Darmowa dostawa od 300,00 zł

Jedna deska kuchenna, a wiele problemów

Jedna deska kuchenna, a wiele problemów

Dostępność produktów przeznaczonych do kuchni jest dzisiaj niezmiernie łatwa i przeogromna. Możemy wybierać do woli sugerując się bogatymi opisami sprzedawców, nieprawdopodobnymi obietnicami producentów czy własnym gustem. Czy zatem to wszystko wystarczy by wybrać właściwą i dobrą deskę do krojenia? Czy faktycznie wiemy na czym się skupić by nie „wtopić” i nie przytargać do domu bubla, który będziemy musieli wymienić za miesiąc czy dwa?

Jak bardzo można pociąć deskę do krojenia?

Powtarzając codziennie jedną i tą samą czynność jaką jest krojenie, po jakimś czasie z pewnością zauważymy na desce rysy powstałe od ostrza noża kuchennego. Tego nie da się uniknąć. Chyba, że kroimy na desce tytanowej… ale wtedy „niech Bóg ma w swoje opiece” wasze ostrza. Takiego spotkania żaden nóż nie przeżyje. Są jednak takie deski do krojenia, z takiego materiału, który w minimalnym stopniu jest podatny na krojenie, nawet najostrzejszymi nożami japońskimi. Badania firmy PARKER ASAHI jasno pokazują, że elastomer z jakiego produkują swoje już kultowe deski do krojenia, jest 3-krotnie bardziej odporny na działanie noży niż ma to miejsce w przypadku desek drewnianych. I choć są to pomiary rzędu mikrometrów to pod mikroskopem ewidentnie widać większą trwałość desek ASAHI.

Jak szybko stępisz swój nóż na desce kuchennej?

Czy ktoś z was się kiedykolwiek zastanawiał nad tym czy deska do krojenia potrafi stępić nóż? Jeśli nie, to firma PARKER ASAHI zrobiła to za was. Poddając deski z różnych materiałów długotrwałemu działaniu noży kuchennych sprawdziła jak pod mikroskopem wygląda ostrze. Kilkanaście tysięcy cięć nożem na desce drewnianej i tyle samo na desce elastomerowej ASAHI uwidoczniło pod 160-krotnym powiększeniem zaokrąglenie krawędzi tnącej. Oczywistym jest, że każdy nóż kuchenny się tępi (nawet ten najlepszy japoński) ale na deskach ASAHI dzieje się to znacznie, znacznie wolniej.

Ile wody wchłonie twoja deska kuchenna?

Zawołacie, że to jest niemożliwe aby moja deska kuchenna wchłaniała wodę! Tak, jeśli jest stalowa czy szklana. Ale takiej nie polecamy bo będzie to oznaczało „śmierć” dla waszych noży. Za to deska drewniana jak najbardziej będzie tą wodę „pobierać”. Za nasiąkliwością deski idzie możliwość jej wypaczenia i zdeformowania, możliwość namnażania się bakterii i grzybów na jej powierzchni, czyli słowem jej krótka żywotność. Co zatem zrobić by cieszyć się swoją deską do krojenia przez bardzo długi czas? Badania Tokyo Food Hygiene Association i Broken Quality Evaluation Institiute w Osace dowodzą, że elastomerowe deski ASAHI są 16-krotnie mniej nasiąkliwe niż deski drewniane. A do tego ich powierzchnia jest antybakteryjna i odporna na pleśń. Zatem wybór wydaje się oczywisty.

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 416 opinii
pixel