Noże kuchenne z czarnym ostrzem – nie taki diabeł straszny jak go malują.

Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka, jak mawia przysłowie. Przeważająca część noży kuchennych produkowana jest ze stali nierdzewnej (czyli tak faktycznie bardziej odpornej na korozję, bo z czasem każda stal w określonych warunkach pokryje się rdzawym nalotem). I zazwyczaj takie ostrza poddawane są obróbce polerowania, by mniej lub bardziej „się świeciły”. Nikogo więc nie dziwi fakt, że tego typu noże królują w naszych kuchniach. Czy jednak wybór noża kuchennego, którego klinga jest surowa i nie została wypolerowana to dodatkowe kłopoty w utrzymaniu ostrza? Czy taki nóż kuchenny w szybkim czasie nam zardzewieje i przestanie być zdatny do użycia? Odczarowujemy mit surowych i czarnych ostrzy, byście nie musieli się więcej zamartwiać o swoje wspaniałe japońskie narzędzia kuchenne.
O co chodzi z „tym czarnym” na klindze.
Pisałem już na temat rdzy w artykule „Rdza na ostrzu – czy to już koniec noża?” więc tylko w telegraficznym skrócie przypomnę: rdza czerwona – uwaga, zadbaj o swoje ostrze / rdza czarna – spokojnie, to tylko patyna. Są też noże ze specjalną powłoką na klindze, ale o nich następnym razem. W tym wpisie zajmiemy się prawdziwymi perełkami japońskiego kuźnictwa, czyli nożami kuchennymi w rustykalnym stylu.
Styl rustykalny w japońskich nożach kuchennych.
Czarne, surowe wykończenie japońskich noży kuchennych wywodzi się z dawnych czasów, kiedy to w Kraju Kwitnącej Wiśni kowale trudnili się wieloma różnymi zajęciami. Nie tylko dbali o konie, ale też wyrabiali narzędzia rolnicze, sprzęt kuchenny czy inne niezbędne żelazne przedmioty. W tamtych czasach nikt się wyglądem nie przejmował, bo liczyła się funkcjonalność. Z czasem, gdy rzemieślnicy zyskali większą świadomość materiału, technologii, wzornictwa, zaczęły pojawiać się co raz bardziej kunsztowne wyroby. Aktualnie Mistrzowie kuźnictwa sporo wiedzą na temat stali i potrafią z tego materiału wyczarować prawdziwe cuda. I bez obaw, dzisiejsze czarne noże japońskie choć wyglądają topornie, są w pełni funkcjonalne i spokojnie możemy ich używać w naszych kuchniach.
Kurosan - czyli pierwszy w Japonii człowiek z Czarnego Lądu.
Haiku to francuska marka, która jest zakochana w japońskiej kulturze. Garściami czerpie z tradycji Kraju Kwitnącej Wiśni i zakorzenia w naszej świadomości fakty i zwyczaje Japonii. Serią noży Ryoma Kurosan opowiada historię Yasuke, pierwszego afrykańskiego człowieka, który jako niewolnik przypłynął z jezuickim misjonarzem Alessandro Valignano do wybrzeży Japonii. Kurosan oznacza „czarnego człowieka” i odnosi się do klingi noży z tej serii, która w połowie pozostaje czarna. Dodatkowo młotkowanie widniejące na nożu wzmacnia efekt rustykalny, a linia nad krawędzią ostrza, zwana Katana-edge, przywołuje wielowiekową tradycję produkcji mieczy samurajskich. Oktagonalna rękojeść z drewna orzecha o przepięknym usłojeniu, i w kolorze brązu, ociepla wizerunek noża. Zwieńczeniem rękojeści jest metalowa nakładka z wybitą literą „R” nadająca całej stylistyce ogromnej ekskluzywności.
Kurouchi – noże kuchenne jak sprzed wieków.
