Tojiro seria Zen Dąb
( ilość produktów: 12 )Noże kuchenne marki Tojiro wyróżnia świetna relacja ceny do jakości. Przede wszystkim dzięki swojej przystępności, połączonej z odpowiednią solidnością, zyskały sobie zwolenników na całym globie. Przygodę z japońskimi nożami kuchennymi warto zacząć właśnie od narzędzi Tojiro – produkt tej firmy będzie nam wiernie i efektywnie służył przez lata.
Seria Zen uosabia to, co najważniejsze dla twórców marki Tojiro: stanowi kwintesencję słowa bezinteresowność. Pragnąc połączyć japońskie tradycje rzemieślnicze z wymogami współczesności, specjaliści Tojiro przygotowali linię niedrogich narzędzi z typowo japońskimi rękojeściami i w pełni profesjonalnymi ostrzami (z których ostrze noży Deba, Yanagi-Sashimi oraz nóż do pieczywa ostrzone są jednostronnie). Do wyrobu kling linii Zen używa się stali trójwarstwowej. Rdzeń ze stopu VG-10 pokryty zostaje z dwóch stron bardziej miękką stalą o 13-procentowej zawartości chromu. Całość hartuje się do momentu uzyskania twardości do 60 HRC.
W efekcie ostrza Tojiro Zen są bardzo trwałe i nie mają tendencji do pokrywania się rdzą. Dębowe rękojeści o D-kształtnym przekroju wzmacnia się pierścieniem z tworzywa sztucznego. Nóż z serii Zen to idealne narzędzie dla osoby rozpoczynających swoją przygodę z japońskimi nożami kuchennymi.