, że firma wypuszcza na rynek ok. 12 milionów egzemplarzy swoich wyrobów rocznie.
Demeyere to natomiast belgijska marka, która od czterech lat wytwarza naczynia kuchenne najwyższej jakości. Patelnie sygnowane jej logiem są cenione ze względu na wytrzymałość oraz wygodę użytkowania. Od 2008 roku firma jest częścią grupy Zwilling. Produkty tej marki są używane nie tylko w restauracyjnych kuchniach, ale również w tych przydomowych.
Francuska marka Staub produkuje między innymi rondle na indukcję, patelnie oraz patelnie chińskie. Firma ta cieszy się ogromnym zaufaniem na całym świecie. Przez szefów kuchni uważana jest za producenta, który wytwarza naczynia dla najbardziej wymagających użytkowników.
Wok indukcja — dlaczego nasza oferta?
Warto postawić na oferowane przez nas patelnie wok przede wszystkim ze względu na najwyższą jakość wykonania. Kolejnym argumentem, który może Cię skłonić do wybrania właśnie naszego sklepu, jest bardzo szeroki asortyment. Kupując u nas, możesz zatem czuć się w pełni komfortowo. Serdecznie zapraszamy zatem do składania u nas zamówień.