NOŻE W STYLU ZACHODNIM

2019-04-26
NOŻE W STYLU ZACHODNIM

Noże kuchenne to bardzo polularne narzędzia, które występują w bardzo licznych kształtach, zależnych od zastosowania. Przedstawiamy pierwszą, najbardziej znaną grupę - noże w stylu zachodnim.

Znajdziemy tu m.in. nóż szefa kuchii, obierak, trybownik, noż do pieczywa oraz kilka innych, mniej popularnych ostrzy.

 



Nóż szefa kuchni (nóż francuski)



Szeroka, charakterystycznie zaokrąglona głownia pozwala na rytmiczny, kołyszący ruch podczas krojenia w plastry lub siekania.
Typowa długość ostrza wynosi 17-33cm

 

Zastosowanie
• siekanie
• krojenie
• krojenie w kostkę
• plastrowanie

Nóż do obierania (obierak)

 

Do małych i skomplikowanych zadań z krótkim, ostrym ostrzem.
Typowa długość ostrza wynosi 6-12cm

 

Zastosowanie
• siekanie
• obieranie
• drążenie
• usuwanie oczek z ziemniaków

Nóż do filetowania (trybownik)

 

Zwykle giętki. Do skomplikowanego cięcia mięsa. Długi i wąski profil, zakrzywia się przy początku oraz na czubku ostrza tak, by układał się jak kontur kości i chrząstek.
Typowa długość ostrza wynosi 13-18cm

 

Zastosowanie
• oddzielanie mięsa od kości
• wycinanie tłuszczu
• przecinanie ścięgien

Nóż uniwersalny (mały nóż szefa kuchni)

 

Uniwersalny nóż o wszechstronnym zastosowaniu, będący mniejszą wersją noża szefa kuchni.
Typowa długość ostrza wynosi 10-15cm

 

Zastosowanie
• siekanie
• krojenie
• krojenie w kostkę
• plastrowanie

Nóż do porcjowania (carving)


Podobnie jak przedstawiony niżej nóż Slicer, Carving jest przeznaczony do krojenia i porcjowania mięsa. Jest jednak krótszy a ostrze o bardziej okrągło zakończonym czubku oraz cieńszej klindze. Doskonały do porcjowania drobiu, pieczeni, szynki i innych dużych wędlin. Dostępny w wersji ze sztywnym oraz elastycznym (flexible) ostrzem.
Typowa długość ostrza wynosi około 20cm

 

Zastosowanie
• plastrowanie
• porcjowanie

Nóż do plastrowania (slicer)


 

Slicer to drugie obok noża carving narzędzie do plastrowania i porcjowania. Jego długie ostrze najlepiej sprawdza się podczas cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie" tzw. technika pull slice) aby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić idealny przekrój.

Typowa długość ostrza wynosi 20-36cm

 

Zastosowanie
• plastrowanie
• porcjowanie

Nóż do pieczywa


Do produktów o twardych skórkach. Ząbkowane ostrze z drobnymi i zbliżonymi do siebie ząbkami lub szerokie i faliste o niskiej częstotliwości. Z łatwością radzi sobie z twardą skórką jak i miękkim wnętrzem chleba dając estetyczne kromki z minimalną ilością okruchów. Może być również z powodzeniem używany do krojenia czekolady, pomidorów czy owoców cytrusowych.

 

Zastosowanie
• krojenie grubej skórki chleba
• owoce i warzywa z twardą skórką

Tasak

Duże, prostokątne ostrze, do ciężkich i trudnych cięć.
Typowa długość ostrza wynosi 15-25cm

 

Zastosowanie
• dzielenie drobiu
• odcinanie mięsa
• przecinanie przez żebra
• miażdżenie np. czosnku oliwek
 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel