Masahiro

( ilość produktów: 179 )

Masahiro Co. Ltd jest firmą, która od samego momentu założenia w roku 1932 należy do japońskiej rodziny Hattori. Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w samym sercu Kraju Kwitnącej Wiśni – w prefekturze Gifu, w mieście Seki. Miejsce to od stuleci słynie z wytwarzania doskonałych mieczy i noży. Sama marka Masahiro to wręcz synonim produktów najwyższej jakości – jej założyciele od zawsze dbali o to, by korzystać tylko z najlepszych materiałów, formowanych w narzędzia o maksymalnie ergonomicznych kształtach.

W zakładach Masahiro intensywnie pracuje się nad stalą służącą do produkcji noży, wciąż poszukując takiego surowca, który zapewni największą twardość, ostrość i odporność na korozję. Synonimem takiego materiału stała się stal MBS-26 - technolodzy Masahiro opracowali ją w latach sześćdziesiątych XX wieku. Stal MBS-26 do dziś uważana jest za absolutnie najlepszy materiał do produkcji japońskich noży kuchennych. Choć skład stali MBS-26 jest znany (dodatkami stosowanymi w jej produkcji są węgiel, krzem, mangan, fosfor, siarka, nikiel, chrom, wanad oraz molibden, dodane w odpowiednich proporcjach), to sam proces wytwarzania pozostaje tajemnicą firmy Masahiro. Wiemy jedynie, że surowiec stosowany do produkcji ostrzy kuchennych noży Masahiro jest trzykrotnie hartowany w procesie wymrażania i odpuszczania, dzięki czemu uzyskuje się wysoką twardość na poziomi 58-60 stopni HRC. Według inżynierów firmy Masahiro taka twardość stali jest idealna dla ostrzy japońskich noży kuchennych.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel