Tojiro seria Shippu
( ilość produktów: 10 )Noże kuchenne marki Tojiro wyróżnia świetna relacja ceny do jakości. Przede wszystkim dzięki swojej przystępności, połączonej z odpowiednią solidnością, zyskały sobie zwolenników na całym globie. Przygodę z japońskimi nożami kuchennymi warto zacząć właśnie od narzędzi Tojiro – produkt tej firmy będzie nam wiernie i efektywnie służył przez lata.
Linia Tojiro Shippu wyróżnia się pięknem oryginalnych ostrzy z tzw. stali damasceńskiej. W przypadku noży do obierania na klingę składa się 37 warstw stali, pozostałe modele to aż 63 warstwy stali! Materiał na ostrze powstaje w procesie naprzemiennego okuwania ultra twardego rdzenia ze stali VG-10 stalą na przemian – nisko i wysokowęglową. Następnie jest on hartowany aż do osiągnięcia twardości 60 HRC, dzięki czemu staje się niezwykle trwały i odporny na rdzewienie.
Rękojeści noży Tojiro Shippu powstają z drewna dębowego, dodatkowo wzmacnianego pierścieniem z rogu bawoła, co zapobiega wysunięciu się klingi z mocowania. Dębowy uchwyt jest odpowiednio solidny i wyważony, że zapewnia komfort pracy ręki nawet po wielu godzinach spędzonych w kuchni. Jako że noże kuchenne z linii Tojiro Shipu są niezwykle ostre i trwałe, stanowią świetną alternatywę dla klasycznie japońskich modeli noży.