Jak bardzo może być zaskakujący japoński rynek producentów noży kuchennych - widzimy w kolejnej serii od Haiku. W tych ostrzach przeplata się wielowiekowa tradycja ręcznego kucia noży z dogłębną wiedzą metalurgiczną w nowoczesnym wydaniu. Każda klinga nosi indywidualne i unikatowe ślady po młocie Mistrza kowalstwa, więc nie znajdziecie dwóch takich samych egzemplarzy. Tylko część ostrza tuż przy krawędzi została wypolerowana, aby efekt starzenia się i patyny był jak najlepiej widoczny. W tych nożach nie ma ani przypadków, ani kompromisów, pomimo tego, że wizualnie noże wyglądają tak, jakby do ich produkcji nikt za bardzo się nie przykładał. Kurouchi w wolnym tłumaczeniu oznacza „czarną magię” i bez dwóch zdań na ostrzach tych noży takową zobaczymy.
Senzo FINEST – ostrza najwyższej próby.
Nie każdy producent jest na tyle odważny, by wykorzystać najbardziej restrykcyjne wytyczne sztuki kowalstwa tak, jak zrobiła to marka Suncraft w nożach z serii Senzo FINEST. Receptą na sukces stało się połączenie nowoczesnej stali proszkowej SPG STRIX o twardości 65 HRC z rustykalnym, czarnym zdobieniem klingi i młotkowaniem. Dodatkowo, dzięki czarnej rękojeści z drewna zebrano, o charakterystycznych pomarańczowych pasach usłojenia, producent uzyskał wyrafinowany efekt luksusu. Ta wyjątkowa seria noży kuchennych, pomimo że nawiązuje do dawnego, rustykalnego wzornictwa rodem z narzędzi rolniczych, nie ma w sobie nawet cienia brzydoty czy siermiężności. Noże Senzo FINEST są stylistycznie wyszukane i nienachalnie piękne. Tutaj każdy szczegół jest idealnie dobrany.
Czernione ostrza japońskie - kolejny finezyjny ozdobnik klingi.
Ze względu na kunszt japońskich Mistrzów kuźnictwa, wielowiekową tradycję i ogromne doświadczenie, możemy na nożach kuchennych obserwować szeroką gamę zdobień. Począwszy od wzoru damasceńskiego, młotkowania czy zdobnych pinów mozaikowych na rękojeści, skończywszy na czernionych klingach. Czasami czyni to noże podobnymi do biżuterii, choć w żadnym wypadku nie tracą one na swojej funkcjonalności. Pomimo, że niektóre zdobniki mogą nas wprowadzić w konsternację i zaszczepić myśl o problemach w utrzymaniu noża w czystości, to nigdy tak się nie dzieje. Nawet rustykalny wygląd klingi nie będzie sprawiał większych kłopotów, jeśli użytkownik zadba o odpowiednią konserwację i czyszczenie noża. Zatem kupujmy noże kuchenne takie, które nam przypadną do serca. Nie stresujmy się za bardzo ich skomplikowanym wyglądem, bo najlepsze japońskie ostrza właśnie mają w nas wywoływać emocje.
Polecane
![Nóż kuchenny Suncraft SENZO FINEST Chef 210 mm [ZB-04]](hpeciai/de5c445eca20d9ae6b4168864efa296c/pol_il_Noz-kuchenny-Suncraft-SENZO-FINEST-Chef-210-mm-ZB-04-13599.png)
Nóż kuchenny Suncraft SENZO FINEST Chef 210 mm [ZB-04]
![Nóż Haiku KUROUCHI Nakiri 165 mm [B01]](hpeciai/e31b49764349fe95cf426ff777bc77fc/pol_il_Noz-Haiku-KUROUCHI-Nakiri-165-mm-B01-14060.jpg)
Nóż Haiku KUROUCHI Nakiri 165 mm [B01]
![Nóż Haiku KUROUCHI Gyuto (Chef) 210 mm [B08]](hpeciai/de1d4bd9c60c58bc4cc51e55f801c9ec/pol_il_Noz-Haiku-KUROUCHI-Gyuto-Chef-210-mm-B08-14068.jpg)
Nóż Haiku KUROUCHI Gyuto (Chef) 210 mm [B08]
![Nóż Haiku RYOMA KUROSAN Chef 210 mm [RK04]](hpeciai/ccfc6c936e563b0d21307f10ab0268b0/pol_il_Noz-Haiku-RYOMA-KUROSAN-Chef-210-mm-RK04-14307.jpg)