TECHNIKI KROJENIA

2019-05-24
TECHNIKI KROJENIA

TECHNIKI KROJENIA



Cięcie odbywa się dzięki przesuwaniu ostrza noża w poprzek lub wzdłuż krojonego produktu. Można je realizować na kilka sposobów, z których każdy wyróżnia się nieco odmiennym prowadzeniem ostrza.



ROCK CHOP



W tej technice czubek noża opiera się o powierzchnię deski do krojenia, a rękojeść kieruje się najpierw w dół i lekko ku przodowi, potem zaś w górę i nieco w tył. Należy zadbać o to, by czubek ostrza nieustannie stykał się z deską. Takie „kołysanie” noża umożliwia krojenie produktów w sposób szybki i efektowny.

TAP CHOP



To prosta i efektywna technika krojenia warzyw.  Bardzo zresztą popularna i intuicyjna – nóż porusza się wyłącznie w górę i w dół. Należy jedynie pamiętać o tym, by ostrze narzędzia pozostawało podczas ruchu prostopadłe wobec powierzchni deski.

CROSS CHOP



Świetny sposób na rozdrabnianie świeżych ziół, np. natki pietruszki, koperku, także szczypiorku. Od Rock Chop odróżnia tę technikę dodatkowy ruch noża na boki.

DRAW SLICE



W Draw Slice czubek noża opieramy o powierzchnię deski, a następnie przesuwamy nóż w swoją stronę w sposób płynny. Ten sposób krojenia sprawdza się podczas pracy z produktami delikatnymi. Jej zastosowanie gwarantuje równe cięcie i ochronę produktu – nie ulegnie on zmiażdżeniu, ani rozerwaniu.

PUSH SLICE




W tej technice krojenia poruszamy nożem równocześnie w dół i od siebie. Przesuwane do przodu ostrze zbliża się dzięki temu w stronę powierzchni deski. To przydatny sposób rozdrabniania warzyw.

SAWING CUT




Krojąc chleb, ale również inne produkty o twardej skórce i miękkim wnętrzu, skorzystać można z techniki zaczerpniętej z pracy z drewnem. Sawing Cut przypomina piłowanie deski – nóż porusza się do przodu i do tyłu bez dodatkowego nacisku na produkt. Dzięki temu chleb czy owoc nie zostaje zmiażdżony, ani zgnieciony.

PULL SLICE



Krojąc produkty bardzo delikatne, jak surowe ryby na sushi, dobrze jest wybrać tę technikę pracy z nożem. Zasada Pull Slice jest następująca: ostrze dotyka produktu niemal na wysokości rękojeści, czubek noża kieruje się w górę. Ciągnąc narzędzie w swoją stronę, wykonujemy jedno długie i równe cięcie. Podczas ruchu czubek noża powinien się opuścić.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel