Darmowa dostawa od 300,00 zł

Jak poprawnie trzymać nóż kuchenny?

2019-05-24
Jak poprawnie trzymać nóż kuchenny?

CHWYT NOŻA

Bezpieczna i wydajna praca z nożem nie jest możliwa, o ile nie uchwyci się go we właściwy sposób. Poniższe grafiki przedstawiają trzy bazowe chwyty z uwzględnieniem rodzaju noża japońskiego.

Chwyt odpowiedni dla noży: Chef (szefa kuchni), Deba, Santoku, Nakiri

Ten chwyt noża charakteryzuje duża wszechstronność, w związku z tym zaleca się go dla większości zastosowań. Sprawdzi się na pewno podczas krojenia produktów o włóknistej strukturze, gdzie użyć trzeba większej siły.

Chwyt odpowiedni dla noży: Chef (szefa kuchni), Deba, Santoku, Nakiri, tasak

Ta technika uchwytu noża jest skuteczna podczas rozdrabniania – w szczególności warzyw.

Chwyt odpowiedni dla noży: Slicer, Yanagiba, Takohiki

W tym rodzaju chwytu wskazujący palec kucharza ułożony jest w sposób, dzięki któremu nóż pozostaje łatwy do kontrolowania. W efekcie uzyskuje się precyzyjne cięcie. Technikę tę powinien opanować każdy sushi master.

Przeczytaj także:

Pokaż więcej wpisów z Maj 2019

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.97 / 5.00 38 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-28
Mistrzostwo świata. Następnego dnia produkt był umnie.
2024-03-20
Deska Hasegawa okazała się strzałem w 10, czarny kolor wygląda elegancko, a tnie się na niej rewelacyjnie
pixel