Jakie są techniki krojenia nożem kuchennym?
![Jakie są techniki krojenia nożem kuchennym?](/data/include/img/news/1558697113.webp)
Techniki krojenia
Cięcie odbywa się dzięki przesuwaniu ostrza noża w poprzek lub wzdłuż krojonego produktu. Można je realizować na kilka sposobów, z których każdy wyróżnia się nieco odmiennym prowadzeniem ostrza.
ROCK CHOP
![](/data/include/cms/Blog/TECHNIKI-KROJENIA/01_ROCK_CHOP.png)
W tej technice czubek noża opiera się o powierzchnię deski do krojenia, a rękojeść kieruje się najpierw w dół i lekko ku przodowi, potem zaś w górę i nieco w tył. Należy zadbać o to, by czubek ostrza nieustannie stykał się z deską. Takie „kołysanie” noża umożliwia krojenie produktów w sposób szybki i efektowny.
TAP CHOP
![](/data/include/cms/Blog/TECHNIKI-KROJENIA/02_TAP_CHOP.png)
To prosta i efektywna technika krojenia warzyw. Bardzo zresztą popularna i intuicyjna – nóż porusza się wyłącznie w górę i w dół. Należy jedynie pamiętać o tym, by ostrze narzędzia pozostawało podczas ruchu prostopadłe wobec powierzchni deski.
CROSS CHOP
![](/data/include/cms/Blog/TECHNIKI-KROJENIA/03_CROSS_CHOP.png)
Świetny sposób na rozdrabnianie świeżych ziół, np. natki pietruszki, koperku, także szczypiorku. Od Rock Chop odróżnia tę technikę dodatkowy ruch noża na boki.
DRAW SLICE
![](/data/include/cms/Blog/TECHNIKI-KROJENIA/04_DRAW_SLICE.png)
W Draw Slice czubek noża opieramy o powierzchnię deski, a następnie przesuwamy nóż w swoją stronę w sposób płynny. Ten sposób krojenia sprawdza się podczas pracy z produktami delikatnymi. Jej zastosowanie gwarantuje równe cięcie i ochronę produktu – nie ulegnie on zmiażdżeniu, ani rozerwaniu.
PUSH SLICE
![](/data/include/cms/Blog/TECHNIKI-KROJENIA/05_PUSH_SLICE.png)
W tej technice krojenia poruszamy nożem równocześnie w dół i od siebie. Przesuwane do przodu ostrze zbliża się dzięki temu w stronę powierzchni deski. To przydatny sposób rozdrabniania warzyw.
SAWING CUT
![](/data/include/cms/Blog/TECHNIKI-KROJENIA/06_SAW_CUT.png)
Krojąc chleb, ale również inne produkty o twardej skórce i miękkim wnętrzu, skorzystać można z techniki zaczerpniętej z pracy z drewnem. Sawing Cut przypomina piłowanie deski – nóż porusza się do przodu i do tyłu bez dodatkowego nacisku na produkt. Dzięki temu chleb czy owoc nie zostaje zmiażdżony, ani zgnieciony.
PULL SLICE
![](/data/include/cms/Blog/TECHNIKI-KROJENIA/07_PULL_SLICE.png)
Krojąc produkty bardzo delikatne, jak surowe ryby na sushi, dobrze jest wybrać tę technikę pracy z nożem. Zasada Pull Slice jest następująca: ostrze dotyka produktu niemal na wysokości rękojeści, czubek noża kieruje się w górę. Ciągnąc narzędzie w swoją stronę, wykonujemy jedno długie i równe cięcie. Podczas ruchu czubek noża powinien się opuścić